Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Υπ. Παιδείας: Η μη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ δεν σημαίνει υποβάθμιση

Η χρηματοδότηση των ΤΕΙ και το 2011, ίσως και μέχρι το 2014 θα είναι χαμηλή, παραδέχθηκε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, αναγνωρίζοντας πάντως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα.
Μιλώντας στη Σύνοδο των προέδρων τους, ανέφερε χαρακτηριστικά οτι «η κλίμακα και η φύση των προβλημάτων δεν έχουν προηγούμενο, ίσως και στη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών».
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές για να λύσουμε τα προβλήματα με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο» σημείωσε, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν πιστώσεις, αλλά θα πρέπει με τους υπάρχοντες πόρους να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση για να έχουμε ποιότητα. ’λλωστε η διαπίστωση των προβλημάτων δεν είναι τωρινή. Η κρίση είναι εκείνη που βάζει το μαχαίρι στο λαιμό και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, συμπλήρωσε.
Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ακόμη πως το υπουργείο περιμένει τις προτάσεις των ΤΕΙ σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Δεν θέλουμε επ΄ ουδενί να δημιουργήσουμε ενα νόμο του ΠΑΣΟΚ και της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει ενας νόμος που θα ενσωματώσει τις προτάσεις των Ιδρυμάτων».
Όσον αφορά στα όσα υποστηρίζουν τα ίδια τα ΤΕΙ περί υποβάθμισης τους, η υπουργός τόνισε ότι δεν είναι στόχος η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ γιατί ο ρόλος τους είναι διαφορετικός, μια άποψη που έχει εκφρασθεί απο το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά. «Δεν καταλαβαίνω» πρόσθεσε «γιατί οτιδήποτε άλλο εκτός απο πανεπιστημιοποίηση, θεωρείται υποβάθμιση. Τα ΤΕΙ πρέπει να συνδεθούν με την εφαρμοσμένη έρευνα και τεχνολογία».
Αναφερόμενη στον "Καλλικράτη" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημέιωσε ότι αυτή η χωροταξική αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει με αυστηρά ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά, οικονομικά και διοικητικά κριτήρια, ενώ θα πρέπει να γίνει και αποτίμηση της λειτουργίας τους.
Όσο για τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, για τα οποία οι Πρόεδροι των ΤΕΙ θεωρούν οτι αναγνωρίζονται τα πτυχία τους, η υπουργός ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι δεν δίδουμε κανενός είδους πτυχίων απο το υπουργείο Παιδείας και φυσικά δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης ως πανεπιστημιακών, των τίτλων που δίδουν αυτά τα κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...