Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΘ: Σοβαρές επιπτώσεις στο ακαδημαϊκό και κοινωνικό έργο του πανεπιστημίου θα έχει η διαθεσιμότητα

Σοβαρές επιπτώσεις θα έχει η επικείμενη διαθεσιμότητα μέρους του διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ στο ακαδημαϊκό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο του υποστήριξαν σε συνέντευξη τύπου, ο πρύτανης, μέλη της συγκλήτου και καθηγητές σχολών, εκφράζοντας την «αγωνία» τους για την «επιβίωση» τμημάτων και δομών, που ήδη είναι «υποχρηματοδοτούμενες» και «υποστελεχωμένες» σε υποστηρικτικό προσωπικό, αλλά προσφέρουν σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό έργο.

Τα μέλη της συγκλήτου ανέφεραν ως παράδειγμα την ιατρική σχολή, που είναι η «μεγαλύτερη της χώρας» και «καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι του ΕΣΥ» με τις κλινικές και τα εργαστήριά της, τη μοναδική στη Β. Ελλάδα δημόσια κλινική μεταμοσχεύσεων ήπατος, το κέντρο αναφοράς AIDS, ιώσεων (Δ. Νείλου), διάφορα εργαστήρια, κ.α. «Αν πάψουν να λειτουργούν οι πανεπιστημιακές κλινικές, το ΕΣΥ καταρρέει» σημείωσε ο καθηγητής Ιατρικής Αλέξανδρος Γαρύφαλλος. Καθηγητές άλλων σχολών υποστήριξαν ότι η διαθεσιμότητα στο διοικητικό προσωπικό θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες σε τομείς, όπως ο σεισμολογικός σταθμός που έχει «διεθνή αναγνώριση, δίκτυο 40 σταθμών» και υποστηρικτικές δράσεις σε σταθμούς όπως της Σαντορίνης, η οδοντιατρική σχόλη με την κλινική της όπου «μόνο το 2013 έγιναν 9200 οδοντιατρικές πράξεις σε 4525 ασθενείς χαμηλού εισοδήματος», διάφορα εργαστήρια (ποιότητας νερού και τροφίμων, ελέγχου μονοκαλλιέργειας, γενετικού υλικού, κ.α.), η γεωπονική σχολή με τα δάση του Ταξιάρχη, του Περτουλίου και του Αγροκτήματος του ΑΠΘ, η κτηνιατρική «με τη μόνη στη χώρα δημόσια κλινική ζώων», η φιλοσοφική με το ανασκαφικό έργο που γίνεται στην πόλη. Σημείωσαν, επίσης, ότι μέρος του διοικητικού προσωπικού αυτών των δομών είναι και «άνθρωποι με διδακτορικά», πλήρως εξειδικευμένοι, που συμβάλουν καθοριστικά στην υποστήριξη του επιστημονικού έργου.

«Το πανεπιστήμιο της επόμενης μέρας της διαθεσιμότητας δε θα είναι το πανεπιστήμιο που ξέραμε. Η ζημιά την οποία θα προκαλέσουν θα θελήσει μια ολόκληρη γενιά για να αποκατασταθεί» υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλόπουλος.

«Είναι πλέον θέμα της κοινωνίας, των φορέων της πόλης, να προστατεύσει το πανεπιστήμιό μας» τόνισε ο αντιπρύτανης Ι. Παντής.

Ο κ. Μυλόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι «οι 1500 πλεονάζοντες, δεν προκύπτουν από καμία αξιολόγηση», καθώς σύμφωνα με τις εσωτερικές αξιολογήσεις των πανεπιστημίων το ΑΠΘ «χρειάζεται επιπλέον 213 υπαλλήλους» να λειτουργήσει σωστά» και «τα ελληνικά πανεπιστήμια άλλους 2.500». Υπογράμμισε ότι «ειδικά στο ΑΠΘ, που με διεθνείς αξιολογήσεις συγκαταλέγεται στα 200-300 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και σχολές του μέσα στις καλύτερες 50, ή 100 στον κόσμο» η αναλογία υπαλλήλων προς φοιτητών είναι 1 υπάλληλος προς 100 φοιτητές και συνολικά η αναλογία στα ελληνικά πανεπιστήμια 3,5 / 100, όταν αντίστοιχα σε ξένα πανεπιστήμια είναι πολύ μεγαλύτερος (Ιμπίριαλ Κόλετζ 56/100, Κέιμπριτζ 16/100, Τορόντο 10/100).

Τα μέλη της συγκλήτου ανέφεραν ότι από σήμερα το ΑΠΘ βρίσκεται σε τριήμερη αναστολή της διοικητικής λειτουργίας, ενώ μελετούν το ενδεχόμενο, αν προχωρήσει η διαθεσιμότητα, ακόμη και της παραίτησης από τα διοικητικά τους καθήκοντα, «λόγω αδυναμίας άσκησης διοίκησης», υπό τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...