Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αρβανιτόπουλος: Επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ

- Εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία- Διαβάστε όλες τις ειδικότητες που αποκτούν ασφαλές επαγγελματικό πλαίσιο- Τι προβλέπεται για το Τεχνικό Λύκειο

Προτεραιότητα στην τεχνική εκπαίδευση δίνει το υπουργείο Παιδείας, καθώς σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ανακοίνωσε τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, προκειμένου να έχουν τα απαραίτητα εφόδια στην αγορά εργασίας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Το «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» παρουσίασε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ ανακοίνωσε την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο ΕΟΠΠΕΠ στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την απόφαση του για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών τονίζοντας ότι «η απόφασή μας αποδίδει με δικαιοσύνη επαγγελματικά δικαιώματα που θα δώσουν την δυνατότητα εισόδου στην αγορά εργασίας χωρίς στρεβλώσεις, σε ασφαλές εργασιακό και επαγγελματικό πλαίσιο. Πέραν αυτού τόσο το νομοσχέδιο που δρομολογούμε για το νέο Τεχνικό Λύκειο όσο και η εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους του είναι βήματα σταθερά που αναβαθμίζουν την τεχνική εκπαίδευση. Αναβαθμίζουμε την τεχνική εκπαίδευση στην ανάταση της εθνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή Ελλάδα».--

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλων ΕΠΑ.Λ. των ειδικοτήτων: «Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού» του Τομέα Μηχανολογίας», «Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων» του Τομέα Ηλεκτρολογίας», «Ηλεκτρονικών Συστημάτων Επικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρονικής», «Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων» του Τομέα Ηλεκτρονικής», «Σχεδιαστών Δομικών Έργων» του Τομέα Δομικών Έργων» , «Υπαλλήλων Διοίκησης  Οικονομικών Υπηρεσιών» του Τομέα Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών», «Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων» του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών», «Πλοιάρχων Ε.Ν.» του Τομέα Ναυτικού Πλοιάρχων», «Μηχανικών Ε.Ν.» του Τομέα Ναυτικού Μηχανικών»,  «Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» του Τομέα Μηχανολογίας», «Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου».

Επίσης χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλου ΕΠΑ.Σ. των ειδικοτήτων: «Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης»,  «Χημικών Εργαστηρίων και Ποιοτικού Ελέγχου Υλικών» ,  «Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου», «Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου», «Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών», «Τεχνιτών Αμαξωμάτων»,  «Σχεδιαστών Τεχνικών Εφαρμογών με χρήση Η/Υ», «Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων», «Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων», «Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων», «Τεχνιτών Ηλεκτρονικών Συσκευών Εγκαταστάσεων και Υπολογιστικών Μονάδων».

Αλλά και σε ειδικότητες που υπάρχουν απόφοιτοι αλλά δεν θα υπάρχουν στο νέο Τεχνικό Λύκειο, όπως:

«Αισθητικής Τέχνης»,  «Κομμωτικής Τέχνης» , «Βοηθών Νοσηλευτών», «Βοηθών Γενικής Νοσηλείας»,  «Βοηθών Φαρμακείων», «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας», «Βοηθών Νοσηλευτών» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας», «Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Σχέδιο Νόμου για το Τεχνικό Λύκειο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες:

«Πιστεύουμε ότι η δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση πρέπει να προσβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση και αυτή με την σειρά της να εκπληρώνει τον ρόλο της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Γι αυτό σχεδιάζουμε ένα Τεχνικό Λύκειο που θα μεταδίδει τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, παράλληλα με την καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας, και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, χωρίς στρεβλώσεις και επικαλύψεις με ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης ή μη τυπικής κατάρτισης».

Σχετικά με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε: «για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαμορφώνουμε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, με την ανάπτυξη του οποίου διασφαλίζεται η ύπαρξη ενός συνεκτικού και κατανοητού συστήματος κατάταξης όλων των προσόντων, δηλαδή των τίτλων σπουδών, οι οποίοι απονέμονται στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...