Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΒΗΜΑ: Εμφύλιος στα ΑΕΙ για το εξάμηνο, οι διοικητικοί συνεχίζουν την απεργία

Οι καθηγητές του ΕΜΠ αποφάσισαν να μπουν στα αμφιθέατρα


Κλίμα εμφυλίου δημιουργείται στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και ειδικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα οποία βρίσκονται στη δίνη της «θύελλας». Ηδη οι καθηγητές του ΕΜΠ αποφάσισαν να μπουν στα αμφιθέατρα και να αρχίσουν μαθήματα για να μη χαθεί το εξάμηνο. Εξακολουθούν ωστόσο να απεργούν για ένατη εβδομάδα οι διοικητικοί υπάλληλοι. Ετσι όλα θα κριθούν τη Δευτέρα, όταν οι μεν θα ζητούν να κάνουν μάθημα και οι δε θα τους εμποδίζουν την είσοδο.

Στο πολιτικό φόντο αυτών 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν την Τρίτη ερώτηση στη Βουλή και στους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαπιστώνοντας ότι, «ενώ τα ιδρύματα αδυνατούν να λειτουργήσουν, ο υπουργός Παιδείας χρησιμοποίησε έωλες μαθηματικές μεθόδους για να αποδείξει ότι πλεονάζουν 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι σε οκτώ από αυτά».

Και οι φοιτητές (κυρίως ακροαριστερών οργανώσεων) μπήκαν στο παιχνίδι την ίδια ημέρα: η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν έλαβε απόφαση για τη στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στο δίμηνο κλείσιμο του ιδρύματος και αυτό διότι διακόπηκε βιαίως.

Παραλογισμός
Στην ίδια κατεύθυνση, καθηγητές του Τμήματος Φυσικής Αθηνών θέλησαν να κάνουν γενική συνέλευση στο τμήμα τους μετά τη λήξη κατάληψης από φοιτητές. Και αυτή η προσπάθεια επίσης διακόπηκε βιαίως. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο πρόεδρος του τμήματος προσπάθησε να μπει στην αίθουσα που είχε ορισθεί ως χώρος διεξαγωγής της συνέλευσης, αλλά εμποδίστηκε από φοιτητές που δεν επέτρεψαν τελικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Αυτό που έχουμε ξεχάσει είναι ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αρχίσει να  διαλύεται. Και αυτό όχι χωρίς την ευθύνη όσων επιλέγουν μετωπικές αντιπαραθέσεις. Επιπλέον έχει αρχίσει να εμφανίζεται έλλειμμα καλής πίστης, στοιχείο που θα έπρεπε να διακρίνει τις τρεις πανεπιστημιακές κοινότητες, καθηγητές, διοικητικούς και φοιτητές, οφείλοντας να έχουν συναίσθηση του δημόσιου χαρακτήρα της θέσης τους και της δημόσιας ευθύνης που τους αναλογεί. Αυτή η απώλεια είναι ο χειρότερος σύμβουλος στο ανθρώπινο, πέρα από όλα τα άλλα, πρόβλημα του ισοπεδωτικού μέτρου της διαθεσιμότητας και κινητικότητας» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Τόμπρας.

«Δεν μπορώ να καταλάβω από ποια επιστημονική μελέτη προκύπτει ότι πρέπει να  απομακρυνθούν διοικητικοί υπάλληλοι από το πανεπιστήμιό μας. Οι επιλογές του υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια ακούγονται εύηχες σε πολλούς, αλλά στην πράξη καταλήγουν απλώς να εκθέτουν την ανεπάρκεια και τις καταστροφικές επιπτώσεις των επιλογών αυτών. Αυτό βιώνουμε και τους τελευταίους δύο μήνες για μία ακόμη φορά» αναφέρει ο κ. Τόμπρας.
«Ετσι δεν μπορώ να βάλω στην ίδια ζυγαριά την απαράδεκτη από όλες τις απόψεις συμπεριφορά ενός νεαρού φοιτητή με την ψυχρότητα της συμπεριφοράς ενός υπουργείου όπως αυτό της Παιδείας που, ενώ θα έπρεπε να δίνει παράδειγμα διαλόγου και καταλλαγής, προσφέρει αφειδώς και αχρεωστήτως το άλλοθι σε ομάδες περίεργων ή μη συμφερόντων να δημιουργούν μια λάθος και άκρως βολική για πολλούς αντίληψη για την αξία των ελληνικών πανεπιστημίων στους καλόπιστους εναπομείναντες έλληνες φορολογουμένους. Και επιτέλους, στον μακρύ κατάλογο των "υπό κακοποίηση μέσω της απομάκρυνσης του διοικητικού και επικουρικού προσωπικού" πανεπιστημιακών τμημάτων ας δώσει μια πειστική απάντηση: Το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ από τη θέση που διεθνώς κατατάσσεται, στα πρώτα 150 από τα περίπου 20.000 όμοια τμήματα στον κόσμο, σε ποια νέα θέση θα βρεθεί;» καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Τόμπρας.

