Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η ΓΣΕΒΕΕ για την κατάργηση ειδικοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


Η δημόσια δευτεροβάθμια τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, τα πολύπαθα Επαγγελματικά Λύκεια, βρίσκονται από προχθές 9 Ιουλίου 2013 στο επίκεντρο της δημοσιότητας, λόγω... της κατάργησης των 46 από τις 110 ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών.

Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς καμιά ουσιαστική τεκμηρίωση, χωρίς πρότερη συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, χωρίς το παραμικρό ίχνος σχεδιασμού καταργεί με μια αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη απόφαση ειδικότητες που λειτουργούν επιτυχώς στα ελληνικά τεχνικά λύκεια εδώ και δεκαετίες.

Ενώ από τη μια μεριά εξαγγέλλονται πανηγυρικά νέες μεταρρυθμίσεις για την υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση, το Σεπτέμβριο του 2013 οι απόφοιτοι Γυμνασίου και μαθητές του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος δεν θα μπορούν να επιλέξουν να σπουδάσουν σε ειδικότητες των τομέων Υγείας - Πρόνοιας, Γραφικών Τεχνών, Αισθητικής, Κομμωτικής, Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος, και Αργυροχρυσοχοΐας. Πρόκειται για ειδικότητες που ενδιέφεραν και απορροφούσαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές πανελλαδικά. Πρόκειται επίσης για ορισμένες ειδικότητες που εκπροσωπούνται σε επαγγελματικό επίπεδο από τη ΓΣΕΒΕΕ και τις κλαδικές Ομοσπονδίες μέλη της.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ακριβώς την επόμενη μέρα από την κατάργηση των εν λόγω ειδικοτήτων (10/7/2013), το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, σε πανηγυρική εκδήλωση, την επικύρωση της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων κατόχων τίτλων σπουδών για ειδικότητες των ΕΠΑΛ / ΕΠΑΣ, πολλές εκ των οποίων μόλις είχαν καταργηθεί! Έτσι συντελείται το πρωτοφανές: να ρυθμίζονται επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων (απόφαση απολύτως ορθή και διαχρονικό αίτημα όλων των κοινωνικών φορέων) και, την ίδια στιγμή, να καταργούνται ειδικότητες των δημόσιων σχολείων που βγάζουν πολλούς από αυτούς τους απόφοιτους.

Ας μην κρυβόμαστε. Η απόφαση αυτή εκτός από «ανθρωποθυσία» για τη μείωση του δημόσιου τομέα -πάγια απαίτηση της τρόικας, στην οποία συναινεί η κυβέρνηση- είναι και ένα μεγάλο «δώρο» στις διάφορες εταιρείες παροχής ιδιωτικής εκπαίδευσης που αναμένεται να τρέξουν να καλύψουν την έλλειψη δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης που θα δημιουργηθεί. Το παράδοξο είναι ότι αυτή η σκανδαλώδης απόφαση γίνεται με πρόσχημα -μεταξύ άλλων- την περιβόητη «σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας». Στην περίπτωση αυτή όμως πρόκειται ακριβώς για «αποσύνδεση» της εκπαίδευσης από την αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή που όλοι επιθυμούμε ένα αναβαθμισμένο και αποδοτικό Επαγγελματικό και Τεχνικό Λύκειο και που εργαζόμαστε για τη βελτίωση των δεξιοτήτων στον χώρο της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, το δημόσιο σχολείο στερείται κάποιες από τις βασικότερες ειδικότητές του. Για ποιο κοινωνικό μέλλον, για ποια οικονομική ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε με αυτούς τους όρους; Ποια σύγχρονη κοινωνία προόδευσε απαξιώνοντας την επαγγελματική της εκπαίδευση;

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της και να προχωρήσει σε άμεση και δραστική αναβάθμιση της δημόσιας δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γιώργος Καββαθάς Νίκος Σκορίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...