Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Στον «αέρα» η μεταφορά των μαθητών των Μουσικών Σχολείων

ΥΠΕΣ και Περιφέρεια Αττικής πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον - Παράγοντες του υπουργείου διαβεβαιώνουν, παρά ταύτα, ότι «δεν υπάρχει θέμα»
 

Στον «αέρα» βρίσκεται το θέμα της μεταφοράς των μαθητών των Μουσικών Σχολείων της Αττικής σκορπώντας την αγωνία για άλλη μια χρονιά σε πολλές εκατοντάδες οικογενειών, απειλώντας την ίδια την ύπαρξη των σχολείων αυτών που καλύπτουν όλη την περιοχή της Αττικής. Και αυτό παρά την απόφαση που έλαβε την περασμένη Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά «του συνόλου των μαθητών της Αττικής», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, για το σχολικό έτος 2013-2014. Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί «μετά την απόφαση αυτή λύνεται το πρόβλημα της μεταφοράς του συνόλου των μαθητών της Αττικής για το τρέχον σχολικό έτος, αφού αφορά όλες τις συμβάσεις, δηλαδή αυτές που είχε υπογράψει η Περιφέρεια Αττικής με τους μεταφορείς (τουριστικά λεωφορεία, ταξί και ΚΤΕΛ), αλλά και τις αντίστοιχες των Δήμων». Το Περιφερειακό Συμβούλιο προχώρησε στην παραπάνω απόφαση μετά την έκδοση του απαραίτητου ΦΕΚ (185Α/ 10.09.2013) που αφορούσε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ.

Η ρύθμιση Μιχελάκη

Το «πράσινο φως» για την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών για το σχολικό έτος 2013-2014, είχε δώσει από τα τέλη Αυγούστου η Βουλή ψηφίζοντας την σχετική τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «η παράταση χορηγείται μέχρι να καταρτιστούν οι νέες συμβάσεις, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και ρυθμίζει το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών δημοσίων σχολείων από τις περιφέρειες». Όπως είχε τονίσει ο υπουργός η ανάγκη για τη χορήγηση παράτασης προέκυψε καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν ορατό το ενδεχόμενο της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαγωνιστικών και άλλων διαδικασιών για τη μεταφορά των μαθητών. Μάλιστα διαβεβαίωνε ότι δεν θα προκληθεί οποιαδήποτε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, δεδομένου ότι για τα μεν υφιστάμενα δρομολόγια οι συμβάσεις παρατείνονται με το κόστος που είχε διαμορφωθεί στις 30 Ιουνίου 2013, ενώ για τα νέα δρομολόγια το κόστος ανάθεσης δεν μπορεί να υπερβεί το ποσοστό που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η εγκύκλιος

Ωστόσο, την τελευταία στιγμή και ενώ η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει, μια εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών η οποία υπογράφεται από τον Διευθυντή Οικονομικών των ΟΤΑ κ. Κ. Κιντή, προκαλεί σύγχυση και αναστάτωση, με την Περιφέρεια Αττικής να δηλώνει ότι δεν θα γίνεται πλέον η μεταφορά των μαθητών των Μουσικών Σχολείων με πούλμαν, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με …ειδικό μαθητικό δελτίο για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση στις διευθύνσεις των Μουσικών Σχολείων καθώς αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο απειλεί να δυναμιτίσει την εύρυθμη λειτουργίας τους αλλά και την ίδια την ύπαρξή τους, καθώς τα τέσσερα Μουσικά Σχολεία της Αττικής (Παλλήνης, Αλίμου, Ιλίου και Πειραιά) συγκεντρώνουν μαθητές από διαφορετικές και απομακρυσμένες περιοχές. Παράλληλα, έντονη ανησυχία προκαλεί στους εκατοντάδες μαθητές και γονείς των σχολείων αυτών, καθώς τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό (θα πρέπει ουσιαστικά να μεταφέρουν μόνοι τα παιδιά τους, καθώς οι μετακινήσεις ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, που θα πρέπει να κουβαλούν εκτός από τα βιβλία και τα μουσικά τους όργανα, με δυο ή τρεις συγκοινωνίες σε πολλές περιπτώσεις, καθίσταται πρακτικά αδύνατη).

Με μαθητικά δελτία

Και ενώ στελέχη της Περιφέρειας Αττικής δήλωναν ότι κάτι τέτοιο «μας βρίσκει κάθετα αντίθετους», την ίδια στιγμή η Διεύθυνση Παιδείας της Περιφέρειας ενημέρωνε τις διευθύνσεις των σχολείων ότι «τα λεωφορεία σταματούν» και ζητούσε, χθες Παρασκευή, λίστες μαθητών ώστε να τους χορηγηθεί το ειδικό μαθητικό δελτίο με το οποίο θα μετακινούνται μέσω των δημόσιων συγκοινωνιών!

Ωστόσο, από το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται θέμα, πετώντας εμμέσως το μπαλάκι των ευθυνών για την ερμηνεία της εγκυκλίου στην Περιφέρεια Αττικής. Όπως έλεγαν σχετικά με το θέμα που προέκυψε αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΣ η σχετική ΚΥΑ προβλέπει ότι εφ’ όσον υπάρχει πρόσβαση σε κάποια σχολεία μέσω των αστικών συγκοινωνιών, τότε δεν προβλέπονται δρομολόγια με μισθωμένα λεωφορεία. Εάν πάλι δεν υπάρχει απευθείας πρόσβαση σε αυτά, τότε προβλέπεται η μίσθωση λεωφορείων για να καλύπτεται το δρομολόγιο από τον κοντινότερο σταθμό ή στάση των δημόσιων μέσων μεταφοράς προς τα σχολεία. Στις παραπάνω περιπτώσεις η Περιφέρεια οφείλει να συντάξει λίστες για μαθητικά δελτία. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιοι παράγοντες, εφόσον δεν είχαν συνταχθεί οι λίστες μέσα στα ορισμένα χρονικά πλαίσια, τότε ισχύει και για αυτές τις περιπτώσεις η παράταση των συμβάσεων για μεταφορά με μισθωμένα λεωφορεία, δηλαδή και για τα Μουσικά Σχολεία.

Το μπαλάκι των ευθυνών

Πάντως, το θέμα δεν έχει αποσαφηνιστεί και η μεν Περιφέρεια αφήνει να εννοηθεί ότι η ευθύνη βρίσκεται στο ΥΠΕΣ, το οποίο, ενώ με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης για παράταση των ισχυουσών συμβάσεων δινόταν λύση στο θέμα, όπως προέβλεπε και η σχετική τροπολογία Μιχελάκη που ψηφίστηκε από την Βουλή, με την εγκύκλιο Κιντή «έχει αναστατωθεί όλη η Ελλάδα», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Περιφέρειας Το δε υπουργείο Εσωτερικών διατείνεται ότι «δεν υπάρχει θέμα με τα Μουσικά Σχολεία». Ωστόσο, αυτή κατάσταση αυτή κρατά σε αγωνία εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές οι οποίοι βλέπουν πως τυχόν μη παράταση των συμβάσεων για την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, πρακτικά τα οδηγεί προς την διάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...