Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Αιώνιοι φοιτητές διέκοψαν τη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη διαγραφή των «αιωνίων» συμφοιτητών τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο...


Θα οριστεί νέα ημερομηνία για σύγκληση πρυτάνεων.

Από την πλευρά ο πρύτανης του ιδρύματος και προεδρεύων της Συνόδου Δημοσθένης Ασημακόπουλος, η Σύνοδος υπό καθεστώς πίεσης δεν μπορεί να συνεχισθεί, οπότε διέκοψε τις εργασίες της και όπως έγινε γνωστό θα ορισθεί νέα ημερομηνίας σύγκλησης του οργάνου.

Στα χαρακώματα Πελεγρίνης – Αρβανιτόπουλος

Aντίθετος με τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, εμφανίζεται ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

«Αναφορικά προς το φερόμενο ως δήλωσή σας δημοσίευμα στον Τύπο περί επερχόμενης διαγραφής 180.000 φοιτητών τον προσεχή Ιούνιο, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ εκφράζει τη σοβαρότατη ανησυχία της για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, καθόσον δεν προκύπτει από πουθενά από τον Ν. 4009/2011 και τον Ν. 4076/2012» αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, η οποία συντάχθηκε έπειτα από συνεδρίαση της Συγκλήτου.

«Ειδικότερα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις θα πρέπει να προηγηθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ώστε να υπάρξει η σχετική πρόνοια που θα πρέπει να περιληφθεί στους υπό σύνταξη Οργανισμούς των Ιδρυμάτων και ακολούθως στους Εσωτερικούς Κανονισμούς τους» σημειώνει ο κ. Πελεγρίνης στην επιστολή του και καταλήγει: «Η Σύγκλητος κρίνει, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, ότι η διαδικασία της αντιμετώπισης των ανενεργών φοιτητών θα πρέπει να γίνει ύστερα από σχετική εισήγησή τους, έτσι ώστε να τηρηθεί η ακαδημαϊκή τάξη και ηρεμία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, από τους 596.000 φοιτητές, οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, είτε γιατί έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους. Από αυτούς οι περίπου 180.000 θα πρέπει να διαγραφούν από τις σχολές τους, εφόσον δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

iefimerida.gr

1 σχόλιο:

  1. Οι αργοπορημένοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν οικονομικά το κράτος ούτε το κοινωνικό σύνολο, διότι από το έκτο έτος (ν συν 2) και μετά χάνουν όλα τα δικαιώματα της μέριμνας δηλαδή σίτιση, στέγαση στις ούτως ή άλλως εγκαταλελειμμένες εστίες, εισιτήρια, φάρμακα και προπάντων διανομή βιβλίων, που είναι ένα σκάνδαλο από μόνο του ως διανομή συγγραμμάτων (κουτσουρεμένων και ξεπερασμένων), Ο Έλληνας σπουδαστής πληρώνει αδρά από την τσέπη του για να μάθει γράμματα εάν και εφόσον τού έχει μείνει λίγο κουράγιο να μάθει σωστά μια επιστήμη. Με το νέο νόμο 4009/2011 οι παλαιοί φοιτητές δεν συνυπολογίζονται καν στον εγγεγραμμένο πληθυσμό των ιδρυμάτων και έτσι μειώνεται η δημόσια χρηματοδότηση, αφού υπολογίζονται πια μόνον οι “ενεργοί” φοιτητές, δηλαδή οι νεοεισαχθέντες. Δυστυχώς κάποιοι καλλιεργούν ένα όργιο φημών και διαδόσεων το οποίο εκφράζει μόνο την ασχετοσύνη και την κακοβουλία ψυχωτικών ανθρώπων που θέλουν να επιβάλουν στους άλλους τις δικές τους ιδεοληψίες. Και σε άλλες χώρες του κόσμου υπάρχουν καθυστερούντες σπουδαστές (κεντρική Ευρώπη, Ιταλία, σκανδιναβικές χώρες) με τη διαφορά ότι πληρώνουν δίδακτρα και ενδεχομένως σωστά κάνουν, ήδη από το πρώτο έτος. Η όποια κριτική ασκείται μέσα στην ελληνική κοινωνία δείχνει κομπλεξικά άτομα που δεν έχουν πώς να εκτονώσουν τον αυταρχισμό τους. Πολλοί ασχολούνται με τους συνδικαλισμένους φοιτητές αλλά αυτή είναι μία περιθωριακή μειοψηφία που κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...