Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Με θέμα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσει το κάθε Ίδρυμα από  την ερχόμενη χρονιά

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ εστιάζοντας στα προβλήματά τους τονίζουν ότι:

«Α.Τα Ιδρύματα με δεδομένη την αδυναμία λειτουργίας της εκπαίδευσης από την αρχή του νέου Ακ. Έτους συγκλίνουν στην απόφαση να μην ξεκινήσει το Χειμερινό Εξάμηνο 2013-14, λόγω της δραστική μείωσης των πιστώσεων για πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Β.Με αυτά τα αδιέξοδα προβλήματα, αλλά και με την προφανή έλλειψη δραστηριότητας του Υπουργείου για επίλυσή τους, βέβαιο είναι ότι οι φοιτητές μας θα εξεγερθούν. Οι οικογένειές τους και η κοινή γνώμη δεν θα ανεχθούν την Τεχνολογική Εκπαίδευση στους δρόμους».

Με την επιστολή που ακολουθεί η πρόεδροι των ΤΕΙ έκριναν απαραίτητο πριν τη Σύνοδο να ενημερώσουν τον υπουργό Παιδείας για κύρια ζητήματα και κινδύνους, «εφόσον δεν μας έχει δοθεί η δυνατότητα να σας συναντήσουμε το τελευταίο διάστημα».

Οι προέδρων των ΤΕΙ έστειλαν επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο που τονίζουν ότι αν δε λυθούν τα προβλήματα: «Στη Σύνοδο αυτή οι παραιτήσεις μας θα είναι στη διάθεσή σας».

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Την Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013, συγκαλείται στη Αθήνα Έκτακτη Σύνοδος των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των ΤΕΙ της Χώρας. Καλείσθε να συμμετάσχετε στις εργασίες της Συνόδου μας αυτής και να συμβάλετε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση οξύτατων ελλείψεων, οι οποίες διαφορετικά θα οδηγήσουν άμεσα σε αδυναμία λειτουργίας των Ιδρυμάτων μας.

Κρίνουμε απαραίτητο πριν τη Σύνοδο να σας ενημερώσουμε με την παρούσα για κύρια ζητήματα και κινδύνους, εφόσον δεν μας έχει δοθεί η δυνατότητα να σας συναντήσουμε το τελευταίο διάστημα.

Κατά τις πρόσφατες επικοινωνίες μας μαζί σας, περιλαμβανόμενης και της συνάντησής μας στο Υπουργείο σας προ διμήνου, μας επισημαίνετε ότι το Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΤΕΙ θα περικοπεί από το επόμενο Ακαδημαϊκό Έτος κατά 90%. Πράγματι, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έχει προ πολλού υπογραφεί η σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με 150 θέσεις-πιστώσεις για τα ΤΕΙ. Αυτό βέβαια οδηγεί σε απόλυτη αδυναμία λειτουργίας μας.

Μας είναι γνωστό πως γνωρίζετε ότι, μετά από μια τέτοια περικοπή, τα ΤΕΙ μπορούν να προσφέρουν στους φοιτητές μόνο το 50-55% περίπου του εκπαιδευτικού έργου, ακόμα και μετά από τις πραγματικά δραματικές οικονομίες κλίμακας στο εκπαιδευτικό έργο σε όλα τα Ιδρύματα το τελευταίο διάστημα. Αυτές ήδη εγγίζουν απαράβατα όρια, όχι μόνο στην ποιότητα αλλά και στην επάρκεια του εκπαιδευτικού έργου: Διδασκαλία από έναν μόνο εκπαιδευτικό ανά εργαστηριακή ομάδα (ανεξάρτητα από την επικινδυνότητα ή την εποπτική/ διδακτική ανάγκη), παρακολούθηση ασκήσεων μόνο από φοιτητές που δεν έχουν ξανα-παρακολουθήσει, πολλαπλές συνδιδασκαλίες κ.ά..

Επιπλέον:

- Στα ΤΕΙ δεν υπάρχουν διδακτορικοί φοιτητές, ενώ τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδίκευσης είναι λίγα. Οι φοιτητές τους σε ελάχιστο ποσοστό εργαστηριακής διδασκαλίας μπορούν να συνδράμουν.

-Το Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό έχει βέβαια κληθεί να αναλάβει επικουρικό έργο ασκήσεων, όμως ο αριθμός των Μελών του είναι πλέον πάρα πολύ μικρός.

- Σε σχέση με τους Υποτρόφους που προβλέπονται κατά το ν. 4115/2013 για τη διδασκαλία εργαστηριακών ασκήσεων: Όπως σας είναι γνωστό, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο πρόσληψης και αμοιβής τους, ενώ οι πόροι για το σκοπό αυτό σε ελάχιστα Ιδρύματα υπάρχουν, σε αμελητέα ποσά. Το Υπουργείο σας, με τις υπηρεσίες του, είναι απαραίτητο να αναζητήσει μαζί μας το θεσμικό πλαίσιο και τους επιπλέον απαραίτητους πόρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...