Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ο πρύτανης του Παν. Aθηνών απέπεμψε το Συμβούλιο του ΕΜΠ

Σε νέο επεισόδιο στον αγώνα κατά των Συμβουλίων Ιδρύματος (Σ.Ι.) πρωταγωνίστησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο πρύτανης αρνήθηκε να φιλοξενήσει σε εντευκτήριο του ΑΕΙ πανεπιστημιακούς του ΕΜΠ, προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση του προέδρου του Συμβουλίου του ΕΜΠ Μιχάλη Τριανταφύλλου, καθηγητή στο MIT των ΗΠΑ. Είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες προς το Σ.Ι. ομάδας 20 αριστεριστών φοιτητών του ΕΜΠ. Ο κ. Πελεγρίνης, όταν άκουσε τις κραυγές των διαμαρτυρόμενων, επέλεξε να ταχθεί υπέρ των αγνώστων και όχι με τους πανεπιστημιακούς του ΕΜΠ. Ο κ. Τριανταφύλλου, εξοργισμένος από τη στάση του Πελεγρίνη, αποχώρησε.

Ειδικότερα, την περασμένη Πέμπτη στις 8 μ.μ. στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» (το λεγόμενο Ροζ Κτίριο) στην οδό Ακαδημίας είχαν συγκεντρωθεί για την πρώτη επίσημη συνάντηση γνωριμίας τους τα 15 μέλη του πρώτου συμβουλίου του ΕΜΠ, ο πρύτανης, οι αντιπρυτάνεις και οι κοσμήτορες των σχολών του ΕΜΠ. Συγκεκριμένα, θα οργανώνονταν για τα 30 άτομα δείπνο στον πρώτο όροφο του κτιρίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως εντευκτήριο της ακαδημαϊκής κοινότητας, μιας και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το δείπνο είχε κανονιστεί προ δεκαημέρου και ήταν ευρέως γνωστό στην κοινότητα του ΕΜΠ. Την ίδια στιγμή, ο κ. Πελεγρίνης παρίστατο σε εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής σε άλλη αίθουσα του Ροζ Κτιρίου. Οταν ο κ. Πελεγρίνης άκουσε τις κραυγές των αντιδρώντων φοιτητών και ενημερώθηκε για τα γεγονότα, πήρε το μέρος τους. Ιδού πώς περιέγραψε τα γεγονότα ο κ. Τριανταφύλλου σε έγγραφό του προς την κοινότητα του ΕΜΠ: «Θα ήθελα να ενημερώσω για το τηλεφώνημα που έλαβα από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη, μιας και έγινε η αιτία που αποχώρησα από την αίθουσα. Στην τηλεφωνική συνομιλία μας ο πρύτανης μου δήλωσε ότι, “επειδή το ΕΜΠ με την παρουσία του στην αίθουσα προκαλεί προβλήματα στο Παν. Αθηνών, απαιτεί την άμεση αποχώρηση όλων μας από το πανεπιστήμιο”. Ηταν εις γνώσιν του ότι ήταν παρόντες ο πρύτανης, οι αντιπρυτάνεις, το συμβούλιο και οι κοσμήτορες του ΕΜΠ. Του υπογράμμισα την απογοήτευσή μου για τη στάση του και αποχώρησα».

Τα γεγονότα και η συμπεριφορά του κ. Πελεγρίνη έκαναν τον γύρο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ιδιαίτερη αξία έχει η αντίδραση του συμβουλίου του Παν. Αθηνών. Παρότι πρόσφατα ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς (επίσης καθηγητής στο MIT, όπως ο κ. Τριανταφύλλου) ήλθε σε ρήξη με τον κ. Πελεγρίνη -περί τα τέλη Μαΐου ο κ. Μπερτσιμάς έστειλε επιστολή, όπου του καταλόγιζε ελλιπή ενημέρωση του συμβουλίου για κρίσιμα ζητήματα, όπως η διαχείριση της περιουσίας του ΑΕΙ-, χθες η ανακοίνωση του Σ.Ι. ήταν χαμηλών τόνων. «Το συμβούλιο θέλει να εκφράσει τη λύπη και την αποδοκιμασία του για τα γεγονότα στο εντευκτήριο και την αλληλεγγύη του στα μέλη του συμβουλίου και της διοίκησης του ΕΜΠ. Οι συνάδελφοι και η διοίκηση του ΕΜΠ αλλά και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας μας είναι πάντα ευπρόσδεκτοι σε όλους τους χώρους του ιδρύματος» δήλωσε ο κ. Μπερτσιμάς. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τα μέλη του Σ.Ι., παρά την κάθετη αντίθεσή τους στη στάση Πελεγρίνη, υιοθέτησαν ήπιους τόνους ώστε να διατηρηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας με τον πρύτανη και να προχωρήσει με τα όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα η λειτουργία του ιδρύματος, έως ότου να ολοκληρωθεί η θητεία Πελεγρίνη τον Ιούνιο του 2014...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...