Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Χρηματοδότησαν δύο Τμήματα ΤΕΙ Ηπείρου, χωρίς εισακτέους!

Παρά τις σημαντικές περικοπές που έχουν γίνει στην Παιδεία, δυο Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου χρηματοδοτήθηκαν για τη φετινή χρονιά, ενώ δεν είχαν τόσους εισακτέους, όσες θέσεις προσέφεραν.
Πρόκειται για το Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα που δεν προτίμησε κανένας και για το Ζωικής Παραγωγής στην Άρτα, το οποίο το προτίμησε ένας!Αυτό δεν εμπόδισε το Υπουργείο Παιδείας να τους δώσει συνολικά 276.000 ευρώ τη φετινή χρονιά, για τη χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών τους!
Αναλυτικότερα, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ενισχύθηκε με 122.000 ευρώ και το Ζωικής Παραγωγής με 154.000 ευρώ και συγκαταλέγονται σε μια λίστα με 21 τμήματα ΤΕΙ που έχουν χρηματοδοτηθεί με 3,4 εκ. ευρώ, για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών τους.Μάλιστα, κάποια ΤΕΙ, που έχουν δεκάδες τμήματα και χιλιάδες φοιτητές χρηματοδοτήθηκαν με λιγότερα χρήματα απ’ ότι και τα δυο Ηπειρωτικά μαζί! Και όλα αυτά τη στιγμή που, ο «Καλλικράτης» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας το Σεπτέμβριο, αναφέρει, πως ορισμένα τμήματα ΤΕΙ θα κλείσουν, λόγω έλλειψης σπουδαστών!

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλους τους Προέδρους των ΤΕΙ της χώρας, αφού βλέπουν την κατανομή των χρημάτων από την πλευρά της Κυβέρνησης να είναι άνιση. Ακόμη και στην Ήπειρο, κάποια τμήματα έχουν χρηματοδοτηθεί για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών τους, είχαν όμως πολύ μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων από τα δυο παραπάνω!Πολλοί πρόεδροι ρωτούν την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου «με τι κριτήρια έγινε αυτή η κατανομή των χρημάτων και γιατί δεν επεμβαίνει η Υπουργός, για να κάνει διορθωτική ανακατανομή των κονδυλίων;».Μάλιστα, αρκετοί σχολιάζουν τη συγκεκριμένη κίνηση λέγοντας πως «θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος του που πάνε τα χρήματα. Από τη στιγμή που έχουν γίνει τόσες περικοπές στην Παιδεία, κάθε ευρώ πρέπει να πηγαίνει για κάποιον σκοπό, όπως την έρευνα κτλ. Ακόμη, τη στιγμή που κάποια σχολεία δεν έχουν χρήματα, ούτε για θέρμανση, γιατί δεν ενισχύουν τις επιτροπές τους;».

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ
Σημειώνεται, πως η πρακτική άσκηση σπουδαστών ΤΕΙ διαρκεί ένα εξάμηνο. Είναι υποχρεωτική και γίνεται στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών του κάθε φοιτητή, η πλειοψηφία των οποίων την κάνει σε ιδιώτη. Σύμφωνα με το νόμο, ο σπουδαστής αποζημιώνεται κατά 80% επί του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει με βάση της Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αν η πρακτική δεν είναι επιδοτούμενη (τώρα είναι από το ΕΣΠΑ) χρηματοδοτείται κατά 50% από τον επιχειρηματία και κατά 505 από τον ΟΕΑΔ.Τέλος, ελπίδα των Προέδρων που αντιδρούν είναι, ότι τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε Τμήμα για την πρακτική των φοιτητών του, ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Αναρτήθηκε από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...