Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Σχολικές εκδρομές και... κρίση

Ιταλία, Ισπανία και Τσεχία ψηφίζουν πλέον οι μαθητές για την καθιερωμένη πενταήμερη εκδρομή τους. Τα ελληνικά νησιά θεωρούνται ντεμοντέ, αφού μέσα στο top 5 των επιλογών φιγουράρουν μετά τη Θεσσαλονίκη, τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: Ρώμη, Βαρκελώνη και Πράγα.

Λίγο η οικονομική κρίση, κάτι το ανήσυχο πνεύμα των μαθητών που τους καλεί να γνωρίσουν νέους τόπους πέρα από τα σύνορα, είναι λόγοι που συντελούν στην κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για τους άλλοτε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Την περασμένη τετραετία η Ρόδος φιλοξενούσε λίγο πριν από την περίοδο του Πάσχα κοντά στους 40.000 μαθητές. Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου αποκτούσε ζωντάνια από τα εφηβικά γέλια, ενώ η Λίνδος «βούλιαζε» από τα μιλιούνια που κατέβαιναν αλαφιασμένα από τα πούλμαν. Οι εικόνες αυτές μάλλον ανήκουν στο παρελθόν, αφού ο αριθμός των μαθητών που θα επισκεφτεί φέτος το Νησί των Ιπποτών υπολογίζεται κοντά στις 9.000.

Ξενοδόχοι

Τοπικοί παράγοντες, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, έμποροι και τουριστικοί πράκτορες παρατηρούν σημαντική μείωση του αριθμού των πενθήμερων μαθητικών εκδρομών στους παραδοσιακούς προορισμούς, εκτιμώντας πως η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει στην καρδιά του εσωτερικού τουρισμού.

Ο αντιπρόεδρος Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης λέει χαρακτηριστικά στην «Espresso της Κυριακής»: «Είναι τεράστια η πτώση που παρατηρείται στις σχολικές εκδρομές. Οι μαθητές προτιμούν το εξωτερικό γιατί οι εκδρομές διαρκούν περισσότερες ημέρες και κοστίζουν σχεδόν το ίδιο. Συνεπώς τα πακέτα που προκύπτουν είναι περισσότερο οικονομικά». Ο κ. Καμπουράκης τόνισε επίσης ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η μείωση των μαθητικών εκδρομών είναι ραγδαία, καθώς από τους 40.000 μαθητές που φιλοξενούσαν κάθε περίοδο, φέτος περιμένουν περίπου 9.000.

Αδεια η Κέρκυρα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος Ξενοδόχων Κέρκυρας Παναγιώτης Μπράμος: «Οι μαθητές δεν ενδιαφέρονται πλέον για τους ελληνικούς προορισμούς, γιατί με τις ίδιες τιμές ή ακόμη και με χαμηλότερες μπορούν να βρουν μέρη του εξωτερικού». Τα γραφικά σοκάκια του νησιού αυτήν την εποχή είναι άδεια. Και να αναλογιστεί κανείς πως πριν από μερικά χρόνια ασφυκτιούσαν από μαθητές που έδιναν ραντεβού για ξεφάντωμα και κολύμπι στις δαντελένιες παραλίες πριν ξεκινήσει το άγχος των Πανελλήνιων.

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πενηντάρχου-Πουλημένος εκτιμά ότι η προτίμηση στις ευρωπαϊκές πόλεις οφείλεται περισσότερο στη «μόδα του εξωτερικού» και όχι τόσο στην οικονομική κρίση: «Τόσο ο ενθουσιασμός των μαθητών να ταξιδέψουν στην Ευρώπη παρά σε ένα νησί ή σε μια πόλη της Ελλάδας όσο και οι προσιτές προτάσεις που υπάρχουν από τα τουριστικά γραφεία αποτελούν σημαντικό δέλεαρ».

Πράκτορες

Τα ίδια στοιχεία προκύπτουν και από τον υπεύθυνο του τουριστικού γραφείου IQ Travel Μιχάλη Μινόπουλο: «Κάποια πακέτα του εξωτερικού είναι φθηνότερα από την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε. Πρώτη στις προτιμήσεις των μαθητών έρχεται η Ρώμη, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει επίσης για τη Βαρκελώνη, αλλά και το Παρίσι. Κάποιες εκδρομές, όπως στην Ιταλία, μπορούν να γίνουν και οδικώς, κάτι που ρίχνει περισσότερο την τιμή».

«Ερημη» Κρήτη

Εκτός από τα νησιά, η μείωση του αριθμού των μαθητών που... μένουν Ελλάδα πλήττει και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ο υποδιευθυντής Εμπορικής Εκμετάλλευσης της ΑΝΕΚ LINES Χαράλαμπος Σαλβαράκης μας εξήγησε: «Πάντα τέτοια περίοδο υπήρχε μεγαλύτερη ζήτηση εισιτηρίων λόγω των μαθητικών εκδρομών που είχαν προορισμό κυρίως την Κρήτη, καθώς και άλλα νησιά. Συχνά προσθέταμε δρομολόγια. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτηση, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ώστε να διορθώσουμε την κατάσταση. Σε σχέση με άλλες χρονιές, βλέπουμε μια εξαιρετικά μειωμένη κίνηση, αλλά και λιγοστό ενδιαφέρον από τους μαθητές για τη χώρα μας».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η αντινομάρχης Ηρακλείου Κρήτης Μαρία Πετρακογιώργη που υποστηρίζει ότι πράγματι οι μαθητές επηρεάζονται από δελεαστικά τουριστικά πακέτα για το εξωτερικό: «Το πιο σημαντικό από όλα προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός είναι να υπάρχει πλατιά ενημέρωση για τις πραγματικές ομορφιές και τα σημεία αναφοράς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ετσι, το κλίμα θα μπορούσε να αναστραφεί».

Στη λίστα η Τουρκία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για το 2010, τα σχολεία προτιμούν σε ποσοστό 23% τη Θεσσαλονίκη, ακολουθεί η Ιταλία με 17%, τρίτη έρχεται η Ισπανία με 14%, η Τσεχία και η Ρόδος με 9%, ενώ τελευταίοι προορισμοί στη σειρά είναι η Κέρκυρα και το Ηράκλειο με μόνο 7%.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη 15η θέση με τους δημοφιλέστερους προορισμούς βρίσκεται η Τουρκία, ενώ τα Χανιά που πέρυσι βρισκόντουσαν στην πρώτη θέση, φέτος δεν υπάρχουν καν στη λίστα!

76.000 λιγότεροι φέτος

Δραματική είναι η πτώση του συνολικού αριθμού των μαθητών που πήγαν πενθήμερες εκδρομές, καθώς φέτος συμμετείχαν σε αυτές 76.376 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, το 2009 συμμετείχαν 269.814 μαθητές, ενώ το 2010 μόλις 193.438!


ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ - ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...