Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Τι αλλάζει στην Τεχνική Εκπαίδευση – Πώς θα συνδέεται με την αγορά

Μεγάλες αλλαγές θα φέρει στην Τεχνική Εκπαίδευση το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση. Με αυτό προβλέπεται σύνδεση με την αγορά εργασίας, αλλά και εισαγωγή στα ΤΕΙ μέσω ειδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με το MEGA, στο Τεχνικό Λύκειο θα υπάρχει πλέον και ένα τέταρτο έτος ως επιλογή, κατά το οποίο ο μαθητής θα συνδυάζει σπουδές και αμειβόμενη μέσω ΟΑΕΔ πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι απόφοιτοι θα μπορούν να δώσουν ειδικές εξετάσεις, προκειμένου να εισαχθούν στα ΤΕΙ.

«Το παιδί θα πηγαίνει στην επιχείρηση και θα βλέπει τα πράγματα από κοντά. Θα είναι 9μηνη εκπαίδευση, όπου θα πληρώνεται με ένα μικρό συμβολικό ποσό, ενώ θα έχει και τις ασφαλιστικές του εισφορές», δήλωσε στην εκπομπή «Πρωινό MEGA» ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.

Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές και στα δημόσια ΙΕΚ- δημιουργούνται μεταγυμνασιακές ειδικότητες- ενώ θα μεταφερθούν σε αυτά και πολλές από τις 50 ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου που καταργήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρει το MEGA, βαρύτητα θα δίνεται στη Γενική Παιδεία τόσο στο Γενικό όσο και στο Τεχνικό Λύκειο, ενώ αποσυνδέονται οι πανελλαδικές από το απολυτήριο λυκείου.

Και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, η βαθμολογία θα προσμετράται με ειδικούς συντελεστές και το τελικό αποτέλεσμα θα προστίθεται εν είδει ενός πέμπτου εξεταζόμενου μαθήματος των πανελλαδικών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος είναι όλες οι αλλαγές να εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο για τους μαθητές της Α' Λυκείου.

Την ίδια ώρα όμως οι εκπαιδευτικοί προανήγγειλαν κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο για το θέμα της διαθεσιμότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...