Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Συμβούλιο Διοίκησης για Πελεγρίνη: Πού χάθηκαν 70 εκατ. επί θητείας του;

Δριμύ κατηγορώ Αρβανιτόπουλου: Ο Πελεγρίνης πλαισιώνεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση διοικητικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ


Για οικονομική ζημιά  ύψους άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ  που προκάλεσε στο ΕΚΠΑ κατηγορεί ο προέδρος του Συμβουλίου Διοίκησης  του ΕΚΠΑ καθηγητής  Δ. Μπερτσιμάς εκ μέρους του Συμβουλίου τον πρύτανη Θ. Πελεγρίνη. 


Σε επιστολή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ, επισημαίνει ότι ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης «έχασε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΚΠΑ είναι 18 εκατομμύρια ευρώ. Από τις ζημίες αυτές, 6.704.588,07 ευρώ μόνον προέρχονται από την «αναγκαστική» διαχείριση της ΤτΕ κατά το PSI και οι υπόλοιπες από διαχείριση του χαρτοφυλακίου από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου των οποίων προΐσταται.

Ο κ. Μπερτσιμάς σημειώνει  ότι ο κ. Πελεγρίνης δεν πρότεινε στο Συμβούλιο κανέναν Αναπληρωτή Πρύτανη με αρμοδιότητα στα οικονομικά, αναλαμβάνοντας προσωπικά εξ ολοκλήρου την ευθύνη και παρά το γεγονός ότι του συνεστήθη να ζητήσει το Πανεπιστήμιο τη γνώμη ειδικών επιστημόνων σε χρηματοπιστωτικά θέματα. Για τον λόγο αυτό αλλά και άλλους που επίσης δείχνουν σοβαρή οικονομική βλάβη του ΕΚΠΑ κατά την πρυτανεία του κ. Πελεγρίνη, το Συμβούλιο Ιδρύματος με την απόφασή του της 13ης Οκτωβρίου 2013 δεν ενέκρινε τον ισολογισμό του 2012 και ζήτησε ομόφωνα να γίνει άμεσα έλεγχος από ορκωτούς λογιστές τόσο στον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και στην εν γένει διαχείριση της Περιουσίας του Ιδρύματος καθώς και τον Ειδικό Λογαριασμό.

Ο υπουργός Παιδείας  Κων. Αρβανιτόπουλος πάντως μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης  τους κάλεσε να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, καθώς διαθεσιμότητα δε σημαίνει απολύσεις.

Ο υπουργός δήλωσε: «Ο εξορθολογισμός του Δημοσίου είναι εθνικός στόχος. Η διαθεσιμότητα ήταν για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εθνική υποχρέωση. Για την Κυβέρνηση διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα. Γι’ αυτό δημοσιοποίησα συγκεκριμένες προτάσεις, έκανα εξαντλητικό διάλογο και κάλεσα τις Πρυτανικές αρχές και τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων να υλοποιήσουμε σχέδια ενδοϊδρυματικής και διαϊδρυματικής κινητικότητας για τους υπαλλήλους των Πανεπιστημίων,  που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πελεγρίνης, σε αντίθεση με τους 7 Πρυτάνεις των άλλων Πανεπιστημίων,  που επηρεάστηκαν από τη διαθεσιμότητα, με την απραξία του κράτησε και κρατά το Ίδρυμα κλειστό. Τον παρέπεμψα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους λόγους που κατανοεί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα, και τους οποίους ο ίδιος φρόντισε να αναδείξει σήμερα,  πλαισιωμένος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ πρέπει να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο για να μην χαθεί το εξάμηνο. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο υπάρχει χάριν των φοιτητών του και λειτουργεί για να υπηρετεί την προοπτική της Ελληνικής κοινωνίας».

Τη στιγμή που όλοι οι φοιτητές και οι γονείς ταλαιπωρούνται εδώ και 13 εβδομάδες από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των διοικητικών, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ έκανε την έκπληξη.

Στη   συνεδρίασή της, η Σύγκλητος, η οποία έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα,  αποφάσισε ότι, για τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, δεν προκύπτουν λόγοι, ώστε να τεθεί σε αργία και όχι για το πώς θα σωθεί το εξάμηνο των φοιτητών.

Υπενθυμίζουμε ότι υπεύθυνες για το εξάμηνο κάθε σχολής είναι οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων, οι πρόεδροι των οποίων εκπροσωπούνται στη Σύγκλητο.

 Ο κ. Πελεγρίνης  στο χθεσινό του «σόου» στη συνεδρίαση των διοικητικών υπαλλήλων  έκανε προκλητικές δηλώσεις,  επισημαίνοντας  ότι έκανε τα πάντα σε συνεννόηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές, ενώ κατέληξε ότι αφήνεται στην κρίση της Συγκλήτου, αρκεί αυτή να είναι αμερόληπτη.

«Πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο» που λειτουργεί υπέρ του υπουργού Παιδείας, αποκάλεσε το Συμβούλιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Πελεγρίνης  κατηγορώντας  τον κ. Αρβανιτόπουλο για αυταρχισμό.

Παράλληλα, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ δήλωσε περήφανος για τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου καθώς και ότι αισθάνεται «δέος» για την απεργία τους, αφού «δίνουν το αίμα τους για να σώσουν τις σάρκες τους».

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία ως και την Παρασκευή. Χθες, λειτούργησαν δύο ακόμα από τις εννέα σχολές του ΕΜΠ , δηλαδή συνολικά έχουν ανοίξει έξι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...