Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Σε δίκη παραπέμπονται τελικά πέντε συνδικαλιστές καθηγητές του ΑΠΘ και ένας διοικητικός υπάλληλος με την κατηγορία της «διατάραξη οικιακής ειρήνης» (!), επειδή συμμετείχαν το 2012 στις απόλυτα ειρηνικές διαμαρτυρίες για τις επικείμενες εκλογές του Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Πρόκειται για τα πέντε πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ (Κρεστενίτης, Νικολάου, Καμτσίδου, Ραπτάκης και Αδάμου) και τον πρόεδρο του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, οι οποίοι έλαβαν κλητεύσεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ότι παραπέμπονται σε δίκη που θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Και αυτό διότι φέρονται να διέκοψαν, μαζί με φοιτητές, τη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής που προετοίμαζε τις εκλογές της 15ης Φεβρουαρίου για το Συμβούλιο, πρόεδρος της οποίας ήταν ο πρώην πρύτανης, Α. Μάνθος. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν τη ματαίωση των εκλογών, αλλά και την απόσυρση του νόμου - πλαίσιο, του γνωστού ως νόμου Διαμαντοπούλου.

Στις διώξεις των συνδικαλιστών πανεπιστημιακών του ΑΠΘ αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Τάσος Κουράκης έκανε λόγο για «στοχοποίηση των πέντε πανεπιστημιακών δασκάλων και του διοικητικού υπαλλήλου του ΑΠΘ» προσθέτοντας ότι η δίωξή τους «συνιστά πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, ποινικοποίηση της πολιτικής κριτικής και του δικαιώματος στη δημόσια, συλλογική διαμαρτυρία, και μάλιστα σε έναν χώρο που πρέπει να θεραπεύεται απρόσκοπτα η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης». Τονίζει ότι στήνεται «το 'πανεπιστήμιο' των πολιτικών διώξεων που θυμίζουν άλλες εποχές, το 'πανεπιστήμιο' που τρομοκρατεί τους ανθρώπους του, τους εξαναγκάζει στην πειθαρχία, την υποταγή και τη σιωπή, στη φτώχεια και στην ανασφάλεια». Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό των διωκόμενων, «αντιτασσόμενος στο πνεύμα του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού, στην απαξίωση και στη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων για την προάσπιση του δημοκρατικού και δημόσιου πανεπιστημίου». «Είναι εμφανές πως η δίωξη είναι καθαρά πολιτική και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς παρόμοιων διώξεων, με σκοπό να φιμωθούν οι διαφορετικές φωνές μέσα στο πανεπιστήμιο», τονίζει και προσθέτει ότι «η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής πράξης και της διαφορετικής άποψης είναι ένα από τα βήματα, που οδηγούν στην αλλοίωση του δημοκρατικού χαρακτήρα του πολιτεύματος και στην εξουθένωση του κράτους».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...