Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Η πρόταση της Πρυτανείας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δημοσιοποίησε την πρότασή της για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Διατηρεί τη διαφωνία της για τις προτάσεις που κάνει η κυβέρνηση και θέτει τις δικές της προτάσεις.

Μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει τα εξής: «Στη διαδικασία διαβούλευσης με την υποβολή προτάσεων σύμφωνα με την απόφαση της 65ης Συνόδου των Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο και την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, υποβάλλουμε προς την πανεπιστημιακή κοινότητα το παρακάτω σχέδιο προτάσεων, κωδικοποιώντας ορισμένες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην Πρυτανεία μαζί με άλλες που έχουν διαμορφωθεί στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο. Το σχέδιο αυτό θεωρούμε ότι περιλαμβάνει προτάσεις και κατευθύνσεις για γόνιμο διάλογο και προβληματισμό.

Πεποίθησή μας είναι ότι η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία που υλοποιείται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και ως εκ τούτου επιβάλλεται ένας νέος και λιτός νόμος που θα επανακαθορίζει το θεσμικό πλαίσιο και θα αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν αναδειχθεί κατά τα τελευταία χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Οι προτάσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως προκύπτουν από το κείμενο προς διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, παρουσιάζουν, καταρχήν, μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το έργο που επιτελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια, δε διορθώνουν τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες και ούτε συντελούν στη βελτίωση του παρεχόμενου επιπέδου σπουδών και της ερευνητικής διαδικασίας.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θεωρεί ότι τα ΑΕΙ έχουν ανάγκη από ένα ουσιαστικό και λιτό Νόμο- Πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματική λειτουργία των ελληνικών Πανεπιστημίων. Ένας νέος Νόμος απαιτείται κατ’ ελάχιστων να εμβαθύνει τη θεμελιακή συνθήκη της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην εκπαίδευση και την έρευνα, να προτείνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, να διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα τους και να αναγνωρίζει την ανώτατη και δωρεάν παιδεία ως δημόσιο αγαθό.»

Αναρτήθηκε από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...