Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Η «Καθημερινή» κάνει «φέτες» τον Αρβανιτόπουλο για τα μπρος- πίσω στην Παιδεία

Τα είπα-ξείπα του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για τη διαθεσιμότητα στηλιτεύει με σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα «Καθημερινή» και αναφέρει πως ο υπουργός Παιδείας ακυρώνει τη διαθεσιμότητα και τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.


Με τίτλο «Ακροβασίες Αρβανιτόπουλου στην Παιδεία» το δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Με ακύρωση, στην πράξη, του μέτρου της διαθεσιμότητας και ανατροπή του νόμου–πλαισίου για τα ΑΕΙ, επιχειρεί ο υπουργός Παιδείας, έπειτα από 12 εβδομάδες ''λουκέτου'' στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο λόγω της απεργίας των διοικητικών τους υπαλλήλων, να άρει το αδιέξοδο και να σώσει το εξάμηνο στα δύο εμβληματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, υποστηρίζει σε ανακοίνωση του πως η «αλήθεια έχει ως εξής»:

«Η υλοποίηση της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (Κ.Σ.Μ) για τη διαθεσιμότητα 1.165 Διοικητικών Υπαλλήλων των οχτώ Πανεπιστημίων διήρκεσε τρεισήμισι μήνες -με εξαντλητικό διάλογο- και ολοκληρώθηκε εγκαίρως, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Ο διάλογος, μετά το πέρας της διαθεσιμότητας, που διεξάγεται με πρωτοβουλία μου, αφορά στη διοικητική αναδιάρθρωση των οχτώ Πανεπιστημίων και στην άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο διάλογος αφορά επίσης και στην υλοποίηση του εγκεκριμένου από το Κ.Σ.Μ. μέτρου της δια- ιδρυματικής κινητικότητας. Και φυσικά, ο διάλογος αυτός πραγματοποιείται στη βάση κατατεθειμένων και δημοσιοποιημένων προτάσεων μου και όχι πάνω σε ακριτομυθίες και μυθεύματα που υιοθετεί η εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

Η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσα προς ψήφιση δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα στις ήδη υπάρχουσες εξεταστικές του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποφοίτησή τους, περιορίζοντας το κόστος σπουδών που καταβάλλει η ελληνική οικογένεια. Αυτονόητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στις εξετάσεις κάθε φοιτητής είναι η ολοκλήρωση των υποχρεωτικών 13 εβδομάδων διδασκαλίας ανά εξάμηνο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400, καθώς και στην ενίσχυση του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.

Καμία αλλαγή δεν γίνεται στο Νόμο- Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπενθυμίζω άλλωστε, ότι ο νόμος 4009 κατέστη εφαρμόσιμος με τις αλλαγές που φέραμε με το νόμο 4076 για το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών και την εισαγωγή της διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος καταλήγει επιτιθέμενος προς την εφημερίδα λέγοντας: «Δυστυχώς, για την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με το εκτενές δημοσίευμά της. Δυστυχώς για την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" δεν επέλεξα τη συνταγή του μεταμφιεσμένου αυταρχισμού σε εκσυγχρονισμό και δεν προχώρησα σε επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων, όπως είχε προαναγγείλει στο πρωτοσέλιδο της 14ης Νοεμβρίου. Δυστυχώς, για κάποιους, τα δύο ιστορικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Ε.Κ.Π.Α. και το Ε.Μ.Π., δεν προσέφεραν την ευκαιρία να εφαρμοστεί σε αυτά η πολιτική του "δημιουργικού χάους", που θα οδηγούσε σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ευτυχώς, ο χώρος της Παιδείας δεν θα γίνει πεδίο μάχης και τυφλής σύγκρουσης, εις βάρος της Νέας Γενιάς, των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αλλά και του Έλληνα φορολογουμένου, ανάμεσα σε "επαναστάτες" και "εκσυγχρονιστές", όσο και αν το προσπαθούν τους τελευταίους 16 μήνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...