Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ρατσιστική αποχή μαθητών στην Θεσσαλονίκη για αποκλεισμό συμμαθητών τους !

Gypsi people in Lviv, UkraineImage via Wikipedia"Αυτές τις μέρες γίνεται μια διπλή προσπάθεια για την ένταξη των 31 παιδιών Ρομά σχολικής ηλικίας του καταυλισμού της Περαίας στο εκπαιδευτικό σύστημα : Επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης στη στοιχειώδη εκπαίδευση, μέσω της εγγραφής τους στα σχολεία της Περαίας από τον ίδιο τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θερμαϊκού", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" των Οικολόγων -Πράσινων.

"Τα παιδιά, τονίζεται στην ανακοίνωση, αναζητήθηκαν στον καταυλισμό μετά και την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από το Υπουργείο (http://ecogreensalonika.wordpress.com/2010/08/25/roma-and-education) και προχώρησε η εγγραφή τους, παρά την άρνηση του Δημάρχου να διεκπεραιώσει τη μεταδημότευση των γονιών τους. 

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να βρεθεί τρόπος μεταφοράς τους στα σχολεία, μετά από την άρνηση της Νομαρχίας να εκμισθώσει λεωφορεία για το σκοπό αυτό, λόγω «παγώματος» του σχετικού κονδυλίου, εξαιτίας καταγγελιών για παράνομη υπέρβασή του.

Ενώ, λοιπόν, χάρη σε παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC) και των Συνεργαζόμενων Οργανώσεων και Κοινοτήτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά (ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ), το πρόβλημα τείνει να λυθεί, με την υποδοχή στα σχολεία των παιδιών Ρομά, χθες εκδηλώθηκε αποχή μαθητών/τριών από δημοτικά σχολεία της Περαίας Θεσσαλονίκης με στόχο να μη φοιτήσουν σε αυτά παιδιά Ρομά, για τα οποία ακούστηκαν γνωστά ρατσιστικά στερεότυπα. 

Ο όρος, μάλιστα, που θέτουν οι γονείς που αντιδρούν, για να άρουν τις κινητοποιήσεις τους, και στον οποίο φέρεται να ενδίδουν οι Αρχές, είναι να μοιραστούν τα παιδιά Ρομά και στα πέντε σχολεία της περιοχής, κάτι που είναι αντίθετο τόσο στο νόμο, όσο και στο συμφέρον των παιδιών που έχουν ανάγκη ένταξης στο σχολικό περιβάλλον. Για ακόμη μια φορά, πάντως, οι αποφάσεις για τους Ρομά παίρνονται γι αυτούς χωρίς αυτούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το Νόμο και τους γονείς της Περαίας να αναλογιστούν τις ανάγκες των Ρομά της περιοχής τους, αλλά και την ουσιαστική ανάγκη των δικών τους παιδιών να αναπτύξουν μια προσωπικότητα που να αποδέχεται το διαφορετικό, να σεβαστούν το δικαίωμα όλων των παιδιών στην γνώση και να μην υιοθετούν διαχωριστικές πρακτικές που αναπαράγουν το μίσος. Ας κάνουμε την πολιτιστική διαφορά, πλούτο για την κοινωνία μας".
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...