Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Αριστοτέλειο: «Ψαλίδι» στις υποτροφίες για τους αλλοδαπούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Μειωμένες κατά το ήμισυ είναι για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά οι νέες υποτροφίες που χορηγεί το ΑΠΘ σε αλλοδαπούς - αλλογενείς προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες για σπουδές στις σχολές και στα τμήματά του.
Σε αναγκαστικό «ψαλίδισμα» των οικονομικών βοηθημάτων για τους ξένους φοιτητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν φέτος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υποτροφιών προχώρησε η διοίκηση του ΑΠΘ, λόγω της δραστικής περικοπής των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Για φέτος, οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν αιτήσεις για μόλις 15 υποτροφίες, ενώ πέρυσι ήταν 30, ενώ παράλληλα έχει αποφασιστεί και το «πάγωμα» των ειδικών υποτροφιών έρευνας «Αριστοτέλης» μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2011.
«Με πολύ μεγάλη δυσκολία και προσπάθεια οι νέες πρυτανικές αρχές συνεχίζουν να στηρίζουν τα προγράμματα υποτροφιών, καθώς θεωρούν ότι είναι μια πολύ καλή γέφυρα επικοινωνίας με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισε η προϊσταμένη του Τμήματος Σπουδών του ΑΠΘ, Ελένη Χρυσοβελίδου.
Το ενδιαφέρον πάντως των υποψήφιων υποτρόφων είναι πολύ μεγάλο, καθώς λόγω και της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας πολλοί νέοι και νέες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα αναζητούν ένα επιπλέον στήριγμα για τις σπουδές τους. Για τις 15 θέσεις στο πρόγραμμα υποτροφιών για αλλοδαπούς - αλλογενείς φοιτητές κατατέθηκαν 30 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι πέρσι για τις 30 υποτροφίες αντίστοιχου περιεχομένου, οι αιτήσεις άγγιξαν τις 60.
Η διαδικασία
Ειδικότερα από τις 15 υποτροφίες οι πέντε χορηγούνται σε πρωτοετείς φοιτητές για προπτυχιακές σπουδές στις σχολές και στα τμήματα του ιδρύματος αρχικά για ένα έτος (με δυνατότητα ανανέωσης για τόσα έτη, όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία ως ελάχιστο όριο φοίτησης σε κάθε σχολή/τμήμα) και με ποσό υποτροφίας 345 ευρώ το μήνα. Η επιλογή των υποψήφιων υποτρόφων θα γίνει με βάση το βαθμό απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης (τουλάχιστον 16,5 με άριστα το 20) και το πιστοποιητικό γνώσης της Νέας Ελληνικής του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ ή του Πανεπιστημίου Αθηνών ή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης, την έλλειψη επαρκών οικονομικών πόρων και τις συστάσεις που θα κατατεθούν.
Αλλες πέντε υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές χορηγούνται σε αλλοδαπούς - αλλογενείς φοιτητές ενδιάμεσων ετών φοίτησης (ποσό υποτροφίας 345 ευρώ το μήνα), ενώ αντίστοιχος αριθμός υποτροφιών (ποσό υποτροφίας 450 ευρώ το μήνα) χορηγείται σε αλλοδαπούς - αλλογενείς μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες που έχουν γίνει δεκτοί στις σχολές ή τα τμήματα του ΑΠΘ (με δυνατότητα ανανέωσης που να μην ξεπερνά τα δύο ή τρία έτη συνολικά). Παράλληλα, δυο υποτροφίες προσφέρονται σε οικονομικούς μετανάστες, οι γονείς των οποίων είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
Διευκρινίζεται πάντως ότι για την κατηγορία των αλλοδαπών η διοίκηση του ΑΠΘ άναψε το «πράσινο» φως για την ανανέωση 42 θέσεων για τους ήδη υπάρχοντες υποτρόφους (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές), ενώ οι αιτήσεις για τις ανταποδοτικές υποτροφίες υποβάλλονται μέσα σε προθεσμίες που ορίζονται από το κάθε τμήμα του ΑΠΘ.
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...