Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Εμφύλιος κορυφής στα Πανεπιστήμια: Μετωπική των Συμβουλίων Διοίκησης με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Σε γενικό εμφύλιο πόλεμο οδηγείται πλέον η ηγεσία της Τριτοβάθμια εκπαίδευσης, καθώς την Τετάρτη εκδηλώθηκε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στα μέλη όλων των Συμβουλίων Διοίκησης των πανεπιστημίων της χώρας και των πρυτάνεών τους.


Αφορμή της μετωπικής σύγκρουσης η πρόταση της Συνόδου των τελευταίων να αφαιρεθούν από τα Συμβούλια δύο από τις πλέον ουσιαστικές τους αρμοδιότητες.


Οι πρυτάνεις ζήτησαν η γνώμη του Συμβουλίου για την έγκριση του Οργανισμού ή του Κανονισμού του Ιδρύματος να είναι συμβουλευτική και επίσης η γνώμη του Συμβουλίου, ως προς τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων για τη θέση του Πρύτανη, να περιορίζεται στον έλεγχο των τυπικών προσόντων και μόνο.

31 πρόεδροι και αναπληρωτές Συμβουλίων από διάφορα πανεπιστήμια με κοινή ανοικτή τους επιστολή επιτέθηκαν στους πρυτάνεις τονίζοντας ότι θέλουν να μετατρέψουν τα Συμβούλια σε διακοσμητικά όργανα.

«Τα Συμβούλια Ιδρύματος υποστηρίχθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ για να ασκούν την ανεξάρτητη εποπτεία που απαιτείται. Κορυφαία δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, επειδή αντιλαμβάνονται την ευθύνη που συνοδεύει τα ειδικά προνόμια και την χρηματοδότησή τους, αποδέχονται και επιδιώκουν τον έλεγχο από όργανα παρόμοια με τα Συμβούλια.

»Ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση και οι Πολιτικές Δυνάμεις της χώρας δεν θα υιοθετήσουν προτάσεις όπως αυτές της Συνόδου των Πρυτάνεων. Η υιοθέτησή τους θα οδηγούσε σε ομαδικές παραιτήσεις και κατάρρευση του θεσμού συνολικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή με αφορμή τις προτάσεις των Πρυτάνεων (μαζί με τις υπογραφές που τη συνοδεύουν) έχει ως εξής:

«Με έκπληξη διαβάσαμε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά και νέα αλλαγή των νόμων 4009 και 4076 ώστε «η γνώμη του Συμβουλίου για την έγκριση του Οργανισμού ή του Κανονισμού του Ιδρύματος να είναι συμβουλευτική προς τον Υπουργό» και «η γνώμη του Συμβουλίου, ως προς τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων για τη θέση του Πρύτανη, να περιορίζεται στον έλεγχο των τυπικών προσόντων και μόνο».


»Με άλλα λόγια, η Σύνοδος των Πρυτάνεων προτείνει να αφαιρεθούν από τον νόμο, πρίν κάν τεθούν σε λειτουργία, δύο από τις ουσιαστικότερες αρμοδιότητες των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, μετατρέποντάς τα έτσι σε διακοσμητικά όργανα.

»Η απουσία ενδελεχούς και συνεχούς ελέγχου στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων οδηγεί μονοσήμαντα στην αδιαφανή λειτουργία τους. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει μοναδικά προνόμια. Οι καθηγητές έχουν ανεξαρτησία και μονιμοποιούνται με τακτές διαδικασίες ώστε να επιδιώκουν ελεύθερα τη δημιουργία νέας γνώσης. Αντίστοιχα οι φοιτητές υποστηρίζονται με τη δωρεάν παιδεία και διάφορους άλλους τρόπους απο την Πολιτεία. Οι φορολογούμενοι πολίτες που συντηρούν τα Πανεπιστήμια έχουν επομένως κάθε δικαίωμα να απαιτούν συνεχή έλεγχο, εποπτεία και λογοδοσία στις αποφάσεις των διοικήσεων, εξασφαλίζοντας ότι θα αποβλέπουν πάντα στην ανύψωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού επιπέδου, και ότι θα είναι πλήρως διαφανείς.

»Τα Συμβούλια Ιδρύματος υποστηρίχθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ για να ασκούν την ανεξάρτητη εποπτεία που απαιτείται. Κορυφαία δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, επειδή αντιλαμβάνονται την ευθύνη που συνοδεύει τα ειδικά προνόμια και την χρηματοδότησή τους, αποδέχονται και επιδιώκουν τον έλεγχο από όργανα παρόμοια με τα Συμβούλια.

»Ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση και οι Πολιτικές Δυνάμεις της χώρας δεν θα υιοθετήσουν προτάσεις όπως αυτές της Συνόδου των Πρυτάνεων. Η υιοθέτησή τους θα οδηγούσε σε ομαδικές παραιτήσεις και κατάρρευση του θεσμού συνολικά. Προτρέπουμε επίσης τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να επανεξετάσει τις σχετικές θέσεις με γνώμονα το κοινό συμφέρον, την ανάγκη συνεργασίας με τα Συμβούλια και τις μείζονες προκλήσεις που δημιουργεί η μεγάλη συρρίκνωση στους πόρους των πανεπιστημίων».

Σπύρος Αργυρός, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΙ ΕΜΠ

Γιώργος Αυλωνίτης, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΙ ΟΠΑ

Γιώργος Βασιλακόπουλος, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΙ Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ανδρέας Γεωργίου, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΙ Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Χαράλαμπος Γαβράς, Πρόεδρος ΣΙ Πανεπιστημίου Πατρών

Λάμπης Γώγος, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΙ Πανεπιστημίου Πατρών

Katherine Fleming, Πρόεδρος ΣΙ Πανεπιστημίου Πειραιώς

Richard Hunter, Πρόεδρος ΣΙ ΑΠΘ

Σταύρος Θωμαδάκης, Πρόεδρος ΣΙ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νικόλαος Καλογεράκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΙ Πολυτεχνείου Κρήτης

Νικόλαος Καραπιδάκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΙ Ιονίου Πανεπιστημίου

Μαρουδιώ Κεντούρη, Αναπληρώτρια Προέδρου ΣΙ Πανεπιστημίου Κρήτης

Γεώργιος Κούρτης, Πρόεδρος ΣΙ Παντείου Πανεπιστημίου

Κωνσταντινίδης Γεώργιος, Πρόεδρος Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Δημήτρης Μπερτσιμάς, Πρόεδρος ΣΙ ΕΚΠΑ

Γεώργιος Νάκος, Αναπληρωτής Πρόεδρος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Νικολαϊδου Μαρία, Αναπληρωτής Πρόεδρος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Αμεντέο Οντόνι, Πρόεδρος ΣΙ ΟΠΑ

Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΙ ΕΚΠΑ

Γρηγόρης Σηφάκης, Πρόεδρος ΣΙ Πανεπιστημίου Κρήτης

Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΙ ΔΠΘ

Παναγιώτης Σουκάκος, Πρόεδρος ΣΙ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γιάννης Σοφός, Πρόεδρος ΣΙ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βασίλης Ταρλατζής, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣI ΑΠΘ

Έφη Τσακαλίδου, Αναπληρώτρια Προέδρου ΣΙ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιάννης Τσιτσικλής, Πρόεδρος ΣΙ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Διονύσης Τσιχριτζής, Πρόεδρος ΣΙ Πολυτεχνίου Κρήτης

Μιχάλης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος ΣΙ ΕΜΠ

Νικόλαος Ζούμπος, Πρόεδρος ΣΙ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΙ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Νίκος Ζούρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΙ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...