Τρίτη 11 Μαΐου 2010


Θηλιά οι περικοπές για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Δέσμευση Γεροθανάση ότι δε θα υπάρξουν περικοπές στη φοιτητική μέριμνα
Οι περικοπές που γίνονται σε όλα τα επίπεδα και στους τομείς που χρηματοδοτούνται και ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας, δημιουργούν ένα κλίμα ασάφειας και αμφιβολίας για την επόμενη μέρα των ελληνικών πανεπιστημίων.Το χειρότερο δεν είναι όμως οι περικοπές σε ποσοστό 10% επί του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ της χώρας, αλλά το ότι αποδεικνύεται στην πράξη, πως τα ποσοστά των πραγματικών περικοπών, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που ανακοινώνονται. Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ι. Γεροθανάση, οι περικοπές βρίσκονται ήδη στο 15% και στην περίπτωση που δε δοθεί η τελευταία δόση για το 2009 ή συνεχιστεί η ίδια τακτική και το τρέχον έτος, τότε θα φτάσουν το 25% ίσως και το 30%. Η προοπτική αυτή έχει σημάνει συναγερμό στα πανεπιστήμια της χώρας και στο πανεπιστήμιο της πόλης, παρότι θεωρείται πως βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση και κατάσταση από άλλα ΑΕΙ.Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Γεροθανάσης ανέλυσε την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα έχουν γίνει σημαντικές περικοπές σε διάφορα επίπεδα, όπως τα μεταπτυχιακά προγράμματα, οι λειτουργικές δαπάνες, τα έξοδα για μετάκληση καθηγητών από το εξωτερικό, η διεξαγωγή συνεδρίων και άλλα.Ο τελευταίος τομέας στον οποίο θα γίνουν περικοπές, τόνισε, πως θα είναι αυτός της φοιτητικής μέριμνας, στην περίπτωση όμως που οι περικοπές δε θα γίνουν μεγαλύτερες. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ένα αποθεματικό περίπου 6 εκ. ευρώ, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και την ενίσχυση των ερευνητικών εργαστηρίων.«Κάνουμε περικοπές παντού πλην της φοιτητικής μέριμνας. Η προοπτική αυτή όμως αν συνεχιστεί και το 2011, τότε ουσιαστικά, δε θαέχουμε αποθεματικά τον Ιούνιο του 2011. Είναι βέβαιο, ότι θα κλονιστούμε, εάν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία. Έχουμε ήδη στείλει επιστολή στο υπ. Παιδείας ζητώντας οι περικοπές να μείνουν στο ποσοστό του 10%. Το ποσοστό αυτό, το Πανεπιστήμιο της πόλης μας μπορεί να το αντέξει για 3-4 χρόνια», τόνισε ο κ. Γεροθανάσης, αφήνοντας όμως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.«Η τελευταία γραμμή άμυνας θα είναι η φοιτητική μέριμνα. Βλέπουμε καθημερινά την αγωνία των φοιτητών και των οικογενειών τους. Έχουμε αιτήσεις που μας λένε, ότι εάν δεν εξασφαλίσουν ένα δωμάτιο στην εστία, δε θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν. Άλλα αιτήματα μας ζητάνε, να πληρώσουν το ενοίκιο των 45 ευρώ για τις εστίες μετά από μήνες, αφού τώρα δεν υπάρχουν χρήματα. Δυστυχώς, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, φοβούμαι, ότι θα καταρρεύσει το σύστημα και των προπτυχιακών σπουδών και της φοιτητικής μέριμνας», σημείωσε ο πρύτανης.

Όσοι πρόλαβαν, πήραν!
Ενδεικτικό της πλήρους σύγχυσης στην κατάσταση που επικρατεί με τη χρηματοδότησης των ελληνικών ΑΕΙ, είναι και το ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλα 16 ΑΕΙ της χώρας δεν κατάφεραν να εισπράξουν την τελευταία δόση της τακτικής επιχορήγησης τον Δεκέμβριο του 2009, σε αντίθεση με άλλα πέντε ΑΕΙ, που πρόλαβαν τις… ΔΥΟ ανοιχτές και εκταμίευσαν τα χρήματα. Τον Μάρτιο του 2010 το υπουργείο με επιστολή του προς το Γενικό Λογιστήριο, έδωσε εντολή να εκταμιευτούν τα χρήματα, κάτι όμως που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο το 10% που υπολείπεται για το 2009», σημείωσε ο κ. Γεροθανάσης.Ακόμη, ένα άλλο περιστατικό καταδεικνύει την πλήρη απουσία συνεργασίας μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και φορέων.Το Γεν. Λογιστήριο επέστρεψε το αίτημα του ιδρύματος για την πλήρωση δύο θέσεων που έμειναν κενές λόγω θανάτου, με την υποσημείωση, ότι θα έπρεπε να ενταχθούν στον τετραετή προγραμματισμό του Πανεπιστημίου…

Και καλά νέα…
Το πρώτο μέρος της συνέντευξης του κ. Γεροθανάση πάντως κύλησε σε αισιόδοξο κλίμα, καθώς παρουσίασε την επιτυχία του ιδρύματος σε τρεις διαφορετικές προκηρύξεις του υπ. Παιδείας, για την κεντρική δομή απασχόλησης, το γραφείο διασύνδεσης και τέλος τη μονάδα διασφάλισης ποιότητας. Ακόμη, ο κ. Γεροθανάσης είπε πως λόγω της αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης των ερευνητικών υποδομών, ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή αξιολόγησης, που αξιολογεί τις περίπου 40 προτάσεις που έχουν κατατεθεί, προκειμένου να τύχουν της έγκρισης από τη Γ.Γ Έρευνας και Τεχνολογίας και της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια.

Δείχνουν το δρόμο οι Τούρκοι
Πρώτο πάντως στην ατζέντα των θεμάτων που παρουσίασε ο κ. Γεροθανάσης ήταν η εμφανής, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια των τουρκικών πανεπιστημίων να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια.«Θα πρέπει να αντιληφθούμε τον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας και κυρίως του Πανεπιστημίου της Αδριανούπολης και τα ελληνικά πανεπιστήμια να παίξουν τον αντίστοιχο δικό τους ρόλο, αφήνοντας κατά μέρος την ομφαλοσκόπηση και βλέποντας το μέλλον, αφού η ποιότητά τους έναντι των γειτόνων μας είναι εκτός συναγωνισμού», κατέληξε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...