Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Σημαντικές αλλαγές στο νομικό καθεστώς των κολεγίων


Σημαντικές αλλαγές στο νομικό καθεστώς των κολεγίων φέρνει το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Αρκετές διατάξεις του ισχύοντα νόμου έχουν χαρακτηριστεί αντίθετες με το Κοινοτικό Δίκαιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τώρα η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου επιχειρεί να προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτρέποντας μια νέα παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο.

Μπορεί οι διατάξεις για την ίδρυση και τη λειτουργία των κολεγίων να μην αφορούν άμεσα τους σπουδαστές τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ωστόσο τους αφορούν έμμεσα, στον βαθμό που διάφοροι παράγοντες, όπως η ποιότητα των σπουδών τους και το ύψος των διδάκτρων επηρεάζονται αναπόφευκτα από το νομικό καθεστώς μέσα στο οποίο λειτουργούν τα κολέγια.

Οι κυριότερες τροποποιήσεις που επιφέρει το νομοσχέδιο αναφέρονται στη διαδικασία αδειοδότησης των κολεγίων, στα προγράμματα σπουδών, στα προσόντα των διδασκόντων και στις κτιριολογικές προϋποθέσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι με το νέο καθεστώς αναμένεται να διαχωριστούν σαφώς τα κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια από εκείνα που δεν έχουν τέτοια συνεργασία. Ο διαχωρισμός αυτός κρίνεται απαραίτητος από το υπουργείο διότι η Κομισιόν θεωρεί ότι ο ισχύων νόμος παραβιάζει την ελευθερία εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών των ξένων πανεπιστημίων.

Πιο συγκεκριμένα, με τον υπό ψήφιση νόμο:

- Τα κολέγια μετονομάζονται σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης - τίτλο που πρέπει να αναγράφουν σε κάθε περίπτωση. Διατηρείται η απαγόρευση χρήσης του όρου «πανεπιστήμιο» στα ελληνικά ή σε ξένη γλώσσα.

- Οι άδειες λειτουργίας που έχουν χορηγηθεί παύουν να ισχύουν στις 31/8/2010. Οι νέες άδειες θα χορηγηθούν μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης, ενώ οι ιδιοκτήτες κολεγίων μπορούν να υποβάλουν νέα ή συμπληρωματικά δικαιολογητικά μέχρι τις 15 Ιουνίου. Εγγραφές σπουδαστών για το σπουδαστικό έτος 2010-2011 θα πραγματοποιηθούν μετά την έκδοση νέων αδειών λειτουργίας.

- Καταργείται το Γραφείο Κολεγίων του υπουργείου Παιδείας και δημιουργείται το Τμήμα Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, με αντικείμενο τον έλεγχο των αιτήσεων για άδεια ίδρυσης και την παραλαβή των αιτήσεων για άδεια λειτουργίας. Το τμήμα αυτό υπάγεται στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ενωσης του υπουργείου.

- Ο έλεγχος των αιτήσεων για άδεια λειτουργίας ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ). Η έκδοση των αδειών γίνεται με υπουργική απόφαση ύστερα από γνωμοδότηση του ΕΚΕΠΙΣ.

- Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα σπουδών, ο νέος νόμος προβλέπει ότι πρέπει να καλύπτουν «με πληρότητα τα παρεχόμενα γνωστικά αντικείμενα». Για τα κολέγια που δεν συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται από το ΕΚΕΠΙΣ με βάση τις λεπτομερείς προβλέψεις της υπουργικής απόφασης που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου. Ομως για εκείνα που έχουν συμφωνία πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchise) με ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η συνδρομή αυτής της προϋπόθεσης θα αποδεικνύεται «με την υποβολή εγκεκριμένου από το εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής αναλυτικού προγράμματος σπουδών που συνοδεύεται από σχετική βεβαίωση της εθνικής αρχής διασφάλισης ποιότητας ή και πιστοποίησης».

- Αντίστοιχη είναι η ρύθμιση και σε σχέση με τα προσόντα των διδασκόντων. Για τα κολέγια χωρίς ξένες συνεργασίες, το ελάχιστο επίπεδο των προσόντων των διδασκόντων θα καθοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με υπουργική απόφαση. Στα κολέγια που συνεργάζονται με ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα οι διδάσκοντες θα πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα με εκείνους του «μητρικού» ιδρύματος, ωστόσο αυτόν τον όρο δεν θα τον ελέγχει πλέον το υπουργείο Παιδείας, αλλά θα πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση του ξένου πανεπιστημίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι διδάσκοντες θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον πτυχίο ΑΕΙ ή μεταπτυχιακό ξένου πανεπιστημίου. Με άλλα λόγια, στα κολέγια θα μπορούν πλέον να διδάσκουν και απόφοιτοι κολεγίων με μεταπτυχιακό.

- Η ίδια λογική «διαχωρισμού» ακολουθείται και στο ζήτημα των κτιριολογικών προδιαγραφών. Ο υπό ψήφιση νόμος προβλέπει γενικά ότι οι κτιριακές υποδομές, οι χώροι διδασκαλίας και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σπουδαστών και στα προγράμματα σπουδών. Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες της «Espresso», η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα θέτει συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές για όσα κολέγια δεν συνεργάζονται με ξένα ιδρύματα. Αντίθετα, οι προδιαγραφές για κολέγια με ξένες συνεργασίες θα αφορούν αποκλειστικά ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής. Σχολιάζοντας τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων τις χαρακτήρισε «θετικές αλλά ανεπαρκείς».

Αντιδράσεις

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών προκάλεσαν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τους εκπαιδευτικούς. Η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζενμπεργκ έκανε λόγο για αποσπασματικές ρυθμίσεις που οδηγούν σε απαξίωση την εκπαίδευση και σε απόγνωση τους εκπαιδευτικούς. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για τον Μάιο και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις αναμένεται να αποφασίσει σήμερα και η ΟΛΜΕ. Δάσκαλοι και καθηγητές συμμετείχαν στη χθεσινή πορεία της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα, ενώ πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι στα Προπύλαια.
ΣΤΑΘΗΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...