Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ανοιχτή ρήξη με το Υπουργείο

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για τη νέα πραγματικότητα που επιχειρεί να εφαρμόσει στα ΑΕΙ της χώρας, δηλώνουν οι περισσότεροι πρυτάνεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων.Οι πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ της χώρας βρέθηκαν προ εκπλήξεως τις προηγούμενες ημέρες κατά την διάρκεια της 65ης Συνόδου των πρυτάνεων, όταν η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου για τη νέα μορφή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Μία πρόταση που αντιμετωπίζει, όπως σημείωσε η υπουργός τα τρέχουσα οικονομικά προβλήματα και δίνει νέα προοπτική στα Πανεπιστήμια.Μία σειρά ωστόσο σημαντικών παραμέτρων στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας βρήκε κάθετα αντίθετους τις περισσότερες πρυτανικές αρχές, που αφού μελέτησαν το σχέδιο, προχώρησαν στην απόρριψή του, ζητώντας από την υπουργό να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη της εκπόνησης ενός νέου πλαισίου προτάσεων στα ζητήματα όπου οι ίδιοι θεωρούν ότι χρειάζονται αλλαγές.Όπως σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για την παραβίαση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων και για ένα μοντέλο διοίκησης ακαδημαϊκής λειτουργίας που θα οδηγήσει σταδιακά στην απαξίωση των ΑΕΙ.«Δε γίνεται να επιβληθεί μια ξένη διοίκηση στα Πανεπιστήμια και στις σχολές. Οι πανεπιστημιακοί νιώθουν την ακύρωση σε αυτό που κάνουν. Ο κανόνας είναι ότι πολλοί συνάδελφοι παράγουν σημαντικό έργο και προσφέρουν σε υψηλό επίπεδο. Δεν πρέπει να γενικεύονται οι αφορισμοί και αυτό το παρατηρούμε κυρίως από αθηναϊκά ΜΜΕ. Στο κείμενο της υπουργού παρατίθενται όλες οι κατηγορίες που εκτοξεύονται διαχρονικά σε βάρος των Πανεπιστημίων, με τρόπο που το υπουργείο να δείχνει ότι επιβλέπει αναγκαστικά τα ΑΕΙ αφού δεν τα εμπιστεύεται. Έχουμε την υποψία ότι με το μοντέλο της διοίκησης που προωθείται ανοίγει ο δρόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και από την άλλη να κλείνουν εύκολα κάποια τμήματα λόγω περικοπών στον δημόσιο τομέα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Οι αντιπρυτάνεις
Τον λόγο στη συνέντευξη τύπου πήραν και οι αντιπρυτάνεις με τον Γ. Καψάλη να χαρακτηρίζει περισσότερο τολμηρές τις προτάσεις της πλειοψηφίας των ΑΕΙ από αυτές του υπουργείου.«Είναι πιο ριζοσπαστικές οι προτάσεις και οι απόψεις μας από αυτές που περιλαμβάνονται στο κοινό ψήφισμα καθώς εκεί έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν θα γίνει συζήτηση για το κείμενο του υπουργείου, αλλά θα προτείνουμε οι ίδιοι», τόνισε ο κ. Καψάλης.Ο Βενετσάνος Μαυρέας πρόσθεσε πως το μοντέλο διοίκησης που προτείνει το υπουργείο ακυρώνει τα όποια θετικά σημεία υπάρχουν σε αυτό, «γιατί μέσα στην προσπάθεια αυτή εισάγει ένα μοντέλο διοίκησης που λειτουργεί στις ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορεί να εφαρμοστεί».Τέλος ο Ισαάκ Λαγαρής αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που συζητήθηκαν στην προσύνοδο, σημειώνοντας πως προγράμματα όπως η «Διαύγεια» είναι αδύνατο να λειτουργήσουν εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί λόγω μιας σειράς προβλημάτων και της αξεπέραστης ακόμη γραφειοκρατίας.

Αντιδρά η ΔΗΠΑΚ
Στο ίδιο πλαίσιο αντίδρασης με αυτό των πρυτανικών αρχών κινείται και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της και μέλη του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ, Δημήτρης Νούτσος και Κώστας Αλυσανδράκης εξέφρασαν την έντονη δυσφορία της ακαδημαϊκής κοινότητας για το προτεινόμενο σχέδιο διοίκησης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.«Θέλουν να μας αναγκάσουν να ανατρέξουμε σε σπόνσορες και να ζητάμε δίδακτρα από τους φοιτητές. Ως παράταξη θα προσπαθήσουμε να περάσουμε το μήνυμα των κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων. Δεν γίνεται σήμερα να συζητάμε για οπισθοδρόμηση των Πανεπιστημίων και να πηγαίνουμε 50 χρόνια πίσω», σημείωσε ο κ. Νούτσος.Από την πλευρά του ο Κ. Αλυσανδράκης σημείωσε πως με το σχέδιο αυτό το πτυχίο δεν θα έχει επιστημονικό αντικείμενο, επομένως και βάση διεκδίκησης επαγγελματικών δικαιωμάτων.«Είναι μια προσπάθεια προώθησης της εργασιακής ανασφάλειας και της ημιαπασχόλησης για τις βασικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Η όποια έρευνα θα γίνεται στα Πανεπιστήμια θα πωλείται ως καινοτόμος ιδέα σε επιχειρήσεις και τα Πανεπιστήμια θα προσφέρουν ευκαιρίες επένδυσης. Όλα αυτά βέβαια αφορούν τον κόσμο και η πρώτη απάντηση θα πρέπει να δοθεί στις εκλογές. Μαυρίστε τους. Δεν είναι σημερινή ανακάλυψη του ΠΑΣΟΚ το σχέδιο αυτό, αφού η Ν.Δ. είχε φροντίσει να προλειάνει το έδαφος, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για την καταπάτηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων 150 ετών», σημείωσε ο κ. Αλυσανδράκης.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...