Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Δράμα: Αποχή των μαθητών από τα σχολεία του Παρανεστίου

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι γονείς όλων των μαθητών του Δήμου Παρανεστίου, αν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση για τη μετακίνηση των παιδιών από και προς τα σχολεία τους.


 Σήμερα το πρωί, το κουδούνι χτύπησε στο δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκο του Παρανεστίου, αλλά οι γονείς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποφάσισαν να μην στείλουν τα παιδιά στα σχολεία, κάνοντας την ώρα εκείνη πορεία στο κέντρο της πόλης, με αιτήματα την "ίση μεταχείριση" και την "έμπρακτη δωρεάν Παιδεία".

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παρανεστίου Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ένα μεγάλο μέρος μαθητών των παραπάνω σχολείων μετακινούνται με ταξί, λόγω μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης (από 3-23 χλμ.), αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία.

Ωστόσο, οι οδηγοί ταξί αρνούνται να συνεχίσουν τη μεταφορά των μαθητών τη νέα σχολική χρονιά, εξαιτίας των ασύμφορων, όπως τονίζουν, χαμηλότερων τιμών που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, η οποία αλλάζει επιπλέον και τη χιλιομετρική απόσταση, με αποτέλεσμα να δικαιούνται μεταφορά μόνο οι μαθητές που διαμένουν σε περιοχές άνω των πέντε χλμ.

"Αυτό σημαίνει ότι ένας μαθητής λυκείου θα πρέπει να διανύσει καθημερινά 6 χλμ. για να πάει και να έρθει στο σχολείο του, περπατώντας πάνω σε τμήμα της εθνικής οδού, με κάθε κίνδυνο που συνεπάγεται αυτή η μετακίνηση" τονίζει ο κ. Σαϊνατούδης.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, από το Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως είτε ο ίδιος είτε η σύζυγός το θα πρέπει να αργούν στη δουλειά ώστε να μεταφέρουν τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά τους στο σχολείο. "Τα δύο, που φοιτούν στο δημοτικό μπορούν να μεταφερθούν με ταξί, με την προϋπόθεση πως θα δεχθούν τις νέες τιμές οι οδηγοί. Τα άλλα δύο, που φοιτούν στο γυμνάσιο και το λύκειο, θα πρέπει να διανύουν καθημερινά έξι χλμ. για να πηγαινοέρχονται στο σχολείο" σημειώνει, εξηγώντας πως η μετακίνησή τους θα πρέπει να γίνει είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο, αφού δεν υπάρχει καν γραμμή υπεραστικού ΚΤΕΛ. "Κανένας γονιός που ζει στα ορεινά της Δράμας δεν θα αφήσει, μέσα στην 'καρδιά' του χειμώνα το παιδί του να διανύσει 6 χλμ. για να μορφωθεί" προσθέτει.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος έχει συγκαλέσει για σήμερα το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία όλων των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να βρεθεί λύση. Ωστόσο, οι γονείς είναι αποφασισμένοι, αν δεν βρεθεί λύση, να σταματήσουν να στέλνουν τους μαθητές στο δημοτικό, ενώ οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου θα απέχουν καθημερινά μια ώρα από τα μαθήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...