Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Μείον 500 μόρια οι ιατρικές, μείον 1.000 μόρια οι πολυτεχνικές σχολές

Ιστορικά χαμηλά για τις βάσεις εισαγωγής σε φυσικομαθηματικές, ιατρικές, πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές

Σε ιστορικά χαμηλά αναμένεται να κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί κάνουν λόγο για πτώση των βάσεων ακόμα και 500 μόρια στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, ενώ όσον αφορά στις πολυτεχνικές, η πτώση θα αγγίξει ακόμα και τα 1.000 μόρια.

Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Φροντιστών κ. Γιάννης Βαφειαδάκης, θα υπάρχει κατρακύλισμα των σχολών του 2ου, 3ου, 4ου και 5ου επιστημονικού πεδίου. Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν τα ΤΕΙ του 4ου επιστημονικού πεδίου, ενώ τα υπόλοιπα θα έχουν ανοδική τάση λόγω της μεγάλης μείωσης των θέσεων σε σχέση με πέρυσι.

Καμία σχολή δεν θα ξεπερνά τα 19.000 μόρια, όπως εκτιμά ο κ. Βαφειαδάκης, ενώ μόνο η Στρατιωτική Ιατρική (ΣΑΣ) αναμένεται να σταθεί στο ύψος της. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ανοδική τάση ενδέχεται να έχουν οι αποκαλούμενες «μεσαίες» στρατιωτικές σχολές, όπως η Ευελπίδων και η Σχολή Αστυνομίας.

Καθοδική θα είναι η τάση και στις σχολές ΜΜΕ, στο Πάντειο και τις παιδαγωγικές σχολές. Στις πολυτεχνικές, όπως εκτιμά ο κ. Βαφειαδάκης η πτώση θα ξεκινά από τα 400 μόρια, ενώ αναμένεται να αγγίξει τα 1.000 μόρια. Πτώση αναμένεται και στις Φιλοσοφικές σχολές, ενώ πτωτική τάση θα έχουν οι νομικές και οι ψυχολογικές σχολές, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

Τα «μυστικά» του μηχανογραφικού

1. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του είναι τρία: Πρώτο, το πόσο ταιριάζει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου, δεύτερο, η πόλη που βρίσκεται το τμήμα: πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από την πόλη κατοικίας τους, οπότε σε αυτήν την περίπτωση το κριτήριο της πόλης μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό, και τρίτο, οι επαγγελματικές διέξοδοι που προσφέρει το πτυχίο του συγκεκριμένου τμήματος στην αγορά εργασίας.

2. Πώς βγαίνουν οι βάσεις, άνοδος και πτώση

Η διαδικασία για τον καθορισμό των βάσεων έχει ως εξής: όταν ολοκληρώνεται η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων από όλους τους υποψηφίους, το σύστημα αρχίζει τη διαδικασία για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων των τμημάτων. Παίρνει, λοιπόν, το μηχανογραφικό κάθε υποψηφίου, ξεκινώντας από αυτόν με τα υψηλότερα μόρια και προχωρώντας προς τα κάτω, και ελέγχει αν υπάρχει κενή θέση στην πρώτη σχολή που έχει δηλώσει. Αν υπάρχει, ο υποψήφιος εισάγεται σε αυτή τη σχολή. Αν όχι, το σύστημα ψάχνει στη δεύτερη που έχει δηλώσει, στην τρίτη κ.ο.κ. Έτσι, σιγά-σιγά συμπληρώνονται οι κενές θέσεις των τμημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία (να φτάσει το σύστημα στον τελευταίο υποψήφιο σε μόρια ή να συμπληρωθούν όλες οι θέσεις των τμημάτων). Οι βάσεις λοιπόν των τμημάτων εξαρτώνται από τρία στοιχεία: 1) τις θέσεις εισακτέων που προσφέρει το τμήμα, 2) την επίδοση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές ιδιαίτερα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, 3) τις προτιμήσεις των υποψηφίων που διαφοροποιούνται σημαντικά τα τελευταία χρόνια και επηρεάζονται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας. Η βάση του τμήματος αποτελείται από τα μόρια του τελευταίου εισακτέου. Η διαφορά που έχουν οι υποψήφιοι που ανήκουν σε ειδική κατηγορία σε σχέση με τους υπολοίπους, είναι ότι τη στιγμή που το σύστημα φτάνει στα μόριά τους και εξετάζει το μηχανογραφικό τους, για κάθε σχολή που έχουν δηλώσει ελέγχει πρώτα αν υπάρχει κενή θέση στις θέσεις της γενικής σειράς 90% και μετά στις θέσεις της εκάστοτε ειδικής κατηγορίας.

3. Σειρά δήλωσης σε σχέση με άλλον υποψήφιο

Η σειρά δήλωσης των τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο του υποψηφίου είναι το πιο σημαντικό σημείο σε όλη τη διαδικασία. Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη παράγραφο, όταν το σύστημα, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των θέσεων στα τμήματα, φτάσει στα μόρια του συγκεκριμένου υποψηφίου, αρχίζει να «σαρώνει» τα τμήματα που έχει δηλώσει ο υποψήφιος από πάνω προς τα κάτω (από το 1 δηλαδή) μέχρι να βρει την πρώτη κενή θέση. Εκεί θα εισαχθεί ο υποψήφιος. Ενα σύνηθες λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι είναι να πιστεύουν ότι αν ο υποψήφιος Α δηλώσει ένα τμήμα 1ο και ο υποψήφιος Β δηλώσει το ίδιο τμήμα 5ο, τότε ο υποψήφιος Α έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στο τμήμα αυτό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που έχει σημασία στην περίπτωση αυτή είναι τα μόρια που έχουν οι δύο υποψήφιοι. Αν ο υποψήφιος Α έχει περισσότερα μόρια από τον υποψήφιο Β, τότε το σύστημα θα εξετάσει πρώτο το μηχανογραφικό του, άρα έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στο τμήμα.

4. Τα μόρια του υποψηφίου σε σχέση με τις βάσεις των τμημάτων

Επικρατεί γενικά μια αντίληψη ότι στόχος του μηχανογραφικού είναι να εισαχθούν οι υποψήφιοι στο υψηλότερο τμήμα που πιάνουν με τα μόρια που διαθέτουν. Αυτή η αντίληψη οδηγεί τις περισσότερες φορές τους υποψηφίους στην κατάταξη των τμημάτων βάσει των περσινών τους βάσεων, από το υψηλότερο τμήμα προς το χαμηλότερο και, επομένως, σε λανθασμένη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου. Οσο περισσότερα μόρια έχει ένας υποψήφιος τόσο περισσότερες επιλογές τμημάτων έχει στο μηχανογραφικό του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει στην ιεράρχηση των τμημάτων με κριτήριο να αξιοποιήσει όλα τα μόρια που έχει συγκεντρώσει, προκειμένου να μην «πάνε χαμένα», όπως χαρακτηριστικά έχουμε ακούσει πολλές φορές να λέγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...