Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση Ν. Νικολόπουλου για τις απολύσεις στα Πανεπιστήμια


Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα πληρώσει βαρύ φορτίο με την απώλεια 153 εργαζομένων δηλαδή του1/3 του συνολικού του διοικητικού προσωπικού.

Η Σύγκλητος προχωρά στην γενική αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, καθώς όπως τονίζει δεν «κλείνουμε εμείς το Πανεπιστήμιο, αλλά η Κυβέρνηση, αφού με την μείωση του διοικητικού προσωπικού θα καταστεί αδύνατη η λειτουργία του».

Επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών ετοιμάζεται να εισέλθει σε νέο δυναμικότερο κύκλο κινητοποιήσεων, συντονίζοντας τις δράσεις του και με τα άλλα επτά ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία δεν «γλίτωσαν» από το μέτρο.

Το εθνοκτόνο σχέδιο «ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» που έχει αναλάβει υπερεργολαβικά η Τρόικα και υλοποιεί το «δίδυμο της συμφοράς» -Σαμαρά, Βενιζέλου- συνεχίζεται με ένα ακόμα «μαύρο και εφιαλτικό επεισόδιο», της αποδόμησης των δημόσιων πανεπιστημίων.

Οι κατηγορίες περί της συνειδητής καταστροφής των ΑΕΙ, από τους δύο συμπρωθυπουργούς – ολετήρες, τεκμηριώνονται από τις αποφάσεις που έχουν υπογράψει.

Η υποχρηματοδότηση έως και 50% του Ιδρύματος, η «κλοπή» των αποθεματικών των πανεπιστημίων με την αγορά ομολόγων που για το ίδρυμα της Πάτρας στοίχισε 3 εκατ. ευρώ, ο νόμος για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ, ο μη διορισμός 800 μελών ΔΕΠ πανελλαδικά και η «εξαφάνιση» των συμβασιούχων.

Κανένας από τους γνωρίζοντες και τους επαΐοντες δεν μπορούν να δώσουν μία λογική ή τεχνοκρατική εξήγηση της απομάκρυνσης του αναγκαίου προσωπικού από το ΑΕΙ Πατρών.

Αυτή την πραγματικότητα ποιος μπορεί να την αγνοήσει και να την ξεπεράσει από τους «φωστήρες» που έφτιαξαν τις λίστες των προγραφών και έχουν προφανώς προσβληθεί από την γραφειοκρατική «πανώλη», την αρπακτική προσοδοθηρία και το μνημονιακό …..

Όλοι οι φορείς της Πάτρας απέναντι σε αυτή την ακατανόητη και επικίνδυνων για την ομαλόρρυθμη συνέχιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών μπήκαν μπροστά και έγινα «Ασπίδα» στους υπαλλήλους.

Δηλώνουν δε, με αποφασιστικούς τρόπους να δράσουν ώστε να αποτρέψουν να μπει σε κινητικότητα και ενδεχόμενη απόλυση, έστω και ένας από τους υπαλλήλους του Ιδρύματος, καθώς όλοι είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του, όταν αντίθετα πιστεύουν πως απαιτείται η πρόσληψη και νέων υπαλλήλων για την εύρυθμη λειτουργία του.

Επειδή στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι χρήσιμη η δουλειά ενός καθηγητή, όμως το ίδιο χρήσιμη είναι και η δουλειά της καθαρίστριας

Επειδή το διοικητικό προσωπικό αποτελεί ένα δυναμικό, ζωντανό κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας, για αυτό και η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων θα προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλα τα λειτουργικά ζητήματα, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα.

Επειδή το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι από τους πιο υγιείς θεσμούς και η ελπίδα για το ξεπέρασμα της κρίσης με αξιολογότατα στελέχη και αναρίθμητες διακρίσεις για τα ακαδημαϊκά του κατορθώματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επειδή η αμετροεπής πολιτική σας υπονομεύει ανερυθρίαστα το επίπεδο του παραγόμενου έργου τόσο εντός όσο και εκτός του Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η αξιολογική του βαθμολόγηση από τους αρμόδιους φορείς του εξωτερικού και άρα το κύρος και η υπόσταση τόσο του ίδιου του Πανεπιστημίου όσο και της ίδιας της Παιδείας εν Ελλάδι...

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Πώς έγινε ο υπολογισμός του αριθμού προσωπικού που πρέπει να έχει ένα πανεπιστήμιο, αλλά και του τρόπου που θα γίνει η μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων ;

- Ποια εξήγηση δίνετε για την μονομερή και χωρίς αξιολόγηση, αποδυνάμωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων;

- Πώς απολογείστε για την ιδιαίτερα άδικη μεταχείριση του Πανεπιστημίου Πατρών;

- Έχετε επίγνωση ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν κλονίζουν την λειτουργία και την ίδια την ύπαρξη του Πανεπιστημίου θέτοντας το Πανεπιστήμιο σε αδυναμία λειτουργίας ακόμα και σε κλείσιμο;

- Γνωρίσετε ότι η απώλεια 153 υπαλλήλων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, καθώς οι διοικητικοί Υπάλληλοι του Πανεπιστημίου στηρίζουν με την δουλειά τους τις πανεπιστημιακές κλινικές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...