Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ετοιμα 41 καινούργια σχολεία σε όλη τη χώρα

Σε 22 οι μαθητές θα διαβούν το κατώφλι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε 19 τον Οκτώβριο. Σε εξέλιξη 63 έργα σε όλη τη χώρα.


Του Γιώργου Λιάλιου / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι μαθητές σε 22 σχολεία σε όλη τη χώρα, από Νηπιαγωγεία έως Λύκεια, θα έχουν φέτος την τύχη να διαβούν την επόμενη εβδομάδα το κατώφλι ενός ολοκαίνουργιου κτιρίου. 

Θα ακολουθήσουν με μια μικρή καθυστέρηση οι μαθητές σε ακόμα 19 σχολεία, οι οποίοι θα μετακινηθούν στο νέο τους κτίριο έως το τέλος Οκτωβρίου. Στα άμεσα σχέδια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων είναι η κατάρτιση πενταετούς προγράμματος για την κάλυψη του συνόλου των στεγαστικών αναγκών σε σχολικά κτίρια, τουλάχιστον στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ, Ηρακλής Δρούλιας, παρουσίασε το έργο και τον προγραμματισμό του Οργανισμού. Οπως ανέφερε:

– Από τις αρχές του 2013 έως σήμερα ολοκληρώθηκε η κατασκευή 22 νέων σχολικών μονάδων και η αναβάθμιση ακόμα 40 μονάδων. Επίσης, απεστάλησαν 23.454 είδη εξοπλισμού σε 304 σχολικές μονάδες (σ.σ. ο ΟΣΚ είναι υπεύθυνος και για την προμήθεια σχολικού εξοπλισμού, ενώ η συντήρηση των σχολείων ανήκει στους δήμους).

– Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 63 έργα σε όλη τη χώρα, προϋπολογισμού 148 εκατ. ευρώ. Αφορούν την κατασκευή ή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων.

– Το 2010-2013 δημοπρατήθηκαν 78 νέα έργα, υπογράφηκαν 70 συμβάσεις νέων έργων, ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν προς χρήση 68 έργα, καθώς και τα έργα απομάκρυνσης αμιάντου σε 26 σχολικές μονάδες.

– Μέχρι το τέλος του έτους έχουν καταγραφεί όλες οι ανάγκες για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για να ενταχθούν στον προγραμματισμό της επόμενης πενταετίας. «Υπάρχουν εκατοντάδες αιτήματα για κατασκευή νέων σχολείων», ανέφερε ο κ. Δρούλιας. «Πρέπει όμως να υπάρξει ένας εξορθολογισμός. Υπάρχουν σχολεία, ειδικά στην επαρχία, που κατασκευάστηκαν πρόσφατα και είναι άδεια», προσέθεσε ο γ.γ. Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος. «Πρέπει οι δήμαρχοι να καταλάβουν ότι οι πόροι μας είναι πλέον περιορισμένοι». Σύμφωνα με τον κ. Δρούλια, τα περισσότερα αιτήματα αφορούν την κατασκευή Νηπιαγωγείων, ενώ μεγάλες είναι οι ανάγκες σε σχολικές μονάδες στις περιοχές της ανατολικής Αττικής, που μετατράπηκαν την προηγούμενη δεκαετία από εξοχικές σε περιοχές πρώτης κατοικίας.

– Εως τον Αύγουστο 2013 η ΟΣΚ Α.Ε. είχε υποβάλει για ένταξη στα προγράμματα συγχρηματοδότησης ΕΣΠΑ και στο ΕΠΠΕΡΑΑ 91 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 264 εκατ. ευρώ. Εχει εκδοθεί απόφαση ένταξης για 75 έργα συνολικού προϋπολογισμού 205,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 23 έχουν παραδοθεί. Αναμένεται η αξιολόγηση και απόφαση ένταξης για ακόμη 8 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.

– Ο ΟΣΚ θα πραγματοποιήσει επισκευές σε 20 σχολεία σεισμόπληκτων περιοχών της Φθιώτιδας, διαθέτοντας περίπου 600.000 ευρώ. Μόνο ένα σχολείο, το Γυμνάσιο - Λύκειο Αμφίκλειας, πρόκειται να μείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές.

Στο επόμενο διάστημα, πάντως, πρόκειται να προχωρήσει και η συγχώνευση των τριών εταιρειών του Δημοσίου που κατασκευάζουν κτίρια: του ΟΣΚ, της ΘΕΜΙΣ (δικαστήρια, φυλακές) και της ΔΕΠΑΝΟΜ (νοσοκομεία). Η συγχώνευση σε μια νέα εταιρεία με το όνομα «Κτιριακές Υποδομές» κυοφορούνταν... από το 2008 και αποφασίστηκε το 2011, ωστόσο η τύχη της αγνοούνταν. Οπως ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος, μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την ίδρυση της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.». Σημειώνεται ότι από το 2010 ο ΟΣΚ έχασε το 70% του προσωπικού του, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει σημαντικές ελλείψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...