Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Οι πρυτάνεις θέλουν να δουν την τρόικα

Ζητούν ραντεβού μαζί της, ενώ θα ταξιδέψουν  και στις Βρυξέλλες για να ενημερώσουν


Του Αποστολου Λακασα / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πρυτάνεις καλούν...τρόικα. Οι ηγεσίες των πανεπιστημίων πρόκειται να θέσουν αίτημα συνάντησης προς τους εκπροσώπους των δανειστών για να τους παρουσιάσουν τις θέσεις τους στη διελκυστίνδα με το υπ. Παιδείας για το θέμα της διαθεσιμότητας των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων. 

Οι πρυτάνεις, επίσης, θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για να ενημερώσουν την προσεχή Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ενωση Πανεπιστημίων. Την ίδια στιγμή και καθώς ο χρόνος τρέχει, αφού η ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα είναι μεταξύ των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ενός δισ. ευρώ, η ηγεσία του υπ. Παιδείας αναζητεί λύσεις ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ να κριθούν για να επιλεγούν όσοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ετσι, κατατέθηκε ρύθμιση που θα θέτει σε αργία όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους που δεν θα στείλουν στο ΑΣΕΠ τα στοιχεία τους για να κριθούν. Οι υπάλληλοι, πάντως, ουσιαστικά δεν το πράττουν και θα συνεχίσουν για έκτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους με αποτέλεσμα τα μεγάλα ΑΕΙ να υπολειτουργούν.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διελκυστίνδας που έχει στηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι πρυτάνεις θα επιχειρήσουν να καταδείξουν στους Ευρωπαίους εταίρους τα δύο λάθη της απόφασης του υπ. Παιδείας να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους από οκτώ ΑΕΙ (Πανεπιστήμια Αθηνών, ΑΠΘ, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, Οικονομικό Αθηνών και ΕΜΠ). Οπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Μυλόπουλος, η απόφαση δεν δικαιολογείται από κανένα διεθνή δείκτη αξιολόγησης. Ενδεικτικά, στα ΑΕΙ των ΗΠΑ η αναλογία διοικητικών υπαλλήλων/φοιτητών είναι 9,5 προς 100, στη Βρετανία 7,9 προς 100, ενώ στο Παν. Αθηνών είναι 2 προς 100.

Από την άλλη, αμφισβητείται και η αξιοκρατική κατανομή των 1.349 θέσεων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Και αυτό διότι, μεταξύ των συνολικά 36 ιδρυμάτων, υπάρχουν πανεπιστήμια και ΤΕΙ (π.χ. τα πανεπιστήμια Πειραιώς, Γεωπονικό, Μακεδονίας, το ΤΕΙ Πειραιώς) που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα παρότι έχουν μεγαλύτερες αναλογίες διοικητικών υπαλλήλων ανά πανεπιστημιακό από άλλα ιδρύματα (π.χ. Αθηνών, ΑΠΘ).

