Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πρυτάνεις: Μας λείπουν 1.500 υπάλληλοι

«Οχι μόνο δεν περισσεύει κανένας υπάλληλος, αντίθετα χρειαζόμαστε 1.500 υπαλλήλους για τη σωστή λειτουργία των Πανεπιστημίων». Αυτό επεσήμαναν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, στη σύνοδό τους, προχθές στην Κέρκυρα. «Το προσωπικό μας όχι μόνο δεν είναι πλεονάζον, αλλά το αντίθετο. Οποιον αλγόριθμο και εάν εφαρμόσουν, θα καταλήξουν στο ότι από τα Πανεπιστήμια λείπουν 1.500 υπάλληλοι», σχολίασε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.

Στο ψήφισμά τους τονίζουν: «Τα ελληνικά ΑΕΙ είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα σε όλα τα επίπεδα και οποιαδήποτε μείωση μέσω διαθεσιμότητας μονίμων υπαλλήλων και ΙΔΑΧ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των Ιδρυμάτων. Τα Πανεπιστήμια δηλώνουν ότι ενωμένα θα υπερασπιστούν το δικαίωμα κάλυψης των λειτουργικών αναγκών τους με βάση τα οργανογράμματα που καταθέτουν άμεσα στο πλαίσιο των Οργανισμών των Ιδρυμάτων και απειλούν ότι σε περίπτωση κάθε είδους διαθεσιμότητας θα ασκήσουν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».

Μετά την πολύωρη συνεδρίασή τους, οι πρυτάνεις συναντήθηκαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιο Κυριαζή, ο οποίος δέχτηκε να μεταφέρει σήμερα, στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμεσολαβητική πρόταση του κ. Μυλόπουλου, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.

Η πρόταση αφορά την αναβολή του μέτρου, ώσπου να συσταθούν οι οργανισμοί των Πανεπιστημίων, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στο στάδιο σύνταξής τους, αλλά και παράλληλα την επίσπευση της χρηματοδότησης του προγράμματος για την αξιολόγηση των δομών των Ιδρυμάτων, που έχουν καταθέσει τα Πανεπιστήμια. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τις φαστ τρακ διαδικασίες και θα έχουμε τα πραγματικά αριθμητικά δεδομένα, που θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών», σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Παραλίγο επεισόδια

Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση, όταν εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων θέλησαν να μεταβούν στο χώρο όπου διεξαγόταν η σύνοδος, αλλά εμποδίστηκαν από την Αστυνομία. Η κατάσταση εκτονώθηκε όταν παρενέβησαν οι πρυτάνεις, ζητώντας από τους αστυνομικούς να αφήσουν την πόρτα ανοιχτή για τους υπαλλήλους κι έπειτα από διαπραγμάτευση δόθηκε η δυνατότητα σε αντιπροσωπεία τους να συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου.

Στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις αναφέρουν και τα εξής:

«Ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων (μόνιμοι και ΙΔΑΧ) της χώρας δεν υπερβαίνει τους 6.213 (αντίθετα με τα στοιχεία περί 10.200). Η ενδεχόμενη δε μείωσή του κατά 1.500 άτομα μέσω της διαθεσιμότητας θα ενισχύσει τα αρνητικά αποτελέσματα: α) του ραγδαία αυξανόμενου ρυθμού συνταξιοδότησης των υπηρετούντων, β) του μη διορισμού μέχρι σήμερα των επιτυχόντων του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ για ΑΕΙ, έτους 2009, γ) των ήδη σοβαρών απωλειών προσωπικού που υπέστησαν τα ΑΕΙ κατά το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας».

«Τα ελληνικά ΑΕΙ είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα σε όλα τα επίπεδα και οποιαδήποτε μείωση μέσω διαθεσιμότητας μονίμων υπαλλήλων και ΙΔΑΧ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των Ιδρυμάτων».

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι η εφαρμογή του "σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης" στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εκτός των σοβαρών ζητημάτων νομιμότητας που εγείρει, θα οδηγήσει σε διαθεσιμότητα έως και απόλυση εργαζομένων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του παραγόμενου εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου των ΑΕΙ, καθώς και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των Ιδρυμάτων. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί νομικά έωλη και λειτουργικά επικίνδυνη την ανταπόκριση των ΑΕΙ στο περιεχόμενο του από 14/8/2013 εγγράφου του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (Μεταρρυθμιστικές Δράσεις ΥΠΑΙΘ-ΑΕΙ) σχετικά με νέα οργανογράμματα».


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...