Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πρωτοβουλίες της INTERAMERICAN για την ενδοσχολική βία


Η ανησυχητική ανάπτυξη του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της INTERAMERICAN που, στο πλαίσιο της ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή του και του σχεδίου εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας «Πράξεις Ζωής», οργάνωσε ενημερωτικές εκδηλώσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη συνεργασία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ). 


Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρία δημοτικά σχολεία της Καλλιθέας (1ο, 6ο και 20ο). Οι εισηγητές - σύμβουλοι ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικοί και επιστημονικοί συνεργάτες της ΕΨΥΠΕ, παρουσίασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τους αιτιολογικούς παράγοντες και τις μορφές εκδήλωσης της ενδοσχολικής βίας προτείνοντας τρόπους για την πρόληψη, καθώς επίσης τη διαχείριση και αντιμετώπισή της. Επίσης, διανεμήθηκε στους συμμετασχόντες σχετικό πληροφοριακό υλικό.

Σημειώνεται ότι η INTERAMERICAN συνεργάζεται σταθερά με την ΕΨΥΠΕ για την ευαισθητοποίηση των άμεσα ενδιαφερομένων και την ανάπτυξη γνώσης σχετικά με την ενδοσχολική βία που εκδηλώνεται σωματικά, λεκτικά, ψυχολογικά και κοινωνικά βρίσκοντας ιδιαίτερα δυναμική έκφρασης και στο διαδίκτυο. Εκτιμάται ότι το 10-15% των μαθητών έχει βρεθεί στη δυσάρεστη θέση του θύματος, ενώ οι μαθητές που ασκούν βία υπολογίζονται στο 5%, με αναλογία φύλου 3 προς 1 (αγόρια - κορίτσια). Ένα στα δύο θύματα δεν αναφέρει σε κανένα το γεγονός. Τα παιδιά – θύτες χαρακτηρίζονται από τη σοβαρή πιθανότητα να απομακρυνθούν από το σχολείο ή να το διακόψουν, να εμφανίσουν τάση φυγής από τον οικογενειακό θύλακα και να εξελιχθούν, σε ποσοστό που αγγίζει το 50%, σε ενηλίκους με αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...