Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Κάτω οι βάσεις μέχρι και 2.000 μόρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΙΝΑ/Αγγελιοφόρος

Πτώση των βάσεων, που θα αγγίξει και τα 2.000 μόρια, σε τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας, προβλέπουν φροντιστές για το 2ο πεδίο των Θετικών και το 4ο των Τεχνολογικών Επιστημών.

Μάλιστα, οι δημοφιλείς σχολές του Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγων, Πολιτικών Μηχανικών κ.λπ.) αναμένεται να χάσουν τουλάχιστον 300-500 μόρια. Μικρότερες απώλειες εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν οι βάσεις των Ιατρικών Σχολών, ενώ στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών προδιαγράφεται άνοδος.

Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα, παρασύρουν τις βάσεις προς τα κάτω στο 2ο Πεδίο των Θετικών και στο 4ο Πεδίο των Τεχνολογικών Επιστημών. Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) προβαίνει στις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ειδικότερα, για τη Θεωρητική Κατεύθυνση προβλέπεται άνοδος στο 1ο Πεδίο Νομικών, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών για δύο λόγους:

- Τα θέματα ήταν πιο εύκολα στα περισσότερα μαθήματα (Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Λατινικά) και ελαφρώς δυσκολότερα στα Αρχαία Ελληνικά και στη Βιολογία, την οποία επιλέγουν οι περισσότεροι υποψήφιοι της Θεωρητικής.

- Η ζήτηση για τα Παιδαγωγικά Τμήματα, που συγκέντρωναν τις προτιμήσεις πολλών αριστούχων τα προηγούμενα χρόνια, είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα αυτοί (οι αριστούχοι) να κατευθυνθούν σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική, η Ψυχολογία και η Φιλοσοφική.

«Κατρακύλα» σε 2ο και 4ο πεδία 

Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών και στο 4ο των Τεχνολογικών οι φροντιστές αναμένουν σημαντική πτώση των βάσεων, στηριζόμενοι στις πληροφορίες για βαθμολογική «καθίζηση» στη Φυσική Κατεύθυνσης. Υπενθυμίζεται ότι η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, επικαλούμενη πηγές από βαθμολογικά κέντρα, τοποθετούσε το 80% των υποψηφίων κάτω από τη βάση. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η «κατρακύλα» αποδίδεται στις σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές, στα Μαθηματικά και στη Φυσική Κατεύθυνσης, που επηρεάζουν κατά 48% τα συνολικά μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής εκτιμά ότι η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει από 300 έως 500 μόρια στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες) και να ξεπεράσει τα 1.500 - 2.000 μόρια στις μεσαίες και χαμηλές σχολές, ιδιαίτερα της περιφέρειας.

Μικρότερη πτώση στις Ιατρικές 

Ηπιότερη, όπως τονίζει ο ΣΕΦΑ, θα είναι η πτώση στο 3ο Πεδίο των Επιστημών Υγείας και στις υψηλόβαθμες σχολές (Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική). Αντίθετα, ανοδική τάση προδιαγράφεται στα παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία επιλέγονται και από υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, οι οποίοι έγραψαν καλύτερα.

Στο 5ο πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές, όπως σημειώνουν οι φροντιστές, προβλέποντας ότι φέτος οι Στρατιωτικές Σχολές του 4ου Πεδίου και οι Αστυνομικές του 5ου θα μαγνητίσουν πολλούς αριστούχους, εξαιτίας της ανεργίας και της ανασφάλειας των νέων. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφωθούν αυτόνομα οι βάσεις στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές, σε σχέση πάντα με τις υπόλοιπες σχολές των 4ου και 5ου πεδίων. Πάντως, οι βάσεις θα επηρεαστούν σημαντικά από τον αριθμό των εισακτέων, ο οποίος δεν είναι γνωστός ακόμη, αλλά φημολογείται πως θα μειωθεί κατά 10%-30%.

«Φέτος έχουμε περίπου 5.000 λιγότερους υποψηφίους, ενώ οι θέσεις εισακτέων είναι λίγο περισσότερες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, Γιάννης Βαφειαδάκης.

Καθοριστικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων θα παίξουν και οι επιλογές σπουδών των υποψηφίων, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στα μηχανογραφικά δελτία, τα οποία θα υποβληθούν από τις 18 Ιουνίου μέχρι και τις 5 Ιουλίου. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα γνωστοποιηθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...