Είχε προηγηθεί προσπάθεια τις προηγούμενες ημέρες των φοιτητών των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Οδοντριακής της Ιατρικής Αθηνών να ξεκινήσουν μαθήματα, τα οποία  άρχισαν στο κλινικό τους μόνο μέρος και όχι στο προκλινικό, που θα έπρεπε να κάνουν στο αμφιθέατρό τους.

Οι πρυτάνεις
Σε αυτό το κλίμα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ σε νέα έκτακτη σύνοδό τους ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να τους καλέσει άμεσα στο γραφείο του για να βρουν κοινή λύση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ιδρύματά τους με λιγότερους υπαλλήλους.

Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όπως είναι σαφές, δεν βοηθάει καθόλου το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η ανακοίνωση από το ΑΣΕΠ των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Οι φοιτητές του ιδρύματος ωστόσο πιθανότατα θα χάσουν το εξάμηνό τους αν δεν υπάρξει μια θεαματική εξέλιξη που να αλλάξει τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες. Χωρισμένοι στα δύο για ακόμη μία φορά είναι οι καθηγητές του ιδρύματος. Πολλοί ανάμεσά τους ζητούν άμεσα λύση για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο.

Αντιδράσεις συγκλητικών
Τα επεισόδια εξαιτίας των οποίων διακόπηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Νομικής Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκης και ο κοσμήτορας της σχολής κ. Μιχ. Τσινισιζέλης. Το κείμενο υπέγραψαν και άλλα μέλη της Συγκλήτου.

«Το τελευταίο δίμηνο η Σύγκλητος συστηματικά παρεμποδίζεται να συνεδριάσει από ορισμένους φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους που εισβάλλουν βιαίως στην αίθουσά της και τη διακόπτουν με προφανή στόχο να εμποδίσουν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για την αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου» αναφέρεται στην κοινή δήλωση των δύο καθηγητών.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η οριζόντια άκριτη και υπερβολική περικοπή διοικητικών υπαλλήλων (500 στους 1.316) οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του ιδρύματος. (...) Η ανώτατη παιδεία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν προσφέρονται για μικροκομματικά πείσματα και παιχνίδια. Ωρίμασε η στιγμή να ορίσει ο Πρωθυπουργός διαμεσολαβητή, στον οποίο θα ανατεθεί να εξεύρει μέσα σε σύντομη προθεσμία συγκεκριμένη λύση» καταλήγουν οι δύο καθηγητές.

Εκκληση από το Ιστορικό Αρχαιολογικό
Παράλληλα σε επιστολή προς τους φοιτητές τους οι καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών αναφέρουν ότι συμπαραστέκονται στους διοικητικούς τους υπαλλήλους, ωστόσο διατυπώνουν «τη ρητή αντίθεσή μας στον αποκλεισμό της ακαδημαϊκής κοινότητας από την πρόσβαση στα πανεπιστημιακά κτίρια, δικαίωμα αναφαίρετο σε μια δημοκρατική κοινωνία, και έχουμε απευθύνει έκκληση στον κ. πρύτανη να κινηθεί άμεσα για το άνοιγμα των σχολών και την έναρξη των εκπαιδευτικών διαδικασιών».


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 5 Νοεμβρίου 2013

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...