Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

«Ανταρσία» ετοιμάζουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές

«Ανταρσία» ετοιμάζουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι οποίοι εξέδωσαν ψήφισμα σχετικά με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, οριοθετώντας τις «κόκκινες ζώνες» που δεν πρέπει να αγγίξει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τα θέματα των διοικήσεων των ΑΕΙ, τις οποίες οι πανεπιστημιακοί θέλουν να εκλέγουν εσωτερικά, της διαχείρισης της έρευνας και των κονδυλίων της και των μηχανισμών χρηματοδότησής τους.

Οι αντιδράσεις, μάλιστα, φουντώνουν καθώς ούτε χτες, Δευτέρα, ανακοινώθηκε, όπως είχε διαρρεύσει από το υπουργείο Παιδείας, το κείμενο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές περιμένουν επί δεκαπενθήμερο, προκειμένου να έχουν «γραπτώς» τις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρει «Το Βήμα».

Αντ' αυτού, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν εφέτος 43.352.400 ευρώ σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και στα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Αιγινήτειο και Αρεταίειο). Το ποσό αυτό είναι κατά 30% μειωμένο σε σχέση με την περυσινή χρηματοδότησή τους. Τη Δευτέρα, επίσης, ξεκίνησαν και οι γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων στα πανεπιστήμια με θέμα τις προτάσεις τις κυβέρνησης.

Οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι η διεθνής εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί με δημιουργικό τρόπο και χωρίς δογματισμούς και καταλήγουν τονίζοντας, ότι θα ήταν παράλογο να προχωρήσει ο «Καλλικράτης» με τη συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε όλα τα Ιδρύματα και καλούν το υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για διαβούλευση «χωρίς προειλημμένες αποφάσεις».


Η ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ, ωστόσο, κατήγγειλε τη «συνειδητή καθυστέρηση» από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στην προώθηση των θεμάτων του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Επάρκειας, που θα αποτελεί στο μέλλον το «εισιτήριο» για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών. Ζητεί, τέλος, να σταματήσουν οι περικοπές στην Παιδεία και επαναφέρει το θέμα του νέου ειδικού μισθολογίου με άλλες κατηγορίες κρατικών υπαλλήλων (δικαστικοί).

Πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. Το νέο σχέδιο για την παιδεία του Νέου Λυκείου δεν έχει μόνο αυτά τα προβλήματα που θέσατε στο άρθρο.
    Σημειώνω ότι δεν υπάρχει ΚΑΘΟΛΟΥ το μάθημα της πλέον βασικής ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ για ανάπτυξη, δηλαδή της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δείτε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Πληροφορικών για να καταλάβετε περισσότερο:
    http://www.pekap.gr/Images/UploadedFiles/AP%2062_03-10-2009.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...