Το επιχείρημα ότι το υπ. Παιδείας έκανε άδικη κατανομή των 1.349 θέσεων το υιοθετούν όσοι υποστηρίζουν ότι μία πιθανή μεγαλύτερη διασπορά των 1.349, σε περισσότερα των 8 ΑΕΙ θα προκαλούσε μικρότερες αντιδράσεις. «Εάν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντί των 498 θέσεων που δίνει τώρα στη διαθεσιμότητα, έδινε 300, δεν θα... άνοιγε μύτη», ανέφερε στην «Κ» έμπειρος πανεπιστημιακός του ιδρύματος.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στις διεργασίες πριν από την τελική ανακοίνωση για την κατανομή των 1.349 σε κάθε ΑΕΙ, υπήρξαν προτάσεις προς το υπ. Παιδείας από τα ιδρύματα που αντιμετώπιζαν το θέμα με ρεαλισμό. Δηλαδή, πανεπιστημιακοί σε θέσεις «κλειδιά» σε μεγάλα ΑΕΙ συμφωνούν με τη Σύνοδο Πρυτάνεων ότι από την αξιολόγηση που έκαναν με βάση τα κριτήρια του υπ. Παιδείας προκύπτει έλλειμμα 2.500 διοικητικών. Ομως, οι ίδιοι παραδέχονται με ρεαλισμό ότι η «προσφορά» των 1.349 θέσεων ώστε να συμπληρωθούν οι συνολικά 12.500 θέσεις είναι μνημονιακή υποχρέωση για την καταβολή της δόσης στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό πρότειναν την κατάργηση συγκεκριμένων θέσεων δευτερευούσης σημασίας για τη λειτουργία του ιδρύματός τους. Ομως, η πρόταση δεν έγινε δεκτή διότι δεν εξασφάλιζε το τεκμήριο της αξιοκρατικής επιλογής των υπαλλήλων που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά του, το υπ. Παιδείας θα προχωρήσει σε ρύθμιση βάσει της οποίας οι διοικητικοί υπάλληλοι θα πρέπει εντός πέντε ημερών, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, χωρίς τη μεσολάβηση του ΑΕΙ, να κάνουν την αποτίμηση των προσόντων τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Προσωπικού ΑΕΙ του υπ. Παιδείας στο Μαρούσι. Προς το παρόν, από τα οκτώ πανεπιστήμια, τέσσερα φέρεται να έχουν στείλει στο ΑΣΕΠ στοιχεία των υπαλλήλων τους, όμως είναι ελλιπή (π.χ. μόνο όνομα και ΑΜΚΑ), με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει η μοριοδότηση των υπαλλήλων και, κατόπιν, η κατάταξή τους. Βέβαια, ανοιχτή παραμένει η προοπτική της δικαστικής παρέμβασης, καθώς το υπ. Παιδείας έχει καταθέσει παραγγελία που στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στους αρμοδίους κατά τόπους Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών για τυχόν αδικήματα που διαπράττουν οι διευθυντές Προσωπικού των 8 ΑΕΙ και οι πρυτάνεις τους.

Οι εγγραφές καθυστέρησαν, τα μαθήματα άρχισαν!

«Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα έστω κι αν δεν έχετε εγγραφεί», προτείνουν τα πανεπιστήμια στους φοιτητές τους! Το παράδοξο καταγράφεται, καθώς, λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, οι εγγραφές έχουν καθυστερήσει, όμως τα μαθήματα έχουν αρχίσει. Η κατάσταση, βέβαια, είναι διαφορετική σε καθένα από τα οκτώ πανεπιστήμια τα οποία «προσφέρουν» στη διαθεσιμότητα συνολικά 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους.

Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει δοθεί παράταση στις εγγραφές των πρωτοετών έως τις 15 Νοεμβρίου, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να επιτραπεί στους καθηγητές «να αρχίσουν δειλά δειλά τα μαθήματα». Εως και την Παρασκευή, κάποια κτίρια του διάσπαρτου σε όλη την Αθήνα ΑΕΙ ήταν κλειστά, ενώ άλλα ήταν ανοιχτά. Αντίθετα, το ΕΜΠ τελεί ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, αφού εκτός από την απεργία των διοικητικών, σε κατάληψη του ιδρύματος έχουν προχωρήσει και φοιτητικοί σύλλογοι. Δυναμική παρουσία στις αποφάσεις έχει και μια μερίδα πανεπιστημιακών που πρόσκειται πολιτικά στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο Οικονομικό Παν. Αθηνών τα μαθήματα ξεκίνησαν κανονικά, ενώ στο ΑΠΘ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εγγραφές και αναμένεται σταδιακά να αρχίσει το ακαδημαϊκό έργο. Μαθήματα γίνονται και στα περιφερειακά ιδρύματα. Μάλιστα, η Σύγκλητος του Παν. Πατρών ανέφερε πως θεωρεί «ότι μέχρι την εγγραφή τους, οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα». Τέλος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ανακοινώσει ότι οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών παρατείνονται έως την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ενώ τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων έχουν παρατείνει την προθεσμία έως την 21η Οκτωβρίου.

Τέλος, θεωρείται βέβαιο, όπως συμβαίνει πάντα και υπό την πίεση των φοιτητών, ότι τα ιδρύματα θα καλύψουν τις εκκρεμότητες (π.χ. εξετάσεις) που δημιουργούνται λόγω της τρέχουσας αναστάτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...