Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε ομηρία

Το νέο σχολείο που οραματίζεται το υπουργείο Παιδείας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, έχει περιορισμένο χρόνο επιβίωσης, αφού το κοινοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2013, ενώ οδηγεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που εργάζονται ως αναπληρωτές ελαστικού ωραρίου, σε ομηρία.

Αυτό που προκαλεί οργή στους εκπαιδευτικούς είναι η αποκάλυψη ότι με τις νέες συμβάσεις, τις οποίες δεν έχουν μέχρι τώρα υπογράψει, θα αμείβονται ως ημερομίσθιοι.

Οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που θα πληρωθούν μέσω των ΕΣΠΑ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι οι μηνιαίες αποδοχές της κατάστασης υπολογίσθηκαν με βάση τις ημέρες διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα από κάθε εκπαιδευτικό στο αναφερόμενο χρονικό διάστημα. “Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται με το ημερομίσθιο και φυσικά αυτό δεν θα περιλαμβάνει τις αργίες ή τις εορτές” εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Γ. Αβαγιαννός. Με το καθεστώς αυτό της... ημερομισθίας εργάζονται κυρίως οι καθηγητές ξένων γλωσσών, πληροφορικής και θεατρικής αγωγής, που στελεχώνουν τα νέου τύπου ολοήμερα δημοτικά σχολεία.

Εκπαιδευτικοί έξι ταχυτήτων

Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί έξι διαφορετικές σχέσεις εργασίας εκπαιδευτικών: Είναι οι μόνιμοι, οι αναπληρωτές κανονικού ωραρίου, οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι αναπληρωτές κανονικού και μειωμένου ωραρίου που αμείβονται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς και οι ωρομίσθιοι. Για τους περισσότερους από τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω κατηγοριών η πόρτα της μονιμοποίησης στη δημόσια εκπαίδευση είναι κλειστή.
"Δύο μήνες περίπου οι συνάδελφοι δούλευαν χωρίς σύμβαση και απλήρωτοι και τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να καταθέσουν καταγγελίες στο ΙΚΑ, τη στιγμή που είχαν ξεκινήσει ‘λευκή απεργία’, το υπουργείο εκδίδει τη νέα σύμβαση για τους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ. Ως άλλοι ωρομίσθιοι, λοιπόν, θα υπολογίζεται η μισθοδοσία μας κατ΄ αναλογία με τις ημέρες δουλειάς; Μόνο που και τα έξοδα δεν θα υπολογίζονται κατά αναλογία. Κάθε πότε θα πληρωνόμαστε; Η διαδικασία που περιγράφεται μας φέρνει στο νου τα απλήρωτα ωρομίσθια και τις καθυστερήσεις της περσινής και προπέρσινης χρονιάς.
”Ταυτόχρονα, πότε και με ποιον τρόπο θα εκταμιευτούν τα χρήματα για τις πληρωμές; Μετά τη λήξη του προγράμματος ως είθισται; Κληθήκαμε να κάνουμε αιτήσεις προτίμησης πρόσληψης με βάση το καθεστώς εργασίας των αναπληρωτών που υπήρχε και τώρα με μια εγκύκλιο καταργούνται τα πάντα!
”Και επειδή το ψάρι βρομάει από το κεφάλι εξαρχής είχαμε διατυπώσει τις διαφωνίες μας σχετικά με το γεγονός ότι η όποια σχολική λειτουργία μέσω προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) και όχι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είναι προβληματική και επικίνδυνη και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές", επισημαίνουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Κινητοποιήσεις εν μέσω εκλογών. Μπορεί το κλίμα σε όλη τη χώρα να παραμένει προεκλογικό, ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, το θερμόμετρο όμως στο χώρο της παιδείας ανεβαίνει επικίνδυνα. Στην Αθήνα πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις, για να καταδειχθεί το πρόβλημα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που γίνεται εκτός του ωραρίου τους και χωρίς αμοιβή, ενώ την Παρασκευή το πρωί οι διοριστέοι εκπαιδευτικοί κάνουν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας με κύριο αίτημα την αύξηση των διορισμών στα σχολεία. "Το χειρότερο είναι ότι τα κενά στα σχολεία, κυρίως της περιφέρειας, παραμένουν, τρεις μήνες μετά την έναρξη της νέας χρονιάς", εξηγεί ο κ. Αβαγιαννός.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...