Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολυτεχνείο αναστέλλουν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία

Προαναγγέλλουν προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους

Σε πλήρη αναστολή της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας προχωρούν Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με αποφάσεις των Συγκλήτων των δύο ιδρυμάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τα δύο ιδρύματα δεν θα προχωρούν σε εγγραφές πρωτοετών μαθητών, σε ορκωμοσίες πτυχιούχων και σε διεξαγωγή εξετάσεων.

Όπως ανάφερεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών που συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα Δεύτερα, διαπιστώθηκε:η αντικειμενική πλήρης αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή.
  • ότι τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.
«Κατόπιν αυτών η Σύγκλητος αποφάσισε την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α.», προστίθεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου.

Από την πλευρά της η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου μετά τις πληροφορίες για ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας των 399 από τους συνολικά 883 Διοικητικούς Υπαλλήλους του ΕΜΠ κάνει λόγο για «αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη» απόφαση που «έρχεται σε πρόδηλη αντίθεση και χωρίς καμία αιτιολογία δεν λαμβάνει υπόψη της το πληρέστατο, αιτιολογημένο και βασισμένο σε στοιχεία σχέδιο νέου Οργανογράμματος το οποίο από διετίας υπεβλήθη στα συναρμόδια Υπουργεία».

Γι' αυτό και αποφάσισε να προσφύγει, επίσης, στη δικαιοσύνη, συντονίζοντας τις νομικές ενέργειες του ΕΜΠ με εκείνες των νομικών υπηρεσιών του ΕΚΠΑ αλλά και την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και την επανασύγκληση της Συγκλήτου την Τετάρτη 25/9/2013 στις 10:00 για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης δόθηκε το πράσινο φως στο σχέδιο του υπουργού Παιδείας για την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...