Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

O Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για τη μη εγγραφή ανήλικων αλλοδαπών μαθητών

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (άρθρ. 72 του ν. 3386/2005) ρυθμίζει επαρκώς το ζήτημα της εγγραφής και προαγωγής των ανήλικων αλλοδαπών στην εκπαίδευση, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη διαμονή τους στη χώρα μας.


Με παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη  (Πόρισμα για την υπόθεση με κωδικό 169877/2013) και με αφορμή τη μη προαγωγή  αλλοδαπών φοιτητών στην επόμενη τάξη «παρόλο που πληρούν τις προϋποθέσεις της επαρκούς φοίτησης, εξαιτίας ελλείψεων σε δικαιολογητικά εγγραφής», ζήτησε τη έκδοση εγκυκλίου εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να διευκρινίζεται έτι περαιτέρω ότι «η ελλιπής προσκόμιση πιστοποιητικών εγγραφής εκ μέρους των κηδεμόνων δεν πρέπει να αποτελεί λόγο μη προαγωγής του μαθητή στην επόμενη τάξη».


 Μέχρι και σήμερα  το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα.

Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος είναι πρωτίστως η επιτέλεση του έργου του, δηλαδή η διασφάλιση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στην εκπαίδευση. Το γεγονός ότι ένα παιδί από μη προνομιούχα στρώματα εγγράφεται στο σχολείο και παρακολουθεί με επάρκεια την εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί από μόνο του καλό οιωνό, καθώς συνιστά μια ισχυρή ένδειξη προσπάθειας για ένταξή του στην κοινωνικό ιστό.

Η Δημοκρατική Αριστερά ζητά την άμεση έκδοση από το Υπουργείο Παιδείας σχετικής εγκυκλίου για τη ρύθμιση του ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...