Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Σε αναμονή άρσης της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας


Σε αναμονή άρσης της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο υπουργός, κ. Αρβανιτόπουλος, εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό τη λήξη της επιστράτευσης και δήλωσε σχετικά: «Εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό την άρση της επιστράτευσης, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί ότι θα συμβεί μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ήταν ένα αυστηρό, αλλά επιβεβλημένο μέτρο για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων και για να μην πάει χαμένος ο κόπος των παιδιών και των οικογενειών τους».

Η συγκεκριμένη δήλωση μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, αναπαράχθηκε από ηλεκτρονικές εκπαιδευτικές σελίδες αλλά δεν αναρτήθηκε -τουλάχιστον όχι ακόμα- στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν τελειώσει και ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ακόμη εισηγείται. Ενώ χρειάστηκαν μόνο 24 ώρες για την υπογραφή της επιστράτευσης, η άρση της –με δεδομένη και γνωστή την ημερομηνία λήξης των εξετάσεων– χρειάζεται περισσότερο χρόνο… Βέβαια πρέπει να το αποφασίσει το Μαξίμου… που ίσως δεν συμφωνήσει με τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος δεν ανακοίνωσε την άρση αλλά την εισήγησή του γι’ αυτήν.

Και βέβαια η κυβέρνηση, αν άρει την επιστράτευση, κρατάει το «όπλο παρά πόδας» και όταν θα θεωρεί το μέτρο «επιβεβλημένο» ανερυθρίαστα θα το επιβάλλει.

Η αυτοκριτική του Υπουργού για το μέτρο της προληπτικής επιστράτευσης αρχίζει και τελειώνει με μια μοναδική λέξη: «αυστηρό», για μια ακραία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση επίταξης, προληπτικής μάλιστα -που δεν είχε ουσιαστικά κανένα νομικό έρεισμα- καθώς δε συνέτρεχαν οι λόγοι που ορίζει το άρθρο 22 του Συντάγματος και η κείμενη νομοθεσία και στρεφόταν ευθέως κατά του κατοχυρωμένου με αίμα και θυσίες δικαιώματος των εργαζόμενων να διεκδικούν και να αγωνίζονται. Μια απόφαση που εντασσόταν στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής, που εφαρμόζει απροκάλυπτα η κυβέρνηση για την αυστηρή πειθάρχηση και τον εκφοβισμό των εργαζομένων όλων των κλάδων.

Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι πιθανόν η κυβέρνηση να διατηρήσει το μέτρο της επιστράτευσης επ’ αόριστον, ως μέσο ανάσχεσης των αντιδράσεων ενάντια στις απολύσεις-διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών που μεθοδεύει (Υπουργοί Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και σε σωρεία άλλων αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζει να πάρει μέσα στο καλοκαίρι και ότι υποκρύπτεται η κυβερνητική ατζέντα των αντιλαϊκών και αυταρχικών πολιτικών επιλογών που πλήττουν το σύνολο της κοινωνίας.

Ζητάμε άμεσα την άρση της επιστράτευσης, χωρίς επικοινωνιακά τρικ, που γίνονται ίσως και λόγω του συνεδρίου της ΟΛΜΕ.

Από τη δήλωση φαίνεται ότι οι εξετάσεις είναι, για το Υπουργείο, το Α και το Ω της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μια φάση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Για το Υπουργείο σκοπός της εκπαίδευσης δεν είναι να παιδαγωγεί, να μορφώνει, να προετοιμάζει το μαθητή για τη ζωή, να συμβάλλει στη συγκρότηση της προσωπικότητάς του, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και του αξιακού του συστήματος.

Και όλα αυτά με σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, βιβλιοθήκες, αντισταθμιστικούς θεσμούς αγωγής, με χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας, με μαθητές στοιβαγμένους σε πληθωρικά τμήματα -και έπεται συνέχεια- με τους γονείς να βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη.

Επιπλέον, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης -και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί- 8.000 εκπαιδευτικοί θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο με την καταβολή του 75% του βασικού τους μισθού, λόγω κατάργησης οργανικών θέσεων και λόγω αύξησης του ωραρίου και πολλοί από αυτούς θα περιληφθούν στον κατάλογο των 15.000 υπαλλήλων οι οποίοι θα απολυθούν έως το τέλος του 2014. Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, καθιστώντας ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση μια διαδικασία ταξικών διακρίσεων σε βάρος των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων μαθητών.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρβανιτόπουλο να τα διαψεύσει και να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μητσοτάκη.

Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι όπως τα άλλα.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αποκρούσουν τα σχέδια που απεργάζεται η μνημονιακή κυβέρνηση για τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Σ’ αυτό τον αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να «απολυθεί»
και να μπει σε «διαθεσιμότητα» η καταστροφική μνημονιακή συγκυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...