Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μπάχαλο στα πανεπιστήμια

Οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο κάνουν κατάληψη. Οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ συνεχίζουν την απεργία


Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ/enet.gr

Σε μία ημερομηνία έχει στραφεί τώρα η προσοχή χιλιάδων φοιτητών αλλά και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτή είναι η ερχόμενη Τρίτη, 19 Νοεμβρίου. Αυτή την ημερομηνία όρισε ως ημερομηνία έναρξης μαθημάτων, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), η Σύγκλητος του Ιδρύματος.


Η Σύγκλητος συνεδρίασε χθες εκτάκτως εν όψει της αδιέξοδης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο μετά τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι ξεκίνησαν την απεργία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.349 υπαλλήλους από 8 Ιδρύματα της χώρας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα χάσει το 49% του δυναμικού του και συγκεκριμένα 498 διοικητικούς υπαλλήλους ως πλεονάζοντες, ενώ το δυναμικό του ΕΜΠ θα μειωθεί κατά 399 υπαλλήλους.

Για να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή, πρέπει βεβαίως οι είσοδοι του Ιδρύματος να είναι ανοιχτές ώστε φοιτητές και καθηγητές να μπορέσουν να εισέλθουν στο ίδρυμα. Για το λόγο αυτό, η Σύγκλητος του ιδρύματος κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση διδασκόντων και διδασκομένων στις αίθουσες διδασκαλίας.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συγκλήτου, η απόφαση αυτή ελήφθη δεδομένης της «εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Πανεπιστημίου εξαιτίας του αυθαίρετου μέτρου της διαθεσιμότητας και της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του υπουργείου Παιδείας», αλλά και λαμβάνοντας υπόψη «την αγωνία χιλιάδων οικογενειών και των φοιτητών τους οι οποίοι μένουν αποκλεισμένοι από τα μαθήματά τους, καθώς και την αποστολή του Πανεπιστημίου ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος».

Παρέμβαση Εισαγγελίας

Λίγες ώρες πριν από την απόφαση της Συγκλήτου, είχε προηγηθεί η εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων τόσο του ΕΚΠΑ όσο και του ΕΜΠ.

Την εντολή έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, που ανέθεσε στη διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας να διερευνήσει εάν έχει τυχόν τελεστεί το αδίκημα της παραβίασης δικαστικών αποφάσεων, αφού σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας οι απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν κηρυχθεί από την περασμένη Παρασκευή παράνομες.

Αυτή τη στιγμή, οι Σύλλογοι Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ διανύουν τη δέκατη εβδομάδα απεργίας υιοθετώντας την περασμένη Δευτέρα απόφαση της Ομοσπονδίας τους που αποφάσισε νέα πενθήμερη απεργία μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου. Το εξάμηνο πάντως τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο ΕΜΠ βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς έχουν ήδη χαθεί τα μαθήματα 6 εβδομάδων, εάν υπολογίσουμε ότι αυτά θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου. Παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας. Κι αυτό γίνεται με απόφαση του πρύτανη ύστερα από πρόταση της Κοσμητείας της σχολής.

Την ίδια στιγμή, παραμένει άγνωστο εάν τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και οι εννέα σχολές του ιδρύματος τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών οι οποίοι συμπαρίστανται στους διοικητικούς υπαλλήλους. Ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΜΠ είχε αποφασίσει την περασμένη βδομάδα να αρχίσουν τα μαθήματα από προχθές Δευτέρα, πράγμα όμως που δεν κατέστη δυνατό λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι αύριο Πέμπτη σταματούν σε όλα τα ιδρύματα τόσο οι εκπαιδευτικές όσο και οι διοικητικές λειτουργίες προκειμένου να γίνουν οι εκδηλώσεις μνήμης της επετείου του Πολυτεχνείου που θα κορυφωθούν την Κυριακή 17 του μήνα με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Πάντως, την Πέμπτη το βράδυ η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων στο Πολυτεχνείο έχει προγραμματίσει συναυλία με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στο χώρο του Ιδρύματος.

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΙ!
    Την τελευταία βδομάδα (από την Δευτέρα 11/11/2013) έκαναν την εμφάνισή τους στους χώρους του Ε.Μ.Π. διάφοροι τριαντάρηδες και, εξω-ιδρυματικοί, αλητο-αναρχο-μπαχαλάκηδες στις πύλες του Ε.Μ.Π. σαν «μαντρόσκυλα», οι οποίοι έχουν αναλάβει την περιφρούρηση των πυλών και των χώρων (!), λυμαίνονται τα πάντα και γενικά κάνουν ό,τι θέλουν! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους χώρους της Πολυτεχνειούπολης έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό φαινόμενα χρήσης ναρκωτικών. Αυτά τα άτομα εμφανίστηκαν στις 2 τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις των ΙΔΑΧ και των μονίμων (!), παίρνουν τον λόγο, κάνουν σαματά και περνάνε την σκληρή γραμμή τους, τραμπουκίζοντας οποιονδήποτε τολμήσει να εκφράσει μιαν άλλη άποψη. Η μεγάλη πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων φοβάται να εκφράσει την άποψή της και στις 2 τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων υπήρξε αξιοσημείωτη αποχή. Ποιοι παίρνουν λοιπόν τις αποφάσεις; Οι εξω-ιδρυματικοί, που ύποπτα εμφανίστηκαν την τελευταία βδομάδα, οι οποίοι όμως ψηφίζουν για τους διοικητικούς υπαλλήλους; Για ποια απαρτία μιλάμε; Για ποια νομιμότητα Γενικών Συνελεύσεων και αποφάσεων; Αυτοί, που εμφανίζονται αγκαζέ με κάποιους αλητο-συνδικαλιστές, οι οποίοι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί και κάνουν καθημερινά περιπολίες μέσα στους χώρους του Πολυτεχνείου, κανονικά τάγματα εφόδου (!) δηλαδή, προπηλακίζοντας και τραμπουκίζοντας οποιοδήποτε μέλος της Πολυτεχνειακής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, υπαλλήλους κ.λπ.) θέλει να προσεγγίσει στο γραφείο του; Ποιος επιστράτευσε αυτά τα άτομα, τώρα που η απεργία των διοικητικών κηρύχθηκε παράνομη και μάλιστα ενόψει της επετείου του εορτασμού του Πολυτεχνείου; Το τι επιδιώκουν είναι πασιφανές, το θέμα όμως είναι, ποιος τους περιθάλπει και τους συντηρεί τόσα χρόνια; Γιατί, προφανώς, κάποιοι τους περιθάλπουν, τους σιτίζουν, τους στεγάζουν, τους έχουν μίσθαρνα όργανά τους και τους επιστρατεύουν κατά το δοκούν. Κάποιοι θα πρέπει, κατεπειγόντως, να δώσουν πειστικές απαντήσεις γι’αυτό και να μην κρύβονται γι’αυτά τα «θαυμαστά» φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο Ε.Μ.Π., χωρίς, κατά περίεργο τρόπο, να τους έχουν απασχολήσει αυτή η κατάσταση, αν και, υποτίθεται ότι, είναι αρμόδιοι. Η κατάσταση στο Ε.Μ.Π. έχει φτάσει πια στο μη περαιτέρω, η λέξη Ντροπή δεν φτάνει να περιγράψει την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...