Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Νέα σελίδα στα Πανεπιστήμια με τα Συμβούλια Διοίκησης

Ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Κυριαζής, επεσήμανε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων

Μετά την Αθήνα ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη όλοι οι πρόεδροι των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν τα Πανεπιστήμια.

Στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας  είναι η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και η πλήρης εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, επεσήμανε ότι στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και η πλήρης εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, μιλώντας στη δεύτερη συνάντηση των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των Συμβουλίων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας που πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη απαντώντας εμμέσως στους Πρυτάνεις οι οπόίοι στη Σύνοδο του.

Στη συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ευθύνη των Καθηγητών Richard Hunter, Προέδρου και Βασίλη Ταρλατζή, Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου του Α.Π.Θ., συζητήθηκαν καίρια θέματα που συνδέονται με τη βελτίωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων που συνδέονται  και με τον ρόλο των συμβουλίων στα ΑΕΙ.

Όλοι πάντως συμφώνησαν ότι  τα Συμβούλια αποβλέπουν στην εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων για την καλύτερη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου σε συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα των Πανεπιστημίων.

Επίσης, τονίστηκε ότι τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών των Πανεπιστημίων είναι κεφαλαιώδους σημασίας προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και θα πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων εκτιμούν ότι η ίδρυση ΝΠΙΔ είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων και θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα.

Το ΝΠΙΔ κάθε Πανεπιστημίου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες κάθε ιδρύματος. Όσον αφορά την ανάθεση δραστηριοτήτων που σήμερα ασκούν οι ΕΛΚΕ στο ΝΠΙΔ, κρίνεται σκόπιμο να εκτιμηθεί σε επόμενη φάση.

Τέλος, τα  Συμβούλια εκφράζουν την ανησυχία για το επίπεδο χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων κατά την παρούσα κρίσιμη συγκυρία.

Τα Συμβούλια δεσμεύονται να εργασθούν προς την κατεύθυνση της αναζήτησης και εξασφάλισης πρόσθετων πόρων από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που θα συμβάλουν στην εξασφάλιση της ποιοτικής λειτουργίας στην έρευνα και στην εκπαίδευση.

Η τρίτη Συνάντηση Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των Συμβουλίων των ΑΕΙ της χώρας να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το φθινόπωρο, με ευθύνη των Καθηγητών κ.κ. Δημήτρη Μπερτσιμά – Πρόεδρο και Θάνο Δημόπουλο – Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...