Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Από τη σχολική, στη δικαστική αίθουσα

Καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης καταθέτουν άμεσα την πρώτη ομαδική αίτηση ακύρωσης της διαθεσιμότητας για λόγους αντισυνταγματικότητας. Ισχυρό το νομικό οπλοστάσιό τους στη «σκληρή μάχη» που περιμένουν...

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ /enet,gr

Αυτό τον Σεπτέμβριο οι εκπαιδευτικοί, αντί για το σχολείο, θα πάνε στο δικαστήριο... Κατατίθεται αύριο η πρώτη ομαδική αίτηση ακύρωσης κατά της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών και τίθεται υπό την κρίση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η συνταγματικότητα μιας βασικής πολιτικής της κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα.

Μετά τους σχολικούς φύλακες, καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, που με μια «μονοκονδυλιά» της κυβέρνησης μπήκαν τον περασμένο Ιούλιο στη διαθεσιμότητα, αντιδρούν, ζητώντας πίσω τη δουλειά τους και την ανάκληση των αποφάσεων που τους θέτουν εκτός εργασίας.

Εν μια νυκτί

Πρόκειται για ειδικότητες γραφικών τεχνών, νοσηλευτικής, φυσικοθεραπείας, γραφιστικής, διακοσμητικής, βρεφονηπιοκόμων που καταργήθηκαν εν μια νυκτί και οι εργαζόμενοι καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη, δηλαδή το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις που τους έθεσαν εκτός νυμφώνος προσκρούουν στις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας, της ισότητας, της μονιμότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της αναλογικότητας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε αντίθεση με τους σχολικούς φύλακες, οι οποίοι ως συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσφεύγουν κατά της διαθεσιμότητάς τους με αγωγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στα αστικά δικαστήρια, οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και προσφεύγουν στο Διοικητικό Εφετείο.

Επιχειρήματα

Ο δικηγόρος των εκπαιδευτικών, Απόστολος Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζει την υπόθεση «σκληρή μάχη, που μάλιστα λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας». «Ομως έχουμε τις ελπίδες μας», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου στην «Κ.Ε.», «πολύ δε περισσότερο που η οδός των δικαστηρίων, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, αποτελεί μονόδρομο για τα συμφέροντα των υπαλλήλων». Οι εκπαιδευτικοί θα υποστηρίξουν ότι:

* Ενώ είναι υπάλληλοι αυξημένων τυπικών προσόντων, πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σημαντική εμπειρία στα αντικείμενα που διδάσκουν, κάτοχοι μεταπτυχιακών κι έχουν επιλεγεί με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στις θέσεις τους, αυτές καταργήθηκαν συλλήβδην, χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο κριτήριο αξιολόγησης και οι ίδιοι αιφνίδια και αναίτια τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στις 22 Ιουλίου, χωρίς έστω στοιχειωδώς να έχει προηγηθεί διαδικασία αξιολόγησης με γνώμονα το άκρως συμπτωματικό και τυχαίο γεγονός της ειδικότητας στην οποία υπηρετούν.

* Η διαθεσιμότητα αποτελεί ιδιάζουσα μορφή απόλυσης υπό προθεσμία και επιφέρει αναστολή της εργασιακής σχέσης και αναίρεση του δικαιώματος για παροχή εργασίας. Πρόκειται μάλιστα για υποβιβασμό μόνιμων υπαλλήλων χωρίς καμιά προηγούμενη απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου.

* Η αιφνίδια και εκ των υστέρων ανατροπή της εργασιακής σχέσης αντίκειται στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, αφού με βάση την εργασία τους και τη σταθερότητα που τους ενέπνεε, διαμόρφωσαν επί σειρά ετών τις βιοτικές σχέσεις τους, τόσο σε ατομικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.

* Μοναδικός σκοπός του μέτρου είναι η εξοικονόμηση δαπανών για το Δημόσιο, όμως το ταμειακό όφελος του κράτους δεν αποτελεί κατ' αρχήν λόγο δημοσίου συμφέροντος που μπορεί να περιορίσει συνταγματικά δικαιώματα. Μόνον το δημοσιονομικό συμφέρον του Δημοσίου δεν μπορεί να αφομοιωθεί συλλήβδην σε ένα γενικότερο δημόσιο συμφέρον, το οποίο θα δικαιολογούσε την παραβίαση των δικαιωμάτων του πολίτη, ενώ σε καμιά περίπτωση το γενικό συμφέρον δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προσβολή του πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως έχει κρίνει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...