Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Εισαγωγική τοποθέτηση των συμβουλίων των ΑΕΙ της χώρας σχετικά με τη συνάντηση της 4ης Μαρτίου


Στην συνάντηση Υπουργού Παιδείας, Προεδρείων Συμβουλίων και Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, ο καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του  Πανεπιστημίου Αιγαίου,  παρουσίασε εκ μέρους των Συμβουλίων τις παρακάτω συμπεφωνημένες θέσεις.




Τα Συμβούλια αναγνωρίζουν και υπογραμμίζουν:
Α. Την  αξία και την εμπέδωση της  συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Συμβουλίων και Πρυτανικών Αρχών για την αντιμετώπιση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


Β. Την ανάγκη της σταθερότητας του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, ώστε να μπορέσουν τα νέα όργανα να αναπτύξουν πρακτικές και διαδικασίες που θα επιτύχουν την ποιοτική βελτίωση και ανάπτυξη των Πανεπιστημίων στο εθνικό και διεθνές πλάισιο. Ας λαμβάνεται υπόψη ότι κάθε νεά θεσμική διαρρύθμιση ομαλοποιείται ‘εν λειτουργία’ και όχι με αλλεπάλληλες νομικές τροποποιήσεις, οι οποίες δημιουργούν πολύπλοκα και εμβαλωματικά νομοθετήματα.

Γ. Την διαπίστωση ότι, αν δούμε το χάρτη των σχέσεων σε όλα τα ιδρύματα της χώρας,  έχουν εμφανισθεί προβλήματα στις σχέσεις Συμβουλίων και Πρυτάνεων σε ορισμένα ιδρύματα, αλλά στην πλειοψηφία των Πανεπιστημίων οι σχέσεις των οργάνων είναι ομαλές και λειτουργικές. Η δυσανάλογη προβολή των προβλημάτων και η αποσιώπηση των συνεργασιών αποτελούν μία εικόνα που πρέπει να αντιστραφεί για να επιτευχθεί και αποφόρτιση ενός κλίματος που βλάπτει τα Πανεπιστήμια.

Δ.  Την μεγάλη ανάγκη να διαφυλαχθεί το κύρος και η ομαλή διεκπεραίωση των επερχόμενων πρυτανικών εκλογών οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα νέο στάδιο τις σχέσεις των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, θα παγιώσουν την συνεργασία  και την ορθή κατανομή έργου που πρέπει να τις διέπει.

Ε.  Η μεγάλη δημοσιονομική περιστολή πόρων για τα Πανεπιστήμια και η ανάγκη αποκατάστασης της χρηματοδότησής τους από πολλαπλές πηγές δημιουργούν ένα ευρύ πεδίο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Συμβουλίων και Πρυτάνεων το οποίο πρέπει όλοι να εργασθούμε για να αναπτύξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...