Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου- Το Χάρβαρντ πρώτο

Harvard SquareImage by Chaval Brasil via FlickrΚορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο ανακηρύσσεται για ακόμα μία φορά το Χάρβαρντ στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2004 το ειδικό ένθετο της βρετανικής εφημερίδας «Times» για την εκπαίδευση.

Η Ευρώπη εκπροσωπείται με 82 πανεπιστήμια, στα οποία δεν περιλαμβάνεται κανένα ελληνικό.

Οκτώ από τις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνονται από αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ η δεκάδα συμπληρώνεται με δύο βρετανικά - του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης.

Εκτός από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, του πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 15η θέση και είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη.

Στην Ευρώπη, τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Βρετανία με 29 πανεπιστήμια και ακολουθούν:

-Γερμανία με 14,
-Ολλανδία (10),
-Σουηδία (6),
- Ελβετία (6),
- Γαλλία (4),
-Δανία (3),
-Ιρλανδία (2),
-Βέλγιο (2),
-Ισπανία (2),
-Αυστρία (2),
-Φινλανδία (1) και
-Νορβηγία (1).

Από τις 13 χώρες της Ευρώπης που εκπροσωπούνται στη λίστα, αξιοσημείωτη είναι η απουσία πανεπιστημίων της Ιταλίας, μιας χώρας στην οποία βρίσκονται μερικά από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.

Στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια τα περισσότερα προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες (72), ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Ασία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Κορυφαίο στην ασιατική ήπειρο είναι το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, με αρκετά πανεπιστήμια εκπροσωπείται η Κίνα και με δύο η Τουρκία - το πανεπιστήμιο του Μπιλκέντ και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής. Απόντα από τη λίστα είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των χωρών της Νότιας Αμερικής.

Η συντακτική ομάδα του "The", πάντως, επισημαίνει την εξαιρετική πρόοδο που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια της Βραζιλίας. Αντίθετα, η Αφρική εκπροσωπείται από το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής (107η θέση) και το πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου (147η).

Οι σπουδές

Ως προς το αντικείμενο σπουδών, στον τομέα μηχανικής και τεχνολογίας (Engineering and Technology) κορυφαίο πανεπιστήμιο είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, στον τομέα επιστημών της ζωής (Life sciences) το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, στον ιατρικό τομέα (Pre-Clinical and Health) το Χάρβαρντ, στον τομέα φυσικών επιστημών (physical sciences) επίσης το Χάρβαρντ όπως στις κοινωνικές επιστήμες (Social Sciences), αλλά και στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες (Arts and Humanities).
Ανάμεσα στα κριτήρια που έλαβαν υπόψη τους οι ειδικοί είναι η ποιότητα της διδασκαλίας, ο αριθμός των δημοσιεύσεων κάθε ιδρύματος, ο όγκος της έρευνας και τα κίνητρα που δημιουργούνται στο ακαδημαϊκό περιβάλλον για διδάσκοντες και διδασκόμενους.

Ολόκληρη η λίστα στη διεύθυνση: http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...