Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Συμβούλια ΑΕΙ: Τα κλειστά πανεπιστήμια υπονομεύουν τη παιδεία

Ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου να στηρίξουν τα μέλη του Συμβουλίου του πανεπιστημίου Αθηνών, την πολιτική των μελών του οποίου, ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα παρόμοια με εκείνη της 5ης Φάλαγγας του Φράνκο.

Τα μέλη των Συμβουλίων, σε κοινή ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι «εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τις απαράδεκτες επιθέσεις που δέχεται ο θεσμός των Συμβουλίων, νομίμως εκλεγμένων οργάνων που αναδείχθηκαν με την ψήφο της μεγάλης πλειοψηφίας των διδασκόντων των Ελληνικών ΑΕΙ και απαρτίζονται από ακαδημαϊκούς με διεθνή καταξίωση, ακεραιότητα και δημοκρατικό ήθος. 


Πιστεύουμε ότι στη δύσκολη περίοδο που διατρέχει η χώρα μας θα πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και πνεύμα συνεργασίας και να διατηρηθεί υψηλό το επίπεδο πολιτικού και ακαδημαϊκού πολιτισμού και διαλόγου, ιδιαίτερα εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Υπό το πρίσμα αυτό, χαρακτηρισμοί περί «πέμπτης φάλαγγας» ή «ναζί», είναι απόλυτα έξω από τα αποδεκτά όρια συμπεριφοράς στον ακαδημαϊκό χώρο και συνιστούν βαθύτατη προσβολή για την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα».

«Επισημαίνουμε ότι τα Συμβούλια εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς βοήθεια από την Πολιτεία, προκειμένου να υποστηρίξουν και να θεμελιώσουν το ρόλο του νεοσύστατου θεσμού, να ασκήσουν τις προβλεπόμενες αρμοδιότητές τους και να επιτελέσουν το ρόλο που προβλέπει ο νόμος, προς όφελος της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και της έρευνας. Προς την κατεύθυνση αυτή τα Συμβούλια επιδιώκουν σταθερά τη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πεποίθησή μας είναι ότι τα «κλειστά» Πανεπιστήμια αναστέλλουν κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξέλιξής τους και υπονομεύουν τη δημόσια παιδεία. Σε αντίθεση τα ανοιχτά πανεπιστήμια είναι προς το συμφέρον όλων και ιδιαίτερα των φοιτητών και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε» τονίζουν τα μέλη των Συμβουλίων των ΑΕΙ.

«Όλοι εμείς, με βαθύτατη συναίσθηση των ευθυνών που έχουμε αναλάβει, επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε το σύνολο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της χώρας ότι με όσες δυνάμεις διαθέτουμε θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα ώστε τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των φοιτητών τους και στις ελπίδες της Ελληνικής κοινωνίας» καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...