Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Πληρώνουν ακριβά οι εταιρίες τη μείωση εκπαίδευσης σύμφωνα με την έρευνα του ALBA


«Μέτρηση Αύξησης Αποδοτικότητας έπειτα από Εκπαίδευση και Πιστοποίηση στη Χρήση Εφαρμογών Η/Υ» 
Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση και πιστοποίηση στη χρήση εφαρμογών Η/Υ στη μείωση κόστους για μια εταιρεία; Υπάρχει κόστος άγνοιας της χρήσης εφαρμογών του Office; Οι εταιρίες μειώνουν την εκπαίδευση των εργαζομένων τους σε εφαρμογές Η/Υ μπορούν όμως να υπολογίσουν ποιο θα είναι το πραγματικό κόστος αυτής της μείωσης; Μήπως τελικά οι εταιρείες αντί να μειώνουν τα κόστη τους αυξάνουν άλλα που ούτε καν τα φαντάζονταν;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά η έρευνα του ALBA Graduate Business School «Μέτρηση Αύξησης Αποδοτικότητας έπειτα από Εκπαίδευση και Πιστοποίηση στη Χρήση Εφαρμογών Η/Υ» που διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την υποστήριξη της ECDL Hellas. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 6 Μαΐου στο ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα με παρουσία πλήθους Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών Τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού. Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ακολούθησε πάνελ ομιλητών με θέμα «HR Metrics: Οι δείκτες στην υπηρεσία του HR» το οποίο συντόνισε η Δρ. Όλγα Επιτροπάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Κάτοχος της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στη Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού στο ALBA. Στο πάνελ συμμετείχαν οι κκ. Ιωάννης Παπαθεοδώρου, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού στα Ελληνικά Καύσιμα (πρώην ΒΡ Hellas) και αντιπρόεδρος ΣΔΑΔΕ, Γιώργος Χάρος, Επικεφαλής Τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού στην ICAP Group, Μιχάλης Παγίδας, Διευθ. Σύμβουλος στον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη και Πρόεδρος ΕΑΣΕ και Ανδρέας Λιάκος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού στην Cadbury Ελλάς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η οποία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάστηκαν εργαλεία και δείκτες μέτρησης της απόδοσης των επενδύσεων  σε πρακτικές Ανθρώπινου Δυναμικού, αξιολογήθηκε η χρήση τους, ενώ επιχειρήθηκε από τους ομιλητές να δοθεί απάντηση στο κατά πόσο τέτοιου είδους εργαλεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα την περίοδο που διανύουμε για τη λήψη μελλοντικών αποφάσεων δεδομένου ότι οι περισσότερες εταιρείες θέτουν ως στόχο τη μείωση του κόστους τους προσπαθώντας να αποφύγουν τις περικοπές θέσεων εργασίας.

Ενώ η έρευνα του ΑLBA «Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας» για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ανέδειξε ότι 1 στις 3 εταιρίες προσανατολίζονται σε μείωση της εκπαίδευσης των εργαζομένων για να μπορέσουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, τελικά αποδεικνύεται ότι η ελλιπής κατάρτιση των υπαλλήλων κοστίζει πολύ περισσότερο στις εταιρίες. Συγκεκριμένα, η έλλειψη εκπαίδευσης και πιστοποίησης στις εφαρμογές του Office κοστίζει στις εταιρείες σχεδόν €756 ετησίως για κάθε εργαζόμενο, ενώ το αντίστοιχο κόστος ενός ατόμου από το τμήμα μηχανογράφησης προκειμένου να λύσει απορίες/προβλήματα των εργαζομένων ανέρχεται στα €2.267 ευρώ το χρόνο που μεταφράζεται σε 354 χαμένες ώρες του τμήματος μηχανογράφησης μιας εταιρείας. Δεδομένου ότι η κάθε εταιρεία διαθέτει περισσότερους από ένα εργαζόμενο που δεν είναι πιστοποιημένος στη χρήση εφαρμογών Η/Υ και δεν έχει λάβει επαρκή εκπαίδευση, το κόστος αυξάνεται πολλαπλασιαστικά, ενώ οι εταιρίες που διαθέτουν σωστά καταρτισμένο προσωπικό κερδίζουν περισσότερη από μισή ώρα κάθε εβδομάδα ανά άτομο. Επιπρόσθετα, τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι έπειτα από την εκπαίδευση και πιστοποίησή τους βελτιώθηκε η αποδοτικότητά τους, αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας και αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.alba.edu.gr/RnD/Pages/IT_Skills.aspx ή να επικοινωνήσετε με τον κ. Δημήτρη Γαρδικιώτη στο 210 8964531, dgardiki@alba.edu.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...