Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

200 μαθήματα δεν διεξάγονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου!


Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ του Ηλία Μαράβα (από την ΕΡα Αιγαίου) για τα όσα συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου...

Με περίπου 200 μαθήματα να μην διεξάγονται κυλάει το πρόγραμμα του τρέχοντος εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αιτία είναι η καθυστέρηση του υπουργείου στην έγκριση των πιστώσεων για τις συμβάσεις διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού. Αναλυτικότερα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σύμφωνα με εξαγγελίες του υπουργείου αναλογούν 86 πιστώσεις για προσλήψεις βάσει του ΠΔ 407/80. Οι 86 αυτές πιστώσεις αντιστοιχούν σε περίπου 100 συμβασιούχους καθηγητές και σε περίπου 200 μαθήματα σε όλα τα τμήματα του ιδρύματος για το τρέχον εξάμηνο.


«Στην ουσία η κωλυσιεργία αυτή τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα σπουδών των περισσοτέρων τμημάτων του πανεπιστημίου, δεδομένου ότι μεγάλο και σημαντικό μέρος της λειτουργίας τους στηρίζεται στους συμβασιούχους καθηγητές» εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Νίκος Σουλακέλλης και πρόσθεσε πως, «πάρα πολλοί συνάδελφοι βλέποντας να καθυστερεί η διαδικασία έχουν ήδη κάνει αιτήσεις και έχουν γίνει δεκτοί από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αύριο να εγκριθούν οι πιστώσεις δεν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις προσλήψεις που προγραμματίσαμε, και απώτερη συνέπεια είναι η απώλεια σημαντικού ερευνητικού προσωπικού από το πανεπιστήμιο και εν τέλει από τη χώρα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου- Παράρτημα Μυτιληνης, Στράτος Γεωργούλας δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως μοναδική ενασχόληση του Υπουργού Παιδείας είναι να περάσει το μέτρο της διαθεσιμότητας για τους διοικητικούς υπαλλήλους, για να ακολουθήσει και στους άλλους φορείς του Πανεπιστημίου, προσπαθώντας να επιτύχει το όνειρο της, ένα Πανεπιστήμιο χωρίς κριτική σκέψη, χωρίς παιδευτικό ρόλο. Μάλιστα η κυβέρνηση κατηγορεί για το κλείσιμο των πανεπιστημίων διοικητικούς, καθηγητές και φοιτητές που αντιδρούν και τους ενοχοποιεί για το χάσιμο του εξαμήνου. Την ίδια ώρα περίπου στα 200 μαθήματα στο δικό μας μόνο πανεπιστήμιο δεν διεξάγονται από έλλειψη καθηγητών με υπαιτιότητα αποκλειστικά της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών εφαρμοστών των πολιτικών της και συγκεκριμένα, πρυτανικών αρχών, συμβουλίων ιδρυμάτων και συνδικαλιστικών φορέων προσκείμενων στις δυο τελευταίες κυβερνήσεις. Είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το ποιος πραγματικά έχει ευθύνη για την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για τα χαμένα εξάμηνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...