Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Συνάντηση πρυτάνεων και Συμβουλίων ΑΕΙ με τον υπουργό Παιδείας

Τη διάσταση απόψεων που χωρίζει τους πρυτάνεις από τα μέλη των Συμβουλίων των ΑΕΙ στην ερμηνεία του νόμου-πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση επιχείρησε να καλύψει ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με την κοινή συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο κτίριο του υπουργείου, στο Μαρούσι.

Η συνάντηση κρίθηκε απαραίτητη από τον υπουργό, εν όψει και των εκλογών για την ανάδειξη νέων πρυτάνεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) η οποία θα δίνει τις απαντήσεις στα διαδικαστικά θέματα των πρυτανικών εκλογών.

Στη συνάντηση πρυτάνεων και Συμβουλίων, σε κάποιες περιπτώσεις οι τόνοι ανέβηκαν.

Για παράδειγμα, ένταση δημιουργήθηκε όταν περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνάντησης μια υπάλληλος του υπουργείου έφερε στον υπουργό Παιδείας δήλωση την οποία απέστειλε στα ΜΜΕ το γραφείο Τύπου του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Γιάννη Μυλόπουλου.

Σε αυτή, με τίτλο «Δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας», ο πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε: «Βραδυφλεγείς βόμβες τα προβλήματα που σχετίζονται με το ασαφές και αντιφατικό θεσμικό καθεστώς, τα οποία δημιουργούν ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον λειτουργίας στα ιδρύματα».

Ακόμη ότι «το υπουργείο, αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του. Φτάσαμε λοιπόν στο τραγελαφικό σημείο η κυβέρνηση να αναζητεί τώρα την ερμηνεία των νόμων που η ίδια ψήφισε. Ή αλλιώς, φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο νομοθέτης να προσφεύγει σε ερμηνείες τρίτων προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι η βούλησή του...»

Ο υπουργός Παιδείας ρώτησε τον Γιάννη Μυλόπουλο πώς έκανε δήλωση ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμη η συνάντησή τους και δεν ξέρει το αποτέλεσμά της και εκείνος απάντησε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι δεν απαγορεύεται να το κάνει.

Επίσης πρυτάνεις ανέφεραν στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης ότι κάποιοι εκπρόσωποι Συμβουλίων τούς θέλουν τελικά «υπαλλήλους» τους.

Με εξαίρεση αυτή την έκφραση, αλλά και τη δήλωση μέλος του Συμβουλίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ότι θα έπρεπε τα Συμβούλια να μπορούν να απολύουν πρυτάνεις αν κρίνουν ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως ήταν η αρχική διατύπωση του νόμου, η συνάντηση εξελίχθηκε σε ήρεμο και θετικό κλίμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, αλλά όχι και οι περισσότεροι πρόεδροι Συμβουλίων.

Στη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει διοικητική ομαλότητα και ηρεμία στα ΑΕΙ.

Σε πολλά Ιδρύματα πάντως αποδείχθηκε ότι έχουν αναπτυχθεί καλές σχέσεις μεταξύ της πρυτανείας και των Συμβουλίων τους με γνώμονα το καλό του Ιδρύματος, όπως για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων.

«Ο διάλογος είναι θετικό να γίνεται και είναι καλύτερα να τα λέμε ο ένας κοιτώντας ο ένας τον άλλο στα μάτια και όχι πίσω από την πλάτη του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης.

Η κάθε πλευρά βεβαίως, παρ' ότι γίνεται προσπάθεια συναίνεσης, εμμένει στις απόψεις της. Για παράδειγμα πολλοί πρυτάνεις ζητούν τα Συμβούλια να έχουν απλά συμβουλευτικό ρόλο και να μην «μπλέκονται στα πόδια τους».

Αντίστοιχα οι εκπρόσωποι των Συμβουλίων ζητούν να αποφασίζουν αυτοί για όλα τα κρίσιμα θέματα των ΑΕΙ, να διορθώνουν και να ανατρέπουν τις αποφάσεις των πρυτάνεων που κρίνουν λάθος, όπως γίνεται και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα μέλη των Συμβουλίων δηλώνουν ακόμη ότι ο ρόλος τους δεν μπορεί να είναι «διακοσμητικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...