Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλαγή σελίδας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Νέος Πρύτανης και επίσημα ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκίνησε βρίσκει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με μια νέα Πρυτανική αρχή. Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης παρέλαβε σήμερα και επίσημα τα «ηνία» του Ιδρύματος από τον μέχρι πρότινος πρύτανη Ιωάννη Γεροθανάσησε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε μέσα σε συγκινησιακό κλίμα και με παρουσία διαφόρων τοπικών αρχών, καθηγητών του πανεπιστήμιου, εργαζομένων αλλά και φοιτητών.Ο απερχόμενος πρύτανης στην ομιλία του έκανε ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της πρυτανικής αρχής που ηγούταν μέχρι χθες, ενώ από τη μεριά του ο κ. Αλμπάνης μίλησε για το όραμα που έχει η νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου που όπως είπε είναι «ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, υψηλού επιπέδου, ανοιχτό στην κοινωνία και τον κόσμο».

Απολογισμός και συγκίνηση από τον Ι. Γεροθανάση

Η τελετή άρχισε με τον απερχόμενο Πρύτανη να ανεβαίνει στο βήμα για να κάνει έναν μικρό αλλά ουσιαστικό απολογισμό των όσων κατάφερε τα τέσσερα χρόνια που διοικούσε το Ίδρυμα επισημαίνοντας μια σειρά ενεργειών που έφεραν το Πανεπιστήμιο της πόλης στη θέση που βρίσκεται σήμερα, όπως η εσωτερική αξιολόγηση των τμημάτων του, αλλά και η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος Φυσικής η οποία το κατατάσσει ανάμεσα στα κορυφαία της Ευρώπης.Ο κ. Γεροθανάσης αναφέρθηκε επίσης στα βήματα που έγιναν για τη φοιτητική μέριμνα με την ολοκλήρωση δύο εστιών (της 5ης και της Ζαπείου) με αποτέλεσμα σήμερα το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης του 14% των φοιτητών του, την στιγμή που ο μέσος όρος της χώρας φτάνει μόλις το 2 με 3%.Τέλος ο κ. Γεροθανάσης μίλησε για την δύσκολη χρονικά συγκυρία στην οποία αναλαμβάνει η νέα πρυτανική αρχή, υπογραμμίζοντας ότι οι περικοπές που έχουν γίνει στον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων της χώρας φτάνουν το 24%, κάτι που κάνει δύσκολο το έργο τους.Πρόσθεσε δε ότι αν αυτή η υποχρηματοδότηση συνεχιστεί μέσα στο 2011 το αποθεματικό του πανεπιστημίου μας θα έχει τελειώσει.Κλείνοντας και λέγοντας τα τελευταία του λόγια σαν Πρύτανης, ο κ. Γεροθανάσης με δυσκολία συγκρατήθηκε για να μην κλάψει, ευχόμενος δύναμη, κουράγιο και καλή επιτυχία στον κ. Αλμπάνη.

Δημόσιο Πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου

Ο νέος πρύτανης του πανεπιστημίου παίρνοντας το λόγο από τον προκάτοχό του, τόνισε από την αρχή της ομιλίας του ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι αντιπρυτάνεις έχουν πλήρη επίγνωση του ρόλου τους και πως παρά την κρίσιμη περίοδο στην οποία αναλαμβάνουν τη διοίκηση του πανεπιστημίου θα δουλέψουν σκληρά με γνώμονα την ανάπτυξη του Ιδρύματος.Παράλληλα επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει και κατά την προεκλογική περίοδο για τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσει το πανεπιστήμιο.Τόνισε λοιπόν, ότι το όραμα της νέας πρυτανικής αρχής είναι το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων να παραμείνει ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο και να εξελιχθεί σε ένα Ίδρυμα υψηλού επιπέδου, ανοιχτό στην κοινωνία και τον κόσμο, συμπληρώνοντας ότι για να γίνει αυτό αναγκαία είναι η συνεχής και απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, αναγνωρίζοντας ότι με τις περικοπές που έχουν γίνει σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας οι διατήρηση του επιπέδου τους γίνεται πιο δύσκολη.Ταυτόχρονα δήλωσε ότι η εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης και η μετάβαση από τις νομαρχίες στην αιρετή Περιφέρεια δίνει στο Πανεπιστήμιο της πόλης μας την ευκαιρία να διευρύνει τους ορίζοντές του, όντας πια το Πανεπιστήμιο ολόκληρης της Ηπείρου και όχι απλά των Ιωαννίνων.Ο κ. Αλμπάνης τέλος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής τη λειτουργία της οποίας έθεσε σαν πρωταρχικό του στόχο, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η νέα πρυτανική αρχή θα ζητήσει επίμονα την άμεση απομάκρυνση της χωματερής της Δουρούτης και την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάστασή της.

Παρόντες οι αρχές του τόπου

Στην τελετή παράδοσης - παραλαβής το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ. Θεόκλητος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Παντούλας, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα, ο δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Νίκος Γκόντας , ο δήμαρχος Παμβώτιδας, κ. Βαγγέλης Πήχας και ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρώην αντινομάρχης, Παντελής Κολόκας.Η αίθουσα τελετών Γ. Μυλώνας ήταν ασφυκτικά γεμάτη, με πλήθος κόσμου να δίνει το παρών στην τελετή και να χειροκροτά τόσο την απερχόμενη όσο και τη νέα πρυτανική αρχή, στην οποία ευχήθηκε δύναμη και καλή επιτυχία.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...