Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Η Σύγκλητος του Καποδιστριακού ζητά διαμεσολαβητή και αδειάζει τον υπουργό

Στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και την κυβέρνηση, αμφότερες οι πλευρές καλούν σε διάλογο, αλλά η κάθε μία θέλει να επιβάλει τους όρους της. Διαπραγμάτευση αλλά με ανοιχτά τα Ιδρύματα ζητούσε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος- που παρότι οι απεργίες συνεχίζονται τελικά συναντήθηκε με κάποιους από τους Πρυτάνεις την Παρασκευή- αλλά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο χαράζει το δικό του δρόμο. Ζήτησε ορισμό διαμεσολαβητή από την κυβέρνηση, αδειάζοντας ουσιαστικά τον υπουργό Παιδείας.


Επειτα από τη συνεδρίασή της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών κάλεσε σε ορισμό «διαιτητών» μεταξύ Πανεπιστημίων και κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, συγκροτήθηκε μία επιτροπή, υπό τον Πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη, με τα μέλη της Συγκλήτου Θεόδωρο Φορτσάκη (Πρόεδρος της Νομικής Σχολής), Αθανάσιο Μελέτιο Δημόπουλο (Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής) και Ελένη Καραμαλέγκου (Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας).

Αποστολή της επιτροπής θα είναι να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ώστε με δική τους παρέμβαση να οριστεί διαμεσολαβητής που θα συζητήσει με τα δύο μέρη «προς άρση του απόλυτου αδιεξόδου και με σκοπό να λειτουργήσει το Ιδρυμα με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει πως τα μέλη της Συγκλήτου εμμένουν στην απόφασή τους για παραίτηση, παρά την άρνηση του Πρύτανη να τις αποδεχθεί.

Η κίνηση του Πανεπιστημίου Αθηνών ερμηνεύεται ουσιαστικά ως «άδειασμα» του κ. Αρβανιτόπουλου, με τον οποίο μάλιστα έχει οριστεί ραντεβού του κ. Πελεγρίνη για το Σάββατο. Ο υπουργός Παιδείας συνάντησε την Παρασκευή ξεχωριστά τους Πρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σίμο Σιμόπουλο, του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Γάτσιο.

«Συζητάμε για την επόμενη μέρα. Ευελπιστούμε πως οι σχολές θα ανοίξουν», τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ, κάνοντας λόγο για «περιεκτική και εποικοδομητική συνάντηση». Ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε επίσης ότι λειτουργούν ήδη τρεις σχολές του ΕΜΠ και θα γίνουν προσπάθειες να ανοίξουν και οι υπόλοιπες έξι.

Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων τάχθηκε σαφώς ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας. «Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί. Μετά τη διαθεσιμότητα οι δρόμοι για το πανεπιστήμιο είναι δυο: ή θα λειτουργεί ή θα λειτουργεί. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο να τα βγάλει πέρα-κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε, ενώ από την πλευρά του ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου σημείωσε ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση για την επόμενη μέρα.

Νέες απεργίες

Ολα αυτά συμβαίνουν στη σκιά των νέων κινητοποιήσεων. Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών εξήγγειλε νέα 48ωρη απεργία (25-26/11), ενώ την ίδια απόφαση πήραν και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Ιδρυμάτων πάντως δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης και διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό. «Κανένας διάλογος μέχρι την αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της ομοσπονδίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...