Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Συνάντηση Κουβέλη με τα προεδρεία της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και της Ένωσης Ελλήνων Εκπαιδευτικών

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, συναντήθηκε σήμερα με τα προεδρεία της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και της Ένωσης Ελλήνων Εκπαιδευτικών. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε κωδικοποιημένα τις θέσεις του κόμματος για τα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα είπε:

1. Η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε το περασμένο καλοκαίρι τον νόμο για τα ΑΕΙ και κατέθεσε προτάσεις για μεταρρύθμιση των ΑΕΙ στην ίδια κατεύθυνση που είχε καταθέσει και η ΠΟΣΔΕΠ. Επείγει να γίνουν αλλαγές στον νόμο αυτό από μια νέα προοδευτική κυβέρνηση για τη βελτίωση της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την έγκριση των προϋπολογισμών για να σταθεί δυνατή η λειτουργία των ιδρυμάτων που βρίσκεται υπό απειλή για το διάστημα μετά τον Αύγουστο και να ληφθούν οι κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχουν διοικήσεις από 1η Σεπτεμβρίου.

2. Είναι αδήριτη ανάγκη η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προτείνουμε την καθιέρωση μικτού συστήματος εισαγωγής στο οποίο δεν θα υπάρχουν εξετάσεις για τις σχολές χαμηλής ζήτησης ενώ για τις σχολές υψηλής ζήτησης θα διεξάγονται εξετάσεις με θεματολογία από μια εθνική βάση θεμάτων στη διαμόρφωση της οποίας θα έχουν συμμετάσχει τα Πανεπιστήμια.

3. Η μεταρρύθμιση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οφείλει να ξεκινήσει από μια νέα αντίληψη για τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την έρευνα και τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας, που θα διακρίνεται από την αυτοτέλεια και την πολυτυπία του και θα αλληλεπιδρά με τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.

4. Ειδικά για τα ΤΕΙ επείγει ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των πτυχιούχων, η εναρμόνιση του όλου θεσμικού πλέγματος με τα ισχύοντα στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα και η ανάπτυξη των συνεργασιών και των συμπράξεων με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...