Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΡΟΔΟΠΗ: Απήργησε το 90% των εκπαιδευτικών

xronos.gr

Οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν νέες αποφάσεις για κινητοποιήσεις στο τέλος της εβδομάδας


Η απεργία των εκπαιδευτικών συνεχίζεται έως και την Παρασκευή, στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων απεργιών που αποφάσισε ο κλάδος

Σε κεντρικούς δρόμους έκαναν πορεία οι καθηγητές και κατέληξαν στο εργατικό κέντρο για μία άτυπη συνέλευση
Υπέρ μίας δημόσιας δωρεάν παιδείας διαδήλωσαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και απλοί πολίτες στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, συμμετέχοντας στην πορεία διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ροδόπης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου με αφορμή την έναρξη πενθήμερες επιλαμβανόμενης απεργίας, το ποσοστό της οποίας ξεπέρασε από την πρώτη κιόλας μέρα κάθε προσδοκία αγγίζοντας το 90%! «Μαζική συστράτευση για την παιδεία» ήταν το σύνθημα της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ροδόπης και εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαμαρτυρίας. Μάλιστα για πρώτη φορά η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Στο 90% και σε πολλές περιπτώσεις στο 100% έφτασε το ποσοστό της συμμετοχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ροδόπης Νεκτάριο Δαπέργολα. «Αυτό δείχνει ότι όλοι οι συνάδελφοι έχουν καταλάβει που βαδίζει πλέον η εκπαίδευση. Από εκεί και μετά βλέπουμε ότι αυτή η ίδια αίσθηση εμπεδώνεται γενικότερα μέσα στην κοινωνία και αυτό ακριβώς το νόημα έχει το συλλαλητήριο που κάνουμε». Με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι, γιατί ο σκοπός, όπως εξήγησε ο κ. Δαπέργολας,  «είναι να δείξουμε ότι συμπτύσσεται ένα μέτωπο παλλαϊκού αγώνα ενάντια στα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα».
Η Δομινίκη Βασιλειάδου αισθητικός στην ΕΠΑΣ Κομοτηνής τέθηκε πρόσφατα σε διαθεσιμότητα
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


xronos.gr
Η  πανεκπαιδευτική συγκέντρωση ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και συνεχίστηκε με πορεία σε κεντρικούς δρόμους και στάση στο κτίριο της Περιφέρειας. Οι διαδηλωτές από εκεί κατευθύνθηκαν στο εργατικό κέντρο, για μία άτυπη γενική συνέλευση μεταξύ εκπαιδευτικών και όλων όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της εκπαίδευσης. Το ίδιο βράδυ και συγκεκριμένα στις 19:30  η ΕΛΜΕ πραγματοποίησε συνέλευση στο μουσικό γυμνάσιο-λύκειο Κομοτηνής, με βασικό στόχο την ενημέρωση γονέων και μαθητών σχετικά με τις ραγδαίες και τραγικές εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Στο χώρο ακολούθησε συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.

Πάντως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην τεχνική εκπαίδευση, όπου καταργήθηκαν δεκάδες ειδικότητες. Μάλιστα εξαιτίας της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών μαθητές ειδικά της Γ λυκείου των ΕΠΑΛ βρίσκονται στον αέρα. Το διάστημα που είναι ανοιχτά τα σχολεία οι μαθητές απλώς πηγαινοέρχονται, σημείωσε η Δομινίκη Βασιλειάδου, αισθητικός στην ΕΠΑΣ Κομοτηνής. «Χάνουμε τη δουλειά μας. Δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι. Ο υπουργός λέει διάφορα, ότι θα πάμε στα νοσοκομεία, αλλά πλέον δεν πιστεύουμε τίποτα. Θέλουμε τη συμπαράσταση όλων, γιατί δυστυχώς η καμπάνα χτύπησε για εμάς, αλλά θα χτυπήσει και για κάποιους άλλους αργότερα, οπότε πρέπει να είναι όλοι στις απεργίες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στις εξετάσεις των μετεξεταστέων, η ΕΛΜΕ δια στόματος του Ν. Δαπέργολα τις κατήγγειλε ως παράνομες καθώς διενεργήθηκαν από ωρομίσθιους οι οποίοι προσελήφθησαν αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτό το λόγο.

ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ
«Έχουμε φτωχοποιηθεί», είπε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Γιώργος Χαραλαμπίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για την εκπαιδευτική κοινότητα. «Έχουμε υποστεί περικοπές όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά γενικότερα περικοπές και υποβαθμίσεις και στον κοινωνικό τομέα. Πως είναι δυνατόν να αναπληρωθούν αυτά;», αναρωτήθηκε. Η απεργία των εκπαιδευτικών συνεχίζεται έως και την Παρασκευή, στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων απεργιών που αποφάσισε ο κλάδος.

Οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν νέες αποφάσεις για κινητοποιήσεις στο τέλος της εβδομάδας.  Εν τω μεταξύ δράσεις στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου ξεκινά η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης. Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου καλούνται οι πολίτες στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής σε μια ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση- συζήτηση για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που βουλιάζουν την ελληνική κοινωνία στη ύφεση και το μαρασμό.

Όλγα Τσιούλφα / xronos.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...