Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Πρυτάνεις στο ΣτΕ: Αν απολυθούν οι διοικητικοί δεν θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια

Υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει, επίσης,  αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, όπως είναι το Αττικό, ενώ υπάρχει φόβος  να χαθούν τεράστια ποσά από τη μη εκτέλεση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ  και του Έρασμος

Οι κίνδυνοι διάλυσης που διατρέχουν τα Πανεπιστήμια της χώρας από την διαθεσιμότητα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων, επισημάνθηκαν από οκτώ Πρυτάνεις και τέσσερεις δικηγόρους στην Ολομέλεια Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ έξω από το δικαστικό Μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι  200 περίπου πανεπιστημιακοί υπάλληλοι.

Ειδικότερα, με την παρουσία οκτώ Πρυτάνεων από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κεκλεισμένων των θυρών, οι αιτήσεις των Πανεπιστημίων και του  Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τις οποίες ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι τέθηκα σε διαθεσιμότητα.

Τα Πανεπιστήμια, αλλά και ο εν λόγω Σύλλογος υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη και για το λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθεί.

Κατά τη συζήτηση της αίτησης, που διήρκεσε 4 ώρες, οι νομικοί σύμβουλοι των Πανεπιστημίων Σπύρος Βλαχόπουλος, Κωνσταντίνος Γώγος, Αντώνη Βγόντζας και Αντώνης Αργυρός  επισήμαναν τους κινδύνους που έχει η κυβερνητική απόφαση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους.

Κατ΄ αρχάς, επισημάνθηκε ότι η κατάργηση των 1.349 οργανικών θέσεων θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ενώ είναι αδύνατη η διαφύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων τους και των υπηρεσιών τους (γραφεία, αίθουσες, κ.λπ.). Ειδική αναφορά έγινε για τα ιστορικά κτίρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μάλιστα επισημάνθηκε ότι σε λίγες μέρες είναι ο εορτασμός της επετείου της 17 Νοέμβρη και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στο κέντρο της Πρωτεύουσας δεν θα υπάρχει προσωπικό να τα φυλάξουν.

Η έλλειψη προσωπικού θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, όπως είναι το Αττικό, ενώ ήδη το Αρεταίειο έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει το τμήμα εκείνο που λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Κίνδυνος όμως υπάρχει ακόμα και την για απώλεια βιολογικού υλικού (αυτοψίες, DNA, κ.λπ.) από τις Ιατρικές Σχολές των Αθηνών.

Επίσης, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν, ότι λόγω της μη ύπαρξης προσωπικού, υπάρχει φόβος  να χαθούν τεράστια ποσά από τη μη εκτέλεση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ  και του Έρασμος, ενώ οι γραμματείες των Σχολών δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις  των Πανεπιστημίων (καθηγητών και φοιτητών).

Ο Πρύτανης του Αριστελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων και τόνισε ότι κανένα δημοσιονομικό ή άλλο όφελος δεν θα προκύψει από την  απόλυση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων, ενώ αντίθετα θα χρειαστούν πολλά χρόνια και μεγάλο κόστος για να αποκατασταθεί η βλάβη που θα προκληθεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Την πλευρά του υπουργείου Παιδείας εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Νικηφόρος Κανιούρης και η σύμβουλος Μεταξία Ανδροβίτσα, οι οποίοι τόνισαν ότι η απομάκρυνση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Ως προς τη φύλαξη των Πανεπιστημίων οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου ανέφεραν στους Πρυτάνεις ότι θα πρέπει να στραφούν στην ιδιωτική φύλαξη, ενώ τους επισημάνθηκε  γενικότερα ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να βρει διεξόδους.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Σωτήρης Ρίζος έθεσε αρκετές ερωτήσεις στους δικηγόρους για να αποκτήσει σαφή εικόνα των πραγμάτων, ενώ έδωσε 48ώρη προθεσμία προκειμένου να καταθέσουν και οι δύο πλευρές υπομνήματα.

Η έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...