Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Αντισυνταγματικός ο νόμος για την εισαγωγή πολυτέκνων στις στρατιωτικές σχολές

Στις στρατιωτικές σχολές όλων των όπλων προβλέπεται ότι οι πολύτεκνοι και τα τέκνα των τρίτεκνων οικογενειών καταλαμβάνουν το 35% των θέσεων.

Η μέριμνα αυτή για τα εν λόγω τέκνα έχει ως αποτέλεσμα να εισάγονται με πιο χαμηλές βάσεις εισαγωγής συγκριτικά με τους υποψηφίους της γενικής σειράς.

Για παράδειγμα στο τμήμα όπλων της σχολής Ευελπίδων ο τελευταίος υποψήφιος της γενικής σειράς εισήχθη με 16.150 μόρια ενώ η βάση για την ειδική κατηγορία 3648/α (πολυτέκνων-τριτέκνων) ήταν 15.229 δηλαδή 929 μόρια μικρότερη.

Στη ΣΜΥ – ΌΠΛΑ η διαφορά γενικής σειράς ειδικής κατηγορίας ήταν 1020 μόρια ενώ στο τμήμα των μάχιμων της σχολής Ναυτικών Δοκίμων η διαφορά διαμορφώθηκε στα 718 μόρια.

Ωστόσο μετά από χθεσινή απόφαση το διοικητικό εφετείο Αθηνών έκρινε ότι η πρόνοια για τα τέκνα τριτέκνων και πολυτέκνων είναι αντισυνταγματική. Το σκεπτικό της απόφασης, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα defencenet, στηρίχτηκε στο γεγονός ότι το ποσοστό που δίνεται για την ειδική κατηγορία του νόμου 3648/2008 είναι πολύ υψηλό συγκριτικά με τον αριθμό των υποψηφίων με αποτέλεσμα να είναι άνιση η εισαγωγή των υποψηφίων της γενικής σειράς.

Η πραγματικότητα αποδεικνύεται και από τα νούμερα για τους υποψηφίους του 90% των θέσεων που παρατίθενται ακολούθως.

Στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2012-13 στο τμήμα των Όπλων της Ευελπίδων εισήχθησαν 113 υποψήφιοι της γενικής σειράς και 55 τρίτεκνοι και πολύτεκνοι μαθητές.

Οι 113 θέσεις διεκδικήθηκαν από 2912 υποψηφίους ενώ οι θέσεις της κατηγορίας 3648/α από 882 υποψηφίους.

Οι πιθανότητες εισαγωγής για τα τέκνα πολυτέκνων και τριτέκνων ήταν 6,22% ενώ για τους υποψηφίους που αποτελούν την πλειοψηφία οι πιθανότητες ήταν στο 3,88%. Στο τμήμα της ΣΣΑΣ Ιατρικής 776 υποψήφιοι γενικής σειράς διεκδίκησαν 26 θέσεις με πιθανότητες εισαγωγής 3,3% και 196 υποψήφιοι της κατηγορίας 3648/α διεκδίκησαν 13 θέσεις έχοντας πιθανότητες εισαγωγής διπλάσιες από τους υποψηφίους της γενικής σειράς καθώς το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 6,6%.

Για τους 2473 υποψηφίους της γενικής σειρά για τη ΣΤΥΑ οι πιθανότητες εισαγωγής ήταν 4,5% ενώ για τους 808 υποψηφίους που ήταν τέκνα πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών οι πιθανότητες διαμορφώθηκαν στο 6,3%.

Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις όπου ο αριθμός των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας αποτελούν το 25% συγκριτικά με τους υποψηφίους της γενικής σειράς και όμως διεκδικούν το 35% των θέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΣΜΑ όπου από τους 2201 υποψηφίους οι 535 εντάσσονταν στην ειδική κατηγορία και οι 1666 ήταν υποψήφιοι της γενικής σειράς (90%).

Η απόφαση του διοικητικού εφετείου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος κ. Αγγελάκης Πέτρος, ανοίγει το δρόμο στους φετινούς υποψηφίους που δεν θα εισαχθούν για λίγα μόρια να διεκδικήσουν δικαστικά την εισαγωγή τους καθώς θα έπρεπε οι θέσεις των πολυτέκνων και τριτέκνων να διεκδικηθούν από όλους με κοινούